Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

F1: Kvyat racet in 2014 voor Toro Rosso

174014645 10

Het was schokkend nieuws, gisterenavond uit het Red Bull-kamp. Niet António Félix da Costa en zelfs niet Carlos Sainz Jr racet volgend jaar voor Toro Rosso. In plaats daarvan koos Toro Rosso-teambaas Franz Tost in samenspraak met juniorprogrammaleider Helmut Marko voor de 19-jarige Daniil Kvyat. De jonge Rus springt daarmee over Da Costa en Sainz heen, zo de Formule 1 in.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Scuderia Toro Rosso

Het wekte geen verbazing dat velen zich meteen afvroegen of het niet allemaal wat te snel ging. Kvyat racete vorig jaar nog maar in de Formule Renault 2.0, de klasse waarin hij eind 2010 debuteerde. In de Eurocup werd hij in 2012 (nipt) verslagen door Stoffel Vandoorne, maar het mediterrane regiokampioenschap ALPS schreef hij (net zo nipt) op zijn naam door Norman Nato af te troeven.

174014660 10

Kvyat genoot vanaf het begin van zijn autosportcarrière steun van Red Bull. Na een weinig opvallend debuutjaar in de Formule BMW en twee races voor Koiranen in de Eurocup, werd hij in 2011 meteen derde in de Eurocup (achter Robin Frijns en mede-Red Bull-junior Carlos Sainz Jr) en tweede in het NEC (wederom achter Sainz). Sainz ging daarop in 2012 Brits en Europees F3 rijden bij Carlin, terwijl Kvyat er nog een jaar Eurocup aan vastknoopte en het daarin dus net aflegde tegen Vandoorne.

Terwijl Sainz dit jaar promoveerde naar de Formule Renault 3.5, volgde Kvyat een dubbelprogramma in de GP3 en de Formule 3. In het Europese F3-kampioenschap stapte hij pas op Hockenheim in, waardoor hij niet in aanmerking kwam voor punten, maar hij wist voor Carlin (sinds jaar en dag een trouwe Red Bull-bondgenoot) één race te winnen en zeven keer op het podium te eindigen. Maar met name in de GP3 viel hij positief op: na een haperend begin groeide hij in de tweede seizoenshelft uit tot de snelste man in het veld. Met nog twee races te gaan staat hij nog zeven punten achter op klassementsleider Facu Regalia. Het waren die prestaties, samen met de kwaliteit van zijn feedback tijdens de Young Driver Test op Silverstone (zie foto's), die de doorslag gaven, aldus Tost en Marko. Kvyat en Da Costa (die nota bene een appartement delen) werden kort voor de bekendmaking op de hoogte gebracht: voor hen kwam het nieuws als net zo'n verrassing als voor de rest van de wereld.

174014637 10

Carlos Sainz Jr zal waarschijnlijk nog een jaar Formule Renault 3.5 doen, maar de toekomst van António Félix da Costa is nu onduidelijk. De Portugees kreeg halverwege 2012 alsnog zijn kans bij Red Bull, nadat hij eerder in zijn carrière was 'overgeslagen'. Hij leek die kans met beide handen aan te grijpen door een geweldige tweede seizoenshelft in de Formule Renault 3.5 af te leveren. Daardoor begon hij dit jaar als torenhoog favoriet voor de titel. Het liep echter niet zoals hij had gehoopt, al was het zeker geen rampzalig seizoen. Toch speelde hij duidelijk derde viool ten opzichte van Kevin Magnussen en Stoffel Vandoorne.

Het Red Bull-juniorprogramma staat bekend om de keiharde beslissingen van Helmut Marko. Daar kunnen Filipe Albuquerque, Brendon Hartley en Lewis Williamson over meepraten. Wellicht kan Da Costa bij hen te rade voor carrièreadvies. Da Costa verving Williamson in 2012 bij FR3.5-team Arden-Caterham.

174014643 10

Als Sauber straks de komst van Sergey Sirotkin mocht bevestigen, verschijnen er tijdens de eerste GP van Rusland in 2014 zelfs twéé Russische tieners aan de start. Kvyat is van beiden wel de meest getalenteerde. Waarschijnlijk had hij met een regulier carrièreverloop over twee jaar ook wel de F1 gehaald. We zullen zien of het een geval wordt van 'wat vroeg is, komt snel'. In het geval van Kimi Räikkönen ging dat op, Jaime Alguersuari werd van jongste debutant ooit de jongste ex-F1-coureur aller tijden. Niet voor niets ook een Red Bull-junior...
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet