Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Mark Webber verslaat Vettel en pakt pole

Webber

Mark Webber heeft voor het eerst dit jaar Sebastian Vettel verslagen in de kwalificatie en poleposition gescoord. Dat Webber hier wel een KERS-probleem van Vettel voor nodig had zal Webber niet zo veel uitmaken, hij heeft al genoeg problemen gehad dit jaar. De rest van het veld kwam niet in de buurt van Red Bull; Hamilton en Grosjean starten vanaf de tweede startrij.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Peter van Egmond

Vuurwerk bij Sauber en Roro Rosso
Kabbelt Q1 normaal gesproken redelijk door, maar in Suzuka zien we vuurwerk. Eerst bij Sauber, waar in de garage de vlammen uit de bolide van Gutiérrez slaan als die wordt bijgetankt. De Mexicaan vliegt uit de auto, maar gelukkig voor iedereen is het brandje zo geblust. Vervolgens zien we op de baan bij de Toro Rosso van Jean-Eric Vergne brand bij beide achterwielen, alsof de remmen in brand staan. Vergne parkeert zijn auto op een mooie plaats bij de marshalls, die de remmen snel blussen. De sessie wordt onderbroken met een rode vlag.

Wie durft er toe te kijken?
Met iets minder dan drie minuten te gaan, wordt de sessie hervat. De grote vraag is wie er in de pits durft te blijven toekijken om een setje zachte banden te sparen. Extra moeilijk voor de teams is dat de onvoorspelbare wind hier veel effect heeft op de rondetijden. Er zijn uiteindelijk vijf mannen die het aandurven binnen te blijven: Webber, Hamilton, Alonso, Vettel en Button.

Met de Marussia's, Caterhams én Vergne als waarschijnlijke uitvallers, is er nog één plaatsje om voor te vechten. En daar wordt om gevochten. Gutiérrez rijdt zich als eerste veilig en duwt Sutil onder de streep. Die doet dit vervolgens bij Ricciardo, die doet dit hierna bij Maldonado en die duwt Massa onder de streep. De Braziliaan heeft het laatste woord, rijdt een goede ronde en duwt Adrian Sutil weer naar p17. Die was al geweest en valt dus uit.

Een mooie vermelding is er nog voor Max Chilton, die niet alleen zijn teamgenoot Jules Bianchi verslaat (dat lukte hem pas één keer dit jaar), hij pakt ook meteen beide Caterhams, dat de afgelopen elf races altijd voor de Marussia's stonden. Giedo van der Garde komt drie tienden te kort op teamgenoot Pic en start morgen als 21e.

Niemand durft binnen te blijven
In de eerste tien minuten van Q2 lijken achter de Red Bull ook Alonso, Hamilton en Button veilig te zijn, maar behalve de Red Bulls durft niemand in de slotfase binnen te blijven. Vettel lijkt dit weekend weer een klasse apart.

Hülkenberg rijdt zich bij het vallen van de vlag naar p5, waardoor Rosberg onder de streep terechtkomt. Die gaat vervolgens naar p4 en daarmee staat Massa op p11. De mannen die je uit Q2 zou verwachten te vallen, slagen er ook allemaal niet in in de top tien terecht te komen, alleen Massa heeft nog kans. Hij komt als laatste, rijdt een goede tijd en duwt Sergio Perez uit de sessie. Daarmee heten de uitvallers Perez, Di Resta, Bottas, Gutiérrez, Maldonado en Ricciardo.

KERS-probleem Vettel
Wat kan Sebastian Vettel hier op Suzuka van pole houden? Waarschijnlijk alleen hijzelf of zijn Red Bull. Die laatste laat Vettel zelden in de steek, maar in Q3 heeft Vettel geen KERS. Vettels eerste stint is nog steeds een halve seconde sneller dan die van Alonso en Hamilton, maar Vettel is wel langzamer dan zijn teamgenoot.

Vettel kan de pits in en komt voor een tweede stint naar buiten. De eerste sector zit hij onder de tijd van Webber, maar in de tweede sector heeft hij DRS nodig. Daar zit Vettel inderdaad boven de tijd van Webber. In de laatste sector snoept Vettel nog iets van zijn achterstand af, maar het is niet genoeg om Webber van pole te houden. Voor het eerst dit jaar kwalificeert Webber zich voor Vettel en voor het eerst sinds Korea vorig jaar staat Webber weer eens op pole.

De mannen daarachter komen nog allemaal na de Red Bulls, maar niemand komt in de buurt van de twee. Hamilton komt het dichtst bij en pakt p3, Grosjean staat weer erg goed vooraan met p4. Ook Massa verrast weer: hij staat met p5 drie plaatsen voor Alonso. Rosberg en Hülkenberg starten morgen zesde en zevende, achter Alonso staan Räikkönen, ook weer wat teleurstellend, en Button.

Kansen grijpen
Mark Webber start morgen eigenlijk weer eens vanaf pole, nota bene op het circuit waar hij deze winter voorspelde dit jaar hoge ogen te gaan gooien. "Het is echt een geweldige baan, die eerste sector is genieten. Mijn ronden waren vandaag goed. Seb had natuurlijk een probleem, dat haalt wel iets van de glans af, maar van de andere kant moet je de kansen grijpen als ze langs komen. Mooi om op dit fenomenale circuit bij mijn laatste poging de pole te grijpen."

Geen excuses voor Vettel
Sebastian Vettel houdt de schade zonder KERS nog beperkt, maar het siert hem hier niet over te beginnen. "Ik houd er niet van om excuses aan te dragen, want je weet nooit wat er anders was gebeurd. Ik heb alles geprobeerd, maar Mark was sneller. P2 is ook goed, we hebben als team toch de voorste startrij. En het was inderdaad genieten vandaag, de auto is fantastisch in de eerste sector."

Hamilton is realistisch
Lewis Hamilton is realistisch en ook tevreden. "Het is bijna onmogelijk om voor hen te staan, zij hebben al een tijdje een veel beter pakket dan wij. Het is een compliment aan ons team dat we zo dicht bij ze staan. Voor mij was de eerste sector al genieten, moet je nagaan wat zij voelen."

Uitslag kwalificatie Japan
1. Mark Webber, 1:30.915
2. Sebastian Vettel, op 0.174
3. Lewis Hamilton, op 0.338
4. Romain Grosjean, op 0.450
5. Felipe Massa, op 0.463
6. Nico Rosberg, op 0.482
7. Nico Hülkenberg, op 0.729
8. Fernando Alonso, op 0.750
9. Kimi Räikkönen, op 0.769
10. Jenson Button, op 0.912

11. Sergio Perez, 1:31.989
12. Paul di Resta, 1:31.992
13. Valtteri Bottas, 1:32.013
14. Esteban Gutiérrez, 1:32.063
15. Pastor Maldonado, 1:32.093
16. Daniel Ricciardo, 1:32.485

17. Adrian Sutil, 1:32.890
18. Jean-Eric Vergne, 1:33.357
19. Max Chilton, 1:34.320
20. Charles Pic, 1:34.556
21. Giedo van der Garde, 1:34.879
22. Jules Bianchi, 1:34.958
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet