Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Persbericht: Bas en Pieter Schothorst scoren punten voor thuispubliek in Porsche Carrera Cup

PCC813 TU3485

De Porsche Carrera Cup Deutschland was te gast op Circuit Park Zandvoort voor de 14e en 15e race van het seizoen. Pieter en Bas Schothorst kwamen daarmee voor eigen publiek in actie met de beide McGregor/DHL-Porsches 911 GT3 Cup van het Team Bleekemolen. In de eerste race eindigde Pieter Schothorst als zesde en Bas Schothorst als zevende. De tweede race leverde voor Bas Schothorst de zevende plaats op, Pieter Schothorst werd als tiende geklasseerd. Daarmee scoorden de coureurs in beide races punten.

Tekst en foto's: PR

Na de races op de Red Bull Ring in Oostenrijk was het evenement op Circuit Park Zandvoort het tweede optreden van de Porsche Carrera Cup Deutschland buiten de Duitse landsgrenzen. Uiteraard waren Pieter en Bas Schothorst voor hun thuiswedstrijd extra gemotiveerd. "Het is altijd leuk om voor eigen publiek te rijden en we hebben hier veel extra relaties, vrienden en familieleden die ons komen ondersteunen", aldus Pieter Schothorst, die de kwalificatie op vrijdag als tiende afsloot. Bas Schothorst reed in deze sessie de 16e tijd.

PCC813 TU1750 TU

De jongste van de beide neven had in de kwalificatietraining te maken met een technisch probleem: "De derde en de vierde versnelling werkten niet, wat natuurlijk niet bepaald goed was", berichtte hij. "Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd, om het probleem heen te rijden, zoals dat heet, maar een klassering bij de snelste tien zat er niet in." Pieter Schothorst kwalificeerde zich uiteindelijk als 13e, Bas Schothorst stond twee plaatsen daarachter. Normaal gesproken waren dat ook hun startposities voor de tweede race, maar omdat er een deelnemer wegviel, schoven ze beide nog een plek op. In de rangschikking van de op één na snelste tijden uit de kwalificatie, bepalend voor de startopstelling van de eerste race, bezetten ze de plaatsen elf voor Pieter en twaalf voor Bas Schothorst.

PCC813 TU1861

Race 1:
Met 38 auto's op de baan was het vrij chaotisch en dat leidde al in de eerste ronde van de race op zaterdagmiddag tot de nodige incidenten. Dat noopte de wedstrijdleider uiteindelijk zelfs, de strijd te onderbreken. Vanwege het gevorderde tijdstip werd de race pas op zondagochtend voortgezet. Op het moment van de onderbreking reden Pieter en Bas Schothorst op de plaatsen zeven en acht. Na de hervatting wonnen ze elk nog een positie, doordat de Deen Nicki Thiim voor een straf eenmaal de pits in moest. Zo werden ze respectievelijk als zesde en zevende geklasseerd. "Een chaotische race met heel veel crashes en rondvliegende delen aan het begin en toen de onderbreking, waarna we het een dag later opnieuw mochten proberen. Toen gebeurde er niet zoveel, dat was maar een korte race", zei Pieter Schothorst. Bas Schothorst meldde: "Ik had een goede start en kon een paar plaatsen opklommen, maar toen werd de race gestopt na alle incidenten. Zelf kwam ik helaas ook in botsing met Riberas, die hard de vangrails raakte. Gelukkig was hij zelf ongedeerd."

Race 2:
In de tweede race, die op zondagmiddag na de DTM-wedstrijd verreden werd, maakte Bas Schothorst dankzij een voortvarende start opnieuw de nodige progressie. "Ik had een paar mooie gevechten, maar toen kwam de safety-car de baan op na een incident. Dat kwam me slecht uit. Later reed ik samen met Jeroen Mul wel weer samen naar de kopgroep", berichtte hij na afloop. Bas Schothorst werd als zevende geklasseerd.

PCC813 TU2677

Pieter Schothorst meldde: "Ik had ook wel een goede start, maar daarna zat ik vast in de Hugenholtzbocht en verloor ik weer een paar plaatsen. Ik heb wel lekker gestreden met een aantal rijders. Bas kwam me ook nog voorbij, die was duidelijk sneller, maar met mijn tiende plaats heb ik wel weer punten gescoord en doordat Riberas niet kon deelnemen, ben ik hem tot op twee punten genaderd in de stand van het puntenklassement."

De laatste twee races van het seizoen in de Porsche Carrera Cup worden verreden op 19 en 20 september op Hockenheim.

Uitslag race 1 (race werd onderbroken en uitgesteld, tijd liep door):
1. Christian Engelhart (Dui), 12 r. in 17.04:04,940 (gem. 3,028 km/u)
2. Robert Lukas (Pol), op 0,263
3. Philipp Eng (Oos), op 7,766
6. Pieter Schothorst (Ned), op 8,332
7. Bas Schothorst (Ned), op 9,877

Uitslag race 2:
1. Jaap van Lagen (Ned), 19 r. in 34:20,251 (gem. 142,992 km/u)
2. Nicki Thiim (Den), op 0,845
3. Philipp Eng (Oos), op 1,442
7. Bas Schothorst (Ned), op 14,071
10. Pieter Schothorst (Ned), op 15,433

Stand na 15 van 17 races:
1. Kévin Estre, 209
2. Nicki Thiim, 207
3. Christian Engelhart, 199
12. Pieter Schothorst, 64
13. Bas Schothorst, 56

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet