Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Cups: Spectaculair slotoffensief bezorgt Jaap van Lagen podiumplaats

2013 Jaap actie
Jaap van Lagen zorgde voor Nederlands podiumsucces

Met een spectaculair slotoffensief veroverde Jaap van Lagen de derde plaats in de eerste race van de Porsche Carrera Cup Deutschland op het circuit van Oschersleben. Met twee succesvolle inhaalpogingen verschalkte onze landgenoot achtereenvolgens de Duitser Christian Engelhart en de Oostenrijker Philipp Eng en stelde zo de derde plaats in het eindklassement van de wedstrijd veilig. "Lekker om weer eens op het podium te staan, dat had ik wel weer eens nodig", zei de Edese coureur na afloop van de 15 ronden lange race. Bas Schothorst evenaarde met zijn zevende plaats zijn beste resultaat van het seizoen in de merkencup, Pieter Schothorst eindigde als negende.

Tekst: René de Boer (vanuit Oschersleben, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

De race werd gekenmerkt door de nodige incidenten. Allereerst moest het veld een extra formatieronde afleggen, nadat de Oostenrijker Christopher Zoechling zijn auto met een versnellingsbakprobleem in het gras naast de baan in plaats van in het juiste vak in de startopstelling parkeerde. Pole-sitter Kévin Estre reed op weg naar zijn startplek te ver door en reed achteruit (!) om zijn 911 alsnog in het juiste startvak te zetten. Merkwaardig genoeg werd hierop door de wedstrijdleiding geen enkele actie ondernomen, hoewel het vergrijp meerdere malen op de televisie werd herhaald. In de beginfase van de race was er een safety-car-fase van vier ronden omdat er op het rechte stuk van start en finish de nodige brokstukken op de baan lagen na een aanrijding tussen Scholze en Bauer.

2013 Schothorsten
Pieter en Bas Schothorst eindigden op de plaatsen negen en zeven

Kévin Estre had van dat alles geen last: hij leidde van start tot finish en stelde vervolgens de overwinning veilig. Nicki Thiim eindigde als tweede, voor Van Lagen. "Ik had al gezien hoe Eng steeds meer problemen met zijn banden kreeg en uiteindelijk kon ik daarvan profiteren", aldus de rijder van het team Land Motorsport. Bas Schothorst sprak van "een enerverende wedstrijd. Ik had een heel goede start en kon meteen een paar plaatsen pakken. Uiteindelijk heb ik ook Pieter ingehaald, waarbij we elkaar even raakten. Daarna zat ik in het groepje met Siedler en Engelhart. Een goed resultaat en ook met mijn rondetijden was ik heel tevreden." Pieter Schothorst daarentegen had "een moeilijke race. Ik had wat problemen met de balans van de auto en daardoor viel ik wat terug. Ook Bas haalde me nog in. In ieder geval was ik nog beste rookie." Wolf Nathan had te maken met een niet werkende koppeling bij de start. "Daardoor kon ik vrijwel niks meer doen. In het B-klassement ben ik nog vierde geworden, dat was nog niet eens zo verkeerd."

Uitslag:
1. Kévin Estre (Fra), 15 r. in 26:24,814 (gem. 125,993 km/u)
2. Nicki Thiim (Den), op 5,763
3. Jaap van Lagen (Ned), op 7,168
7. Bas Schothorst (Ned), op 9,895
9. Pieter Schothorst (Ned), op 11,742
21. Wolf Nathan (Ned), op 42,562 (4e B-klassement)
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet