Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Persbericht: Bas en Pieter Schothorst sluiten seizoen af met goede score

PCC913 SH0430

Op de Hockenheimring Baden-Württemberg, waar het seizoen begin mei van start ging, vond ook het afsluitende raceweekeinde van de Porsche Carrera Cup Deutschland 2013 plaats. Voor de laatste maal dit seizoen kwamen ook Pieter en Bas Schothorst aan de start met de beide McGregor/DHL-Porsches 911 GT3 Cup, ingezet door het Team Bleekemolen. In de eerste wedstrijd werd Pieter Schothorst als achtste geklasseerd, terwijl Bas Schothorst door een lekke band als gevolg van een aanrijding door een concurrent in de beginfase op slag kansloos was voor een goed resultaat. In de tweede race van het weekeinde, tevens de afsluiting van het seizoen, eindigden Pieter en Bas Schothorst respectievelijk als negende en tiende, waarmee ze opnieuw beide punten voor het kampioenschap scoorden.

Tekst en foto's: PR

Op Hockenheim reden Pieter en Bas Schothorst voor het eerst op een circuit waar ze dit seizoen al eerder met de Porsche Carrera Cup Deutschland hadden geracet, dus ze begonnen met hoge verwachtingen aan het weekeinde. Het evenement werd echter overschaduwd door het nieuws over het tragische ongeval van de Brit Sean Edwards, die in de week voorafgaand aan het weekeinde om het leven kwam als instructeur tijdens testritten met een raceauto in Australië. "Iemand met wie we iedere twee weken samen raceten en plezier beleefden. Het is nog steeds heel onwezenlijk", zei Pieter Schothorst. Met een bijzonder indrukwekkende herdenking voorafgaand aan de eerste race werd de nagedachtenis aan de 26-jarige Edwards levend gehouden. "Heel goed en waardig hoe dat door de organisatie en alle teams is gedaan", vond Bas Schothorst.

Met de achtste tijd voor Pieter en de 13e tijd voor Bas Schothorst in de vrije training begonnen de neven aan het weekeinde. In de kwalificatie voor de eerste race wisten ze deze resultaten nagenoeg te herhalen: Pieter Schothorst reed de achtste tijd in het 36 rijders sterke veld, Bas Schothorst kwalificeerde zich vanwege problemen met de remmen als 15e. In de kwalificatie voor de tweede race behaalde Pieter Schothorst als vierde zijn beste trainingsresultaat. "Voor mij beslist het hoogtepunt van het weekeinde", oordeelde hij. Bas Schothorst mocht vanaf de 17e plaats vertrekken. "Vanwege die remproblemen zat er niet meer in."

Race 1:
Door wat uitloop in het tijdschema werd de race pas laat in de middag gestart, waardoor tijdens de wedstrijd de duisternis al enigszins begon te vallen over het circuit. "Het herinnerde me wel een beetje aan mijn eerste overwinning in de Nederlandse Suzuki Swift Cup in 2008, toen we ook bijna in het donker reden", lachte Pieter Schothorst. Hij had naar eigen zeggen een slechte start in de race en raakte verwikkeld in allerlei schermutselingen in het veld, maar wist uiteindelijk toch zijn achtste plaats in de startopstelling om te zetten in dezelfde klassering in de race. Bas Schothorst had juist een heel goede start, maar zijn opmars werd gestaakt door dat een iets te ambitieuze concurrent tegen zijn auto aanreed, waardoor de linker voorband van Schothorsts Porsche lek raakte. "Daarna kon ik niets meer uitrichten", zo verklaarde de coureur.

PCC913 SH0960

Race 2:
Nadat het tijdens de eerste twee dagen van het evenement nog fraai herfstweer geweest was, kwam de regen op zondagmorgen voorafgaand aan de Porsche-race met bakken uit de hemel. Pieter Schothorst, die als negende eindigde, had hooggespannen verwachtingen, die hij echter niet geheel kon waarmaken: "Vandaag was het wel heel moeilijk. Ik had een slechte start, waarbij ik veel plaatsen verloor. Het was echt chaos, door de spray kon je nauwelijks iets zien. Zwaar om te racen, maar uiteindelijk wel mooi dat we beide in de top tien geëindigd zijn." Bas Schothorst maakte vanaf de 17e startplaats een flinke opmars, die hij uiteindelijk beloond zag met de tiende plaats in het eindklassement. "Ik had een aantal mooie gevechten. Regen ligt mij altijd wel en het ging heel lekker. Ik ben ook wel blij om te zien dat we beide punten gescoord hebben."

Als geheel kijken Pieter en Bas Schothorst positief terug op het nu voorbije seizoen. "We hebben veel progressie gemaakt. De laatste races rijden we beide constant in de punten, afgezien van mijn lekke band in de eerste race van dit weekeinde. Dat was ook onze doelstelling. De samenwerking met het team verloopt heel goed en ook de organisatie van Porsche is uitstekend", aldus Bas Schothorst. Pieter Schothorst vult aan: "Ik heb veel vooruitgang gemaakt en veel geleerd, wat ook de bedoeling van dit jaar was. Nu gaan we kijken naar de plannen en de mogelijkheden voor het komende seizoen."

Uitslag race 1:
1. Christian Engelhart (Dui), 13 r. in 26:46,933 (gem. 133,212 km/u)
2. Kévin Estre (Fra), op 0,555
3. Nicki Thiim (Den), op 1,710
8. Pieter Schothorst (Ned), op 3,857
29. Bas Schothorst (Ned), op 23,844

Uitslag race 2:
1. Kévin Estre (Fra), 17 r. in 36:30,823 (gem. 127,773 km/u)
2. Christian Engelhart (Dui), op 1,989
3. Alex Riberas (Spa), op 3,547
9. Pieter Schothorst (Ned), op 20,751
10. Bas Schothorst (Ned), op 21,074

Eindstand na 17 van 17 races:
1. Kévin Estre, 249
2. Christian Engelhart, 239
3. Nicki Thiim, 217
12. Pieter Schothorst, 79
13. Bas Schothorst, 63

PCC913 TU2095

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet