Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Scott Dixon houdt het met R1 zege in Houston superspannend

Ganassi-coureur Scott Dixon houdt het Indycar-kampioenschap superspannend. Met een zege in R1 op het stratencircuit van Houston bedraagt het verschil met Helio Castroneves voor de voorlaatste wedstrijd vandaag op hetzelfde circuit nog maar acht punten.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2013 Scott Dixon
Gaat Scott Dixon Helio Castroneves toch van de titel beroven. Het zou knap zijn.

Scott Dixon houdt het met R1 zege in Houston superspannend
Vanaf een derde startplek wist de Nieuw Zeelander Scott Dixon uiteindelijk de overwinning te pakken. Helio Castroneves had zich voor de eerste wedstrijd in Houston als 21e gekwalificeerd en eindigde als 18e. Een versnellingsbakprobleem kostte hem negen ronden. Tot dat moment had Castroneves alle 2003 wedstrijdrondes uit 2013 verreden.

Kort voor een neutralisatie voor de gestrande bolide van de Spanjaard Oriol Servia in de 64e ronde ging Scott Dixon naar binnen. Penske-coureur Will Power kreeg daardoor de leiding maar moest in de 73e ronde voor de laatste maal naar binnen waardoor Dixon opnieuw de kop in handen kreeg. Voor de Nieuw Zeelander betekende het zijn 33e Indycar-overwinning en de vierde zege dit seizoen. Op de "Alltime"-ranglijst staat Dixon nu als zevende genoteerd. De Zwitserse Simona de Silvestro leverde met haar KV Technologies Dallara Chevrolet een prachtige prestatie door als tweede te eindigen. Voor Simona betekent dit haar eerste podiumresultaat in de IZOD Indycar-series. De Zwitserse behaalde in 2011 haar beste resultaat in St. Petersburg. Toen eindigde zij als vierde.

Scott Dixon: "Ik heb mij vaak genoeg in Helio's positie bevonden. Je moet het blijven proberen en gewoon de punten scoren die je nodig hebt. Met split strategieën ben je nooit zeker. Wij moesten ervoor knokken maar gelukkig was er nog een neutralisatie en de No 3. beschikte gelukkig over onvoldoende brandstof. Evenals in Toronto beschikten wij over een fantastische auto. Ik hoop dat ze bij Penske nu ongerust worden. Het zou mooi zijn om in leidende positie naar Fontana te kunnen gaan. Wij weten dat de Chevrolet-motoren daar sterk zijn. Maar ook de Honda-motoren. Het zou prettig zijn om over een buffer te beschikken."

2013 Silvestro Houston
Uitstekende prestatie van Simona de Silvestro op het stratencircuit van
Houston.

Simona de Silvestro:
"Hier heb ik lang op moeten wachten! Het zag er het gehele weekend goed uit. Ik kwalificeerde mij goed en tijdens de wedstrijd vielen de kaarten mijn kant uit. Ik denk dat het in de tweede wedstrijd moeilijker gaat worden. Vooral de rechte stukken zijn hier erg hobbelig en je hebt nauwelijks tijd om the relaxen."

Justin Wilson: "Geen slechte dag. Bij de start probeerde ik naar voren te komen, maar na vijftien ronden begaf één van de banden het en moest ik wat vroeger naar binnen. Wij wisten dat het met de "pitwindows" krap zou worden. Ik moest brandstof besparen en er gewoon voor gaan."

Helio Castroneves: "Het goede nieuws is dat ik nog steeds aan de leiding van het kampioenschap sta. Ten tweede beschikte ik in de wedstrijd over een betere auto dan in de kwalificatie. Het team deed het fantastisch. Voor de crew was het wat meer spanning. In het begin van de wedstrijd de auto was echt "bottoming out"(meermaals de grondraken van de bodemplaat.red) en toen ik niet meer schakelen. De crew deed het fantastisch om het probleem op te lossen waardoor ik weer terug op de baan kon komen. Moeilijk, maar iets dat wij niet onder controle hadden. Ik wil zoveel mogelijk punten verzamelen."

2014 Podium Houston
Voor het eerst sinds Danica Patrick weer een dame op het podium in Indycar.

Uitslag
1. (3) Scott Dixon, Dallara-Honda, 90, ronden
2. (5) Simona De Silvestro, Dallara-Chevy, 90, ronden
3. (12) Justin Wilson, Dallara-Honda, 90, ronden
4. (4) Simon Pagenaud, Dallara-Honda, 90, ronden
5. (18) Josef Newgarden, Dallara-Honda, 90, ronden
6. (9) James Jakes, Dallara-Honda, 90, ronden
7. (24) Graham Rahal, Dallara-Honda, 90, ronden
8. (14) Sebastien Bourdais, Dallara-Chevy, 90, ronden
9. (8) EJ Viso, Dallara-Chevy, 90, ronden
10. (7) Luca Filippi, Dallara-Honda, 90 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet