Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Supercup: Winst brengt Nicki Thiim aan de leiding in titelstrijd

r1 thiim

Nicki Thiim heeft op Yas Marina Circuit de eerste van twee dit weekend te verrijden wedstrijden in de Porsche Mobil 1 Supercup op zijn naam geschreven. Pas in de laatste ronde wist de Deen de van poleposition vertrokken maar met bandenproblemen kampende Earl Bamber te passeren. Daarmee pakte Thiim precies de benodigde twintig punten om in de titelstrijd over de tot Abu Dhabi leidende Sean Edwards heen te springen. Michael Ammermüller staat op zestien punten van de nieuwe leider, waardoor de beslissing in de titelstrijd morgen in de laatste wedstrijd valt. Met een achtste plaats was Jeroen Bleekemolen in race één de best geklasseerde Nederlander.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: racecam.de

Nauwelijks vier uur na het einde van hun kwalificatie mochten de rijders uit de Porsche Mobil 1 Supercup richting de start voor hun eerste wedstrijd van dit weekend. In die tussenliggende tijd werd er nog flink gediscussieerd over eventuele straffen voor het overschrijden van de 'track limits', waardoor er minimaal vier verschillende startopstellingen circuleerden. Uiteindelijk bleef het aantal verschuivingen beperkt en mocht de verrassende Nieuw-Zeelander Earl Bamber gewoon vanaf poleposition vertrekken, gevolgd door titelkandidaat Nicki Thiim, de Pool Kuba Giermaziak en Team Bleekemolen-rijder Ben Barker. Een leuke aanpassing was er voor Jeroen Mul. De Team Bleekemolen-piloot kreeg zijn eerder afgenomen tijd terug en in plaats van startplek elf mocht Mul nu van een fraaie zesde plaats beginnen en was daarmee ook meteen de hoogst geklasseerde Nederlander. Jeroen Bleekemolen zakte daardoor een plaatsje naar startpositie tien, terwijl Sebastiaan Bleekemolen op zeventiende en Jochen Habets op 23 bleven.

Vanaf poleposition maakte Bamber een perfecte start en wist al snel een klein gaatje te slaan naar de verder goed volgende Thiim. Niets leek de overwinning van de 23-jarige Nieuw-Zeelander in de weg te staan, maar in de laatste paar ronden kon Thiim toch langzaam de afstand naar de leider verkleinen. Met nog één ronde te gaan zat de Deen op de achterbumper van Bamber, die duidelijk met versleten banden te kampen had. Bij de tweede keer dat Bamber weggleed, zag Thiim zijn kans schoon, pakte de kop om die in de laatste bochten ook niet meer af te staan. Met zijn zege scoorde de nummer twee in de titelstrijd precies de twintig punten die nodig waren om de koppositie over te nemen van de zo betreurde Sean Edwards. Geëmotioneerd stond Thiim, die met een sticker van Edwards op zijn helm reed, dan ook op het podium, richtte zijn blik richting de hemel en moest een paar keer door de ogen wrijven.

r1 edwards
Zoals Sean Edwards ongetwijfeld gewild zou hebben, hadden de rijders ervoor gekozen gewoon voor de punten en de titel te strijden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet