Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Cups: Christian Engelhart wint na herstart race, Nicki Thiim krijgt straf

Engelhart

Christian Engelhart heeft de eerste race in de Porsche Carrera Cup op Circuit Park Zandvoort gewonnen, hij bleef Robert Lukas in de tot 12 ronden ingekorte wedstrijd ruim tweetiende voor. Pieter Schothorst werd zesde, één plek beter dan zijn neef Bas Schothorst. Nicki Thiim begon de race aan de leiding, maar moest door de pitstraat rijden vanwege een straf voor de afgebroken race van gisteren. Hij werd daardoor slechts elfde en liep daarmee maar weinig in op klassementsleider Kevin Estre.


Tekst: Marco Antheunisse
Foto: Willem J. Staat en Co van der Gragt

Engelhart Zandvoort

Engelhart kreeg de wedstrijd cadeau.

Hoewel de race gisteren maar enkele honderden meters duurde is er een hoop gebeurd, met grote gevolgen voor diverse coureurs. Alvorens de race vandaag herstart wordt daarom een resume van de gebeurtenissen en hun consequenties.

Na de desastreuze eerste ronde van gisteren, waarin talrijke incidenten plaatsvonden en de vangrail zodanig beschadigd werd door de Porsche van Alex Riberas dat een groot stuk vervangen moest worden, had de wedstrijdleiding de zware taak om een passende oplossing te vinden voor het vervolg van de race. Aanvankelijk werd de race uitgesteld naar het einde van de dag, na de Formule 3 race. De schemering bleek echter al in te vallen en dus werd de race uitgesteld naar zondag. Alle Porsches werden daarom gestald in Parc Fermé, zodat de teams niet aan de auto's konden sleutelen.

Waar het gisteren leek dat Jaap van Lagen de aanstichter was van alle ellende omdat hij tegen Kevin Estre aanreed, met een sneeuwbaleffect tot gevolg, wordt Van lagen na het bekijken van de filmbeelden vrijgepleit. Nicki Thiim is namelijk bij het ingaan van de Tarzanbocht vol op zijn rem gaan staan, waardoor Estre achter hem ook moest remmen en Van Lagen hem niet meer kon ontwijken. Thiim mag de race nu wel starten vanaf pole, maar zal een drive-through-penalty krijgen vanwege het veroorzaken van een race ongeluk dat te vermijden was geweest. Veel schieten Estre en Van Lagen daar natuurlijk niet mee op, maar in elk geval is de Nederlander hiermee van elke blaam gezuiverd. Estre zal minder punten verliezen op Thiim en dat is voor hem een kleine pleister op de wond.

Op zondagochtend mochten de teams een half uur voor de race bij de auto's kijken, maar alleen aan lekke banden en zaken die de veiligheid in gevaar konden brengen, zoals loszittende splitters etc. mocht worden gewerkt. Dat betekende voor de auto's die bij de diverse incidenten betrokken waren dat racen niet mogelijk zou blijken. Zo vielen Jaap van Lagen, Alex Riberas, Kevin Estre en Wolf Nathan dus uit. Met name voor Estre een vervelende zaak, want hij gaat aan de leiding in het kampioenschap en zal zijn voorsprong van 17 punten dus waarschijnlijk kwijtraken. Aan race 2, die vanmiddag na de DTM-race gereden wordt, zal Estre wel weer kunnen deelnemen.

Pieter schothorst 8650

Pieter Schothorst in actie

De race wordt gestart achter de safetycar, na twee opwarmronden, met nog 18 minuten op de klok voor aanvang van de warming up. Door de uitvallers start Pieter Schothorst nu op een zevende plaats, Bas Schothorst op de achtste en Jeroen Mul op de tiende startplaats. Als de race dan eindelijk begint zijn er nog 13 minuten om te racen.


bas schothorst 9367

Bas Schothorst

Thiim laat een groot gat vallen op de safetycar en gaat al bij het uitkomen van de S-bocht op het gas. Met een gat op Engelhart komt hij over start/finish. Hij weet dat hij zo zijn straf moet inlossen en doet dat al de volgende ronde, waardoor Engelhart de leiding overneemt en Robert Lukas als tweede doorkomt. Achter Lukas valt een gaatje, naar een hele groep die aanspraak maakt op de derde plek. Philipp Eng leidt dit groepje, maar staat zwaar onder druk. Ook Pieter en Bas Schothorst strijden mee, zij rijden op de zesde respectievelijk de zevende plaats, achter Bas Schothorst valt een gat naar Fabien Thuner. Jeroen Mul rijd top de tiende plaats.


mul 8648

Jeroen Mul

De race is voor het treintje om P3 te kort om nog van posities te wisselen. Zo wint Engelhart de race, wordt Lukas tweede en Eng derde. Pieter Schothorst komt als zesde over de finish, één plaats voor zijn Team Bleekemolen teamgenoot Bas Schothorst. Mul valt helaas nog twee plaatsen terug, hij ziet Luca Stolz en Thiim aan zich voorbij komen en wordt zo twaalfde.

In de tweede race vanmiddag mag Jaap van lagen vanaf poleposition vertrekken.

Uitslag race 1 Porsche Carrera Cup Deutschland
DTM Circuit park Zandvoort, zondag 29 september 2013
1. Christian Engelhart, Konrad Motorsport, 12 ronden
2. Robert Lukas, FÖRCH Racing by Lukas MS +0.263
3. Philipp Eng, Logiplus MRS-Racing +7.786
4. Connor de Phillippi, FÖRCH Racing by Lukas MS +7.855
5. Christopher Zoechling, Konrad Motorsport +8.066
6. Pieter Schothorst, Team Bleekemolen +8.332
7. Bas Schothorst, Team Bleekemolen +9.877
8. Fabien Thuner, Attempto by Motorvision +15.617
9. Sean Johnston, Deutsche Post by Project 1 +16.185
10. Luca Stolz, Land Motorsport +17.302
11. Nicki Thiim, Attempto Racing +17.832
12. Jeroen Mul, Team Bleekemolen +18.079

24. Ronald van de Laar, Land Motorsport +54.035
25. Daan Meijer, FE by Land Motorsport +58.637

Niet gestart
Jaap van Lagen, FE by Land Motorsport
Wolf Nathan, FE by Land Motorsport

Tussenklassement
1. Kevin Estre 201
2. Nicki Thiim 189
3. Christian Engelhart 185
4. Norbert Siedler 148
4. Sean Edwards 148
6. Philipp Eng 125
7. Robert Lukas 122
8. Jaap van Lagen 115
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet