Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Scharndorff tweemaal trefzeker op Jyllandsringen, Van Os dicht gat in kampioenschap

inssff jyll 0

Frederik Scharndorff heeft het vierde weekend van het Formula Ford North Series seizoen gedomineerd. Op zijn thuisbaan van Jyllandsringen wist de jonge Deen tweemaal Michael Rasmussen en de rest van het 21-auto tellende veld achter hem te houden op weg naar zijn eerste overwinningen ooit in een raceauto. Bart van Os scoorde met twee vijfde plaatsen goed terwijl kampioenschapsleider Max van Splunteren het zwaar had op de lastige baan waardoor het gat tussen beide kemphanen weer is geslonken tot slechts twee punten!

Tekst en foto's: PR

De eerste wedstrijd op het Deense Jyllandsringen werd gedomineerd door Frederik Scharndorff. Hij nam al l in de eerste ronde de leiding over van pole-sitter Mathias Smith die na een dramatische start terug was verwezen naar de laatste positie.
Als Scharndorff, nog zonder overwinningen in pas zijn eerste seizoen in de autosport, last had van zenuwen dan was daar weinig van te merken. De jonge Deen aan boord van de Scharndorff Mygale pakte een kleine voorsprong op de rest van het veld en behield dat voordeel de gehele wedstrijd.

Daarachter ontstond een geweldige strijd tussen de Deense kampioenschapsleider Michael Rasmussen, zijn Aquila teamgenoot en grote concurrent voor die titel Lasse Sorensen, de Van Diemen van de Zweed Joakim Daborn en de Mygales van Nicklas Ingemann en Bart van Os, de leider in het Northsea Challenge klassement. Ronde na ronde wisselden hier de posities, waarbij Van Os bij zijn eerste bezoek aan het Deense circuit een prima indruk maakte. Even leek het erop alsof de coureur uit IJsselstein, in 2013 al goed voor zeven overwinningen, het podium zou kunnen beklimmen. Van Os lag heel even derde maar een late aanval van Sorensen en Ingemann zorgde ervoor dat Van Os werd terugverwezen naar de vijfde positie.

Dat was twee plaatsen voor zijn teamgenoot en grote concurrent voor de titel Max van Splunteren. Als zevende gestart was ook Van Splunteren de gehele wedstrijd verwikkeld in zware gevechten maar met relatief weinig baankennis, er was slechts een vrije training van 30 minuten voorafgaande aan de kwalificatie, bleek het lastig om op de smalle Deense baan in te halen.
Aanvankelijk leek Abdul Ahmed, de nummer drie in het kampioenschap, af te stevenen op een plek in de top 10. Remproblemen gooide echter roet in het eten voor de in India geboren, in Libië opgegroeide en in Amerika woonachtige coureur die daarmee veel punten verspeelde op Paul Sieljes, zijn concurrent in het North Sea Series klassement.

 

inssff jyll 2

 

Sielsjes kwam na de start als vijftiende door maar vocht gestaag naar voren waar zijn opmars door de Ray van Frank Mortensen werd gestuit. Een twaalfde positie was desondanks een mooie beloning voor Sieljes die eveneens zijn eerste wedstrijd op Jyllandsringen reed.

 

Uitslag race 1:
1. Frederik Scharndorff CF Racing Mygale SJ07 14 laps
2. Michael Rasmussen RS Competition Aquila FD1 +1.016
3. Lasse Sorensen RS Competition Aquila FD1 +1.265
4. Mathias Smith Egebart Motorsport Ray GRS08 +1.806
5. Bart van Os Geva Racing Mygale SJ10 +1.901
6. Joakim Daborn Fluid Motorsport Van Diemen DP08 +3.357
7. Max van Splunteren Geva Racing Mygale SJ10 +5.679
12. Paul Sieljes Tazman Autosport Mygale SJ07 +19.881

DNF Abdul Ahmed Geva Racing Mygale SJ11 5 lapsinssff jyll 1

 

Race 2
De tweede wedstrijd werd vooraan opnieuw uitgevochten tussen Scharndorff en Rasmussen. De twee jonge Denen maakten er een titanenstrijd van maar Rasmussen wist nooit voorbij Scharndorff te steken en moest dus opnieuw genoegen nemen met de tweede positie. Daarachter bleef het veld dicht bij elkaar met Sorensen, Smith, Van Os en Van Splunteren met elkaar in gevecht. Een echte aanval bleef hier uit waardoor de posities ongewijzigd bleven. De grote verliezer in dit gevecht bleek Van Splunteren die in de eindfase van de wedstrijd op het achterwiel werd geraakt door Nicklas Ingemann waardoor beide rijders de finish niet haalden. Dit betekende dat ondanks twee vijfde plaatsen, Bart van Os het gat naar Max van Splunteren in het North Sea Series klassement, opgelopen tijdens het Masters weekend, weer wist te dichten tot twee punten.
Abdul Ahmed en Paul Sieljes, de nummers drie en vier in dat klassement vochten bijna de gehele wedstrijd een hard gevecht met elkaar uit. Dat zij desondanks opstoomden richting de top tien en uiteindelijk op de elfde en twaalfde plek finishten stemden beide coureurs zeer positief.

 

inssff jyll 3


Uitslag race 2:
1. Frederik Scharndorf CF Racing Mygale SJ07 13 laps
2. Michael Rasmussen RS Competition Aquila FD1 +0.445
3. Lasse Sorensen RS Competition Aquila FD1 +0.807
4. Mathias Smith Egebart Motorsport Ray GRS08 +1.038
5. Bart van Os Geva Racing Mygale SJ10 +1.577
6. Joakim Daborn Fluid Motorsport Van Diemen DP08 +1.976
11. Abdul Ahmed Geva Racing Mygale SJ11 +5.341
12. Paul Sieljes Tazman Autosport Mygale SJ07 +5.784

DNF Max van Splunteren Geva Racing Mygale SJ10 9 laps


Puntenstand Formula Ford North Sea Series
1. Max van Splunteren 182 punten
2. Bart van Os 180 punten
3. Abdul Ahmed 102 punten
4. Paul Sieljes 80 punten
5. Eric Heudicourt 62 Punten
6. Thomas Craincourt 60 punten
7. Patrick Rausch 57 punten

Een prachtig weekend dus op het Deense Jyllandsringen waar een geweldige strijd tussen jonge honden de beide wedstrijden kenmerkten. En zo hoort het!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet