Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
AUTO GP

Auto GP: Sato wint in Brno, maar Ghirelli is de kampioen

Ghirelli43 196

Vittorio Ghirelli is de opvolger van Adrian Quaife-Hobbs als Auto GP-kampioen. Kimiya Sato deed op een mistig circuit van Brno alles wat hij moest doen – overwinning en snelste ronde – maar de vierde plaats was voor de 19-jarige Ghirelli genoeg om de titel in de in de wacht te slepen. Daniël de Jong en Meindert van Buuren kwamen opnieuw niet in het stuk voor en sloten het seizoen van Manor MP Motorsport in mineur af.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Auto GP

Het was dus niet Narain Karthikeyan, maar Kimiya Sato die het de gedoodverfde kampioen Vittorio Ghirelli in de laatste race nog moeilijk maakte. Terwijl Ghirelli met Karthikeyan deed wat er van hem werd verwacht – in de buurt blijven – moest de Italiaan lijdzaam toekijken hoe Sato als kanon van de startlijn afschoot om vanaf de vijfde plaats meteen de kop te pakken. Opeens was de Japanner weer in beeld als titelkandidaat, want als hij ook nog de snelste ronde zou pakken (wat hij twee ronden voor het einde ook deed), moest Ghirelli wel minstens als vijfde eindigen.

Dat werd nog even spannend, want doordat Karthikeyan en Ghirelli allebei vroeg hun pitstop maakten, lagen ze in de eerste helft van de wedstrijd buiten de toptien. Hoe veel hoger zouden ze komen, zo was de vraag, terwijl Sato vooraan domineerde. Toen uiteindelijk de rest van het veld ook naar binnen was geweest, bleek het mee te vallen. Karthikeyan lag tweede en reed de race uit met een half afgebroken voorvleugel, waarmee hij zelfs nog de tot dan toe snelste ronde van de wedstrijd zette. Het maakte duidelijk dat de aerodynamica van de voormalige A1GP-auto's er niet heel veel toe doet.

Ghirelli70 1525

Ghirelli volgde in Karthikeyans voetsporen en leek dus op een zorgeloze derde plaats af te stevenen, maar de Ibiza-teamgenoten Campana en Dracone gooiden nog bijna roet in het eten. Sergio Campana, die na gisteren geen kans meer maakte op de titel, had na de pitstop van Sato de leiding tijdelijk overgenomen en kwam na zijn eigen bandenwissel precies tussen de twee Super Nova-teamgenoten terug op de baan. Ook Francesco Dracone, die uiteindelijk pas in de voorlaatste ronde zou pitten, bevond zich nog tussen Campana en Ghirelli, die daardoor opeens 'maar' vijfde lag, met Andrea Roda in aantocht.

Dracone haalde vervolgens alles uit zijn schaamteloze trucendoos om Ghirelli achter zich te houden. Het was onduidelijk wat zijn motivatie was, want Campana kon geen kampioen meer worden en zelf zou hij na zijn pitstop buiten de toptien vallen. Of het moest een persoonlijke vendetta tegen Super Nova zijn, dat hem eerder dit seizoen aan de kant zette ten faveure van Narain Karthikeyan - zijn geslinger kostte de Indiër immers eerder zijn voorvleugel. Hoe dan ook, de Italiaan maakte ettelijke keren de verboden 'tweede beweging' om Ghirelli achter zich te houden, zodat Roda op de staart van Ghirelli zat toen Dracone eindelijk de pits opzocht. Maar veel maakte het niet uit: Ghirelli lag nu vierde en zelfs als Roda hem zou passeren, was een vijfde plaats ook genoeg. Maar Ghirelli liep in de resterende twee ronden gemakkelijk weg bij Roda om zijn titel zeker te stellen.

Sato60 1548

De Italiaan won dit jaar maar twee keer – ten opzichte van de vijf overwinningen van Sato en Karthikeyan – maar was wel de meest constante coureur. Geen enkele andere Auto GP-coureur eindigde dit jaar in alle acht weekenden op het podium. Ghirelli volgt Adrian Quaife-Hobbs als kampioen op, die dit jaar de opstap maakte naar de GP2. Voor Ghirelli lijkt dat ook een logisch vervolg, zeker na het halve GP2-seizoen dat hij al voor Lazarus reed.

Manor MP Motorsport speelde opnieuw een bijrol. Net als gisteren eindigden Daniël de Jong en Meindert van Buuren in het middenveld, op het randje van de punten. Door het goede rijden van Kimiya Sato ging de kans op de derde plaats in het teamkampioenschap verloren. Sato's team Euronova had al een kleine voorsprong op het Nederlandse team en bouwde die in Brno verder uit. Doordat Robert Visoiu vandaag uitviel, behield Daniël de Jong zijn zevende plaats in de eindstand. Meindert van Buuren verloor gisteren een plaatsje aan Visiou, maar stond in de stand niet verder onder druk. Hij eindigde als negende in het kampioenschap.

UPDATE: Narain Karthikeyan is zijn tweede plaats kwijtgeraakt wegens het negeren van de zwart-met-oranje 'meatball'-vlag voor rijden met een technisch defect. De Indiër reed de race uit met een kromme voorvleugel na een aanrijding met Francesco Dracone.

Buuren37 1517

Auto GP, Brno, race 2, 6 oktober 2013

1. Kimiya Sato - Euronova - 28.48.297
2. Sergio Campana - Ibiza - 15.625
3. Vittorio Ghirelli - Super Nova - 21.678
4. Andrea Roda - Virtuosi - 22.647
5. Tamas Pal Kiss - Zele - 25.126
6. Kevin Giovesi - Ghinzani - 25.752
7. Roberto La Rocca - Comtec/Virtuosi - 27.015
8. Daniël de Jong - Manor MP - 29.254
9. Meindert van Buuren - Manor MP - 35.112
10. Maxim Snegirev - Virtuosi - 35.774
11. Yoshitaka Kuroda - Euronova - 42.051
12. Josef Král - Zele - 43.703
13. Michela Cerruti - MLR 71 - 52.866
14. Francesco Dracone - Ibiza - 59.312
15. Michele La Rosa - MLR 71 - 1.39.425

Gediskwalificeerd
16 ronden - Narain Karthikeyan - Super Nova

Uitgevallen
7 ronden - Robert Visoiu - Ghinzani

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet