Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Supercup: Nicki Thiim onbedreigd naar zege, Sean Edwards verliest kostbare punten

thiim

Nicki Thiim heeft de race in de Porsche Supercup op Autodromo Nazionale di Monza gewonnen. De Deen begon de race vanaf pole en ging de volledige race aan de leiding, zonder eigenlijk een moment in gevaar te komen. Michael Ammermüller reed de hele afstand als een schaduw achter de blauwe Porsche aan, maar was onmachtig om in de aanval te gaan. Sean Edwards startte vanaf de derde plaats maar verprutste zijn start, waardoor hij als achtste aan de race begon. Uiteindelijk kwam de klassementsleider als vijfde over de finish en moet dus acht kostbare punten toegeven op Thiim. Zijn voorsprong is echter nog steeds 18 punten, dus in theorie zou hij na de komende twee races op Abu Dhabi de zo gewenste titel moeten kunnen binnenhengelen.


Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Racecam.de


Nadat Thiim op Spa zijn achterstand op Edwards weer had zien oplopen wist hij dat zijn enige kans op de titel niet in eigen hand ligt. Met nog drie races te gaan is het enige dat de Deen kan doen zelf optimaal scoren en hopen dat zijn concurrent voldoende punten morst. Door de pole te pakken deed Thiim zelf in elk geval wat hij moest doen, de derde startplek van Edwards hielp echter niet veel.

Rommelige start
Zoals wel vaker verliep de start rommelig en werd het veld redelijk door elkaar gehusseld. Niet aan de kop, want Thiim behield de leiding en Ammermüller zat op zijn achterbumper, maar achter de Duitser gebeurde een hoop tegelijk. De eerste chicane eiste menig slachtoffer. Edwards kwam er pas als achtste doorheen en ook Jeroen Bleekemolen moest rechtdoor om brokken te voorkomen. Maar dat kostte hem toch enkele posities.

 

pirro

 

Jeroen Mul kreeg een fikse tik van Emanuelle Pirro, de 32e oud-Formule 1-coureur die meedoet aan de Porsche Supercup. De onboard camera toonde echter dat ook een Formule 1-coureur niet bepaald foutloos rijdt, diverse keren neemt de wedstrijdleiding incidenten waarbij Pirro betrokken is 'under investigation'. Tot straffen komt het echter niet.

Bijna in de vangrail
Mul valt terug en komt in Lesmo 2 wederom in het gedrang. Buiten zijn schuld komt hij met zijn teamgenoot Sebastiaan Bleekemolen in contact. Die komt op volle snelheid in de grindbak terecht en moet alles doen om de vangrail aan het einde van de grindbak te ontwijken. Dat lukt ternauwernood, maar Bleekemolens voorwiel is krom en zijn race voorbij. Hij kan wel vervolgen, maar geen rol van betekenis spelen met een 18e eindpositie als pover resultaat.

Blokkerende rem
Jeroen Bleekemolen heeft een moeilijke race. Na de terugval in de beginfase weet hij zich terug te vechten naar de achtste plaats, maar de auto gaat niet zoals hij wil. Met name het ingaan van de chicane levert problemen op, wat tegen het einde van de race zelfs een blokkerende rem en omzeilen van de chicane langs de blokken door het gras als gevolg. Hij geeft de gewonnen plaats direct weer terug aan Bachler, maar het is illustratief voor de onmacht.

Lekke band
Er zijn meer rijders die moeite hebben met de chicane. Markus Pommer maakt het wel heel bond door Allessandro Zampedri flink te raken. De Italiaan kan verder, Pommer loopt een lekke band op en is klaar.

Mul snel
Jeroen Mul heeft het wel naar zijn zin, zijn auto loopt goed en na de terugval in de beginfase weet hij wel veel plaatsen goed te maken. Hij passeert zowel Pirro als Richie Stanaway en kan qua snelheid goed mee. Uiteindelijk wordt hij 13e, achter zijn teamgenoot Ben Barker.

Eitje voor Thiim
Nicki Thiim maakt de race niet erg spannend. Hij controleert de race, houdt Ammermüller continu op ongeveer een seconde en brengt zo de zege eenvoudig binnen. Zijn teamgenoot Kevin Estre pakt achter Ammermüller de derde plaats, met ruim voorsprong op Christian Engelhart. Sean Edwards probeert rondenlang om Engelhart te passeren en zo minder puntverlies op te lopen, maar hij durft geen risico te nemen en besluit zich tevreden te stellen met de vijfde plaats, waarmee hij acht punten inlevert op Thiim.

Nog twee races
Het gaat daarom nog even duren voor de Porsche Supercup-kampioen 2013 bekend is, want pas op 2 en 3 november worden in Abu Dhabi de laatste twee races gereden. Dan zal bekend zijn of Sean Edwards of Nicki Thiim de opvolger wordt van René Rast.

Uitslag race Porsche Supercup, GP van Italië
Monza, zondag 8 september 2013
1. Nicki Thiim, Attempto Racing, 14 ronden in 26:22.346
2. Michael Ammermüller, Lechner Racing +1.387
3. Kévin Estre, Attempto Racing +1.755
4. Christian Engelhart, Fach Auto Tech +6.071
5. Sean Edwards, Allyouneed +6.433
6. Kuba Giermaziak, Verva Racing Team +8.761
7. Klaus Bachler, FÖRCH Racing +9.453
8. Michael Christensen, DAMS +12.684
9. Jean-Karl Vernay, MRS GT-Racing +13.864
10. Jeroen Bleekemolen, Lechner Racing +14.670
11. Martin Ragginger, Fach Auto Tech +15.536
12. Ben Barker, Team Bleekemolen +17.028
13. Jeroen Mul, Team Bleekemolen +18.077
14. Philipp Eng, MRS GT-Racing +20.043
15. Clemens Schmid, Lechner Racing Academy +20.556
16. Alessandro Zampedri, MOMO-Megatron +25.405
17. Jochen Habets, MOMO-Megatron +25.910
18. Sebastiaan Bleekemolen, Team Bleekemolen +27.605
19. Patryk Szczerbinski, Verva Racing Team +36.264
20. Roar Lindland, MRS GT-Racing +36.277
21. Nono Figueiredo, Allyouneed +37.362
22. Markus Pommer, Lechner Racing Academy +49.910
23. Emanuele Pirro, Porsche AG +2 Laps
24. Richie Stanaway, DAMS +7 Laps
25. Sean Johnston, Allyouneed +11 Laps
26. Robert Lukas, FÖRCH Racing +12 Laps

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet