Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

V8 Supercars: Whincup plaatst Red Bull-Holden voorlopig op pole, Van Gisbergen/Bleekemolen vijfde

131011 Bathurst Quali Whincup
Jamie Whincup bepaalde met de Red Bull-Holden tot nu toe het tempo in Bathurst

Jamie Whincup, die al op beide dagen in Bathurst tot nu toe het tempo bepaalt, was het snelst in de kwalificatie op vrijdagmiddag. De rijder van de nummer 1-Red Bull-Holden kwam in de 40 minuten durende sessie tot een snelste tijd van 2:08,0054 minuten, waarmee hij Mark Winterbottom met de nummer 5-Pepsi-Ford 5,5 honderdste van een seconde voorbleef. Jason Bright, die tot nu toe nog niet echt opviel, vond in de kwalificatie wel opeens het tempo en zette de nummer 8-BOC-Holden op de voorlopig derde plaats. De snelste tien rijders, waaronder ook James Courtney, Shane van Gisbergen, Craig Lowndes, Will Davison, David Reynolds, Scott McLaughlin en de verrassend snelle Alexandre Prémat, mogen morgen tijdens de 'top 10 shootout' nog een keer aan de bak voor het bepalen van de eerste tien startplaatsen. Door de klassering van Shane van Gisbergen in de top tien is ook Jeroen Bleekemolen verzekerd van een startplaats in de eerste vijf rijen. DTM-rijders Ekström en Priaulx vertrekken vanaf de 18e plaats.

Tekst: René de Boer (vanuit Bathurst, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

131011 Bathurst Quali Frosty
Mark Winterbottom reed de Pepsi-Ford naar de tweede tijd

Aanvankelijk voerde David Reynolds in de nummer 55-Ford de tijdenlijst aan, maar met iets meer dan twaalf minuten te gaan herstelde Whincup de rangorde voor het Red Bull-Holden-team. Zijn snelste tijd van 2:08,0054 minuten werd door niemand meer verbeterd, zodat hij de voorlopige pole voor zich opeiste. "Vroeg in de sessie raakte ik een keer de muur, maar gelukkig werd daarbij alleen het wiel beschadigd en niet de ophanging. Met nieuwe banden was ik daarna weer heel snel, al ben ik nog niet voor honderd procent tevreden", aldus Whincup. De strijd om de tweede plaats werd daarentegen pas beslist in de laatste twee minuten van de sessie, toen eerst Jason Bright en daarna Mark Winterbottom de tijd van Whincup nog enigszins wisten te benaderen. De achterstand van Bright, die wel het snelst was in de sector op de top van de berg, is met twee tienden van een seconde echter al aanzienlijk.

131011 Bathurst FP4 Luff
Snelste in de eerste vrije training van de dag: Warren Luff

In de eerste sessie van de dag, in totaal de vierde vrije training en bedoeld voor de tweede rijders, was het Warren Luff met de nummer 888-Red-Bull-Holden die in 2:08,4797 minuten de snelste tijd neerzette. Daarachter completeerde Paul Dumbrell, de tweede rijder in de nummer 1-Holden, de 1-2 voor het Red Bull-team. Enigszins verrassend reed tweevoudig DTM-kampioen en erkend allrounder Mattias Ekström de derde tijd met de XBOX-One-Holden. Een keurige prestatie voor de Zweed, die nog niet eerder in Bathurst was. "Al hadden we er wel nieuwe banden op, wat natuurlijk ook hielp", gaf Ekström toe. Jeroen Bleekemolen reed op oude banden een tijd van 2:11,4006, waarmee hij als 26e geklasseerd werd. "Met nieuwe banden was ik zeker ook wel sneller geweest, maar belangrijker is dat ik nu wel tevreden ben met de afstelling, die in vergelijking met gisteren beter was", aldus Bleekemolen. "Tijden van rond de 2.10, 2.11 zijn de tijden die ik ook in de race moet kunnen rijden, en ik heb er alle vertrouwen in dat dat lukt."

131011 Bathurst FP4 Bleek
De VIP Petfoods-Holden met Bleekemolen en Van Gisbergen start in ieder geval in de top tien

De vijfde en laatste vrije training van de dag, waarin alle rijders in actie kwamen, leverde de snelste tijd op voor Jamie Whincup in de nummer 1-Red Bull-Holden, die met 2:07,8226 minuten als enige onder de 2:08 bleef. Daarachter eindigde Jason Bright met de nummer 8-Team BOC-Holden, gevolgd door de Pepsi-Max-Ford van Will Davison en de Red Bull-Holden van Warren Luff. 'Frosty' Mark Winterbottom zorgde er als vijfde voor dat beide Pepsi-Fords in de top vijf reden. Shane van Gisbergen reed met de TEKNO Team VIP Petfoods-Holden de achtste tijd. In deze sessie waren er maar liefst drie rode vlaggen, waarvan het ernstigste incident op naam kwam van debutant Chaz Mostert in de Wilson Security Racing-Ford Falcon, ingezet door Dick Johnson. Hij was wel snel, getuige zijn negende tijd overall, maar bovenop de berg zette hij zijn groene auto hard in de muur, waarop de dag voor het team ten einde was.

131011 Bathurst FP5 Schade Mostert
Forse schade aan de Wilson Security-Ford van Chaz Mostert

De eerste race in de Dunlop-series voor de V8 Supercars van vorig jaar leverde een afgetekende overwinning op voor Steve Owen met de Sherrin Rentals-Ford Falcon. Oud-motorwegrace-coureur Casey Stoner eindigde als negende.

131011 Bathurst Owen
Steve Owen won met een comfortabele voorsprong de Dunlop Series-race

Uitslag (tussen haakjes de rijder die niet de kwalificatie reed):
1. Jamie Whincup/(Paul Dumbrell), Holden Commodore VF, 2:08,0054
2. Mark Winterbottom/(Steven Richards), Ford Falcon FG, 2:08,0612
3. Jason Bright, Holden Commodore VF, 2:08,2164
4. James Courtney/(Greg Murphy), Holden Commodore VF, 2:08,2476
5. Shane van Gisbergen/(Jeroen Bleekemolen), Holden Commodore VF, 2:08,2824
6. Craig Lowndes/(Warren Luff), Holden Commodore VF, 2:08,4042
7. Will Davison/(Steve Owen), Ford Falcon FG, 2:08,4451
8. David Reynolds/(Dean Canto), Ford Falcon FG, 2:08,4475
9. Scott McLaughlin/(Jack Perkins), Holden Commodore VF, 2:08,5792
10. Alexandre Prémat/(Greg Ritter), Holden Commodore VF, 2:08,5900
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet