Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Matt Kenseth wint Nationwide Kansas. Oorlog tussen Kyle Busch en Keselowski

JGR-coureur Matt Kenseth schreef de Kansas Lottery op zijn naam maar Kyle Busch en Brad Keselowski zorgden waarschijnlijk voor het meest explosieve vuurwerk in de 200 ronden tellende wedstrijd die maar liefst elf neutralisaties telde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Kenseth NW Kansas
Matt Kenseth kreeg de zege in Kansas eigenlijk cadeau.

Matt Kenseth wint Nationwide Kansas. Oorlog tussen Kyle Busch en Keselowski
JGR-coureur Matt Kenseth won in Kansas zijn tweede Nationwide-wedstrijd dit seizoen. Tevens betekende het de 28e NASCAR-overwinning in zijn carrière. Na een herstart met nog vijf ronden te gaan greep Kenseth definitief de leiding.Matt Kenseth: "Het was belangrijk om door te zetten. Regan pushte mij een beetje. En Allgaier pushte Busch eveneens."

Na een herstart in de 151e ronde greep de Penske Mustang van Brad Keselowski de leiding. In de 166e ronde moest hij die aan Matt Kenseth afstaan. Enkele ronden later liep de Toyota van Kyle Busch snel op Keselowski in. In de kampioensschapsstand van de teams staan beide teams als 1-2 genoteerd. Kenseth had inmiddels al een voorsprong van 2.5 seconden opgebouwd.

Toen Keselowski begon te spinnen riep hij over de boordradio "Really" Een touché van Busch zorgde ervoor dat Keselowski richting "infield" verdween en vervolgens tegen de "safer barrier" op de baan tot stilstand kwam.

Keselowski stapte vanuit zijn auto en liep direct richting JGR-crew die hij "een groet" bracht. Vervolgens wandelde hij richting medical centre.

Na afloop uitte de Penske-coureur zijn ongenoegen over de gang van zaken. In de stand van de NASCAR Sprint Cup staat Busch als derde genoteerd terwijl Keselowski dit jaar geen aanspraak meer op de titel kan maken.

2013 Keselowski NW Kansas
De oorlogsverklaring tussen Brad Keselowski en Kyle Busch is bezegeld.

Brad Keselowski:
"Een smerige coureur heeft mij van de baan gereden. Ik heb hier geen andere woorden voor. Ik heb het afgelopen jaar "cool" tegen hem geracet en heb getracht voor hem respect op te brengen om onze verhoudingen te herstellen. Tijdens een Truckwedstrijd in Chicago deed hij mij in de hekken belanden. En hij gaat maar door met zijn vuile streken. Voor de pitcrew naast mij(Busch) vind ik het jammer dat ze zijn troep moeten repareren. Maar dit hoort bij het racen. Het is oorlog!"

Kyle Busch nam de verantwoordelijkheid voor het incident. Kyle Busch: "Wij raceten hard tegen elkaar. Maar er waren momenten dat ik geen kant uitkon. Ik heb getracht aan de onderzijde te racen maar ik raakte onderstuurd(loose) en raakte hem! Hij weet wat smerige coureurs zijn. Hij had in het verleden genoeg smerige streken. Hij beroofde mij in 2012 van een plek in "The Chase" en ik heb genoeg kansen gehad om hem van de baan te rijden. Indien ik het gewild had, had ik Brad Keselowski het kampioenschap kunnen laten verliezen. Ik sta hier ver boven!" Wordt de komende weken in zowel de NASCAR Sprint Cup als Nationwide-series ongetwijfeld vervolgd. In de stand van het kampioenschap nam Austin Dillon met een zesde plek de leiding van Sam Hornish Jr. over. Het verschil tussen beide titelkandidaten bedraagt nu slechts acht punten.

2013 NASCAR Start NW Kansas
Start van de Nationwide-wedstrijd in Kansas.

Uitslag
1. Matt Kenseth Toyota 200 ronden
2. Paul Menard Chevrolet 200 ronden
3. Regan Smith Chevrolet 200 ronden
4. Kyle Busch Toyota 200 ronden
5. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
6. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
7. Parker Kligerman Toyota 200 ronden
8. Brad Sweet Chevrolet 200 ronden
9. Trevor Bayne Ford 200 ronden
10. Elliott Sadler Toyota 200 ronden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet