Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Carrera Cup: Jaap van Lagen wint overtuigend tweede race op Zandvoort

pcc r2 jvl

Na de misère van gisteren eindelijk genoegdoening voor Jaap van Lagen. De Land Motorsport-coureur rijdt vanaf poleposition naar de overwinning zonder zijn eerste plaats te verliezen. In de beginfase strijden nog zes rijders voor de overwinning. Na de safetycarperiode, vanwege een uitstap van Anti Burri in het grind van de Tarzanbocht, had Van Lagen alleen nog tegenstand van Nicki Thiim te dulden. De derde podiumplaats is er voor Philipp Eng. Een mooie prestatie voor Jeroen Mul die als vijfde de finishvlag passeert. Ook de zevende plaats voor Bas Schothorst is een mooie prestatie. Pieter Schothorst eindigt als tiende.


Tekst: Gerrie Hoekstra
Fotografie: Co van der Gragt


Jaap van Lagen start vanaf poleposition. Naast hem blijft de plek van Sean Edwards vrij. De Engelsman start vanuit de pits. Van Lagen is prima weg, gevolgd door Nicki Thiim. Daarachter gaat het fout met Ella Erhart die de rail voor de hoofdtribune raakt en spint door het veld. Gelukkig weet iedereen haar te ontwijken. Ook Robert Lukas maakt kennis met de muur van de Hugenholtzbocht en moet opgeven. Een fantastische start heeft Jeroen Mul die al naar een zevende plaats is doorgestoomd. Vlak daarachter rijdt Bas Schothorst die een geweldige wedstrijd tot nu toe racet. Neef Pieter komt door op een elfde plaats. Sascha Halek spint midden in een groep in de Gerlachbocht. Ook deze rijder kan zonder verdere schade zijn race vervolgen, raakt één ronde later de bandenstapel van de Hugenholtz, maar kan wederom verder.

Vooraan ontstaat er een kopgroep van zes wagens die strijden om elke meter. Oud Formule Ford-coureur Anti Burri graaft zich in het grind van de Tarzanbocht. Reden om de safetycar de baan op te sturen. De wagen van Burri is snel uit het grind getrokken en de strijd wordt hervat. Er zijn een aantal rijders die onder geel al gaan inhalen.

 

pcc r2 thiim

 

Na de herstart gaan Jaap van Lagen en Nicki Thiim er met z'n tweeën vandoor. Opvallend is de mooie zesde positie voor Jeroen Mul die zich in dit veld prima weet te manifesteren. Ook Bas Schothorst op de achtste plaats is lekker bezig, gevolgd door neef Pieter met de beide Team Bleekemolen Porsches. Helaas kunnen beide rijders deze posities niet handhaven. Bas Schothorst wordt ingehaald door Connor de Phillippi, terwijl Pieter Schothorst terugzakt naar een elfde positie.

Jaap van Lagen pakt zijn thuisoverwinning. Gerechtigheid na alle ellende van gisteren. Nicki Thiim eindigt als tweede met 0,8 seconde achterstand op onze landgenoot. Phillip Eng staat als derde op het podium. Vierde eindigt Christian Engelhart. Norbert Siedler wordt nog bestraft wegens het inhalen onder geel, waardoor Jeroen Mul als vijfde wordt geklasseerd. Een fantastische prestatie levert Sean Edwards die vanaf de laatste positie, gestart vanuit de pits, zich opwerkt naar een zesde stek.


pcc r2 bs

Een mooie prestatie levert ook Bas Schothorst die als zevende over de finish komt. Pieter Schothorst wordt tiende.

Slecht geslapen
Jaap van Lagen moest met een extreme stuur manoeuvre voorkomen dat hij zijn Porsche in die van Kevin Estre boorde en hield de 450 pk sterke bolide net in bedwang, maar kon niet voorkomen dat Estre alsnog geraakt werd. "Iedereen dacht ik me verremde, maar het was Nicki Thiim die heel erg vroeg remde, waardoor Estre moest uitwijken en ineens voor me opdook."

Jaap van Lagen kreeg niettemin de wind van voren van alles en iedereen en moest ook bij de wedstrijdleiding verschijnen om tekst en uitleg te geven over de actie in de Tarzanbocht. "Die kritiek was onterecht. Ik kon geen kant op. De keuze was vol in de auto voor me klappen of uitwijken. Ik heb alles gedaan om een aanrijding te voorkomen", vertelt Jaap, die de herstarte openingswedstrijd door de schade aan zijn auto moest bekijken vanaf de zijlijn.

Thuisrace winnen
"Normaal kan ik prima met kritiek omgaan, maar deze keer heb ik er slecht van geslapen. Misschien dat ik daarom zo scherp was in de tweede race. Het maakte deze overwinning nog mooier dan winnen van je thuisrace normaal al is."

480 jaap podium
Foto:PR

Uitslag race 2 Porsche Carrera Cup Deutschland
DTM Circuit park Zandvoort, zondag 29 september 2013
1. Jaap van Lagen, FE by Land Motorsport
2. Nicki Thiim, Attempto Racing +0.8
3. Philipp Eng, Logiplus MRS-Racing +1.4
4. Christian Engelhart, Konrad Motorsport +4.8
5. Jeroen Mul, Team Bleekemolen +5.7
6. Sean Edwards, Deutsche Post by Project +8.5
7. Bas Schothorst, Team Bleekemolen +14.0
8. Connor de Phillippi, FÖRCH Racing by Lukas MS +14.7
9. Kévin Estre, Attempto Racing, +14.9
10. Pieter Schothorst, Team Bleekemolen +15.4
18. Ronald van de Laar, Land Motorsport

Stand:
1. Kévin Estre FRA 209
2. Nicki Thiim DNK 207
3. Christian Engelhart DEU 199
4. Sean Edwards GBR 160
5. Norbert Siedler AUT 151
6. Phillipp Eng AUT 141
7. Jaap van Lagen NLD 135
8. Robert Lukas POL 122
9. Connor de Phillippi USA 109
10. Jeffrey Schmidt CHE 87
12. Pieter Schothorst NDL 64
13. Bas Schothorst NLD 56

Stand B-divisie
1. Rolf Ineichen CHE 244
2. Dominic Jöst DEU 225
3. Wolf Nathan NLD 165
10. Ronald van de Laar NLD 67
14. Hoevert Vos NLD 20

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet