Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Supercup: Giermaziak verliest race in laatste meters, rookie Bachler verrassende winnaar

spa r bachler

De gehele race leek Kuba Giermaziak op rozen te zitten, maar in de allerlaatste ronde liet in Blanchimont de techniek de Pool in de steek. Klaus Bachler had Giermaziak vrijwel de gehele race alleen maar in de verte gezien, maar kon de langzaam rijdende Verva-Porsche eenvoudig passeren. Zo won rookie Bachler zijn eerste race, deed Sean Edwards de beste zaken met een tweede plaatse en maakte Michael Christensen het podium compleet. Jeroen Bleekemolen had zowel bij de start als in de laatste ronde de pech net op de verkeerde plek te zitten, waardoor hij enkele plaatsen verloor, hij werd zesde.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Racecam.de

Een hectische start met enkele positiewisselingen, tien ronden zonder noemenswaardige gebeurtenissen en een verrassende laatste kilometer, dat is in het kort het verslag van de Porsche Supercup-race op Spa-Francorchamps. De verwachte regen bleef uit, maar de baan was nog redelijk vochtig van de regen die 's nachts rijkelijk gevloeid had.

Hectische start
Polesitter Kuba Giermaziak gaat na de start als eerste de scherpe rechterbocht La Source in. Sean Edwards ziet rechts Klaus Bachler naast zich en links Jeroen Bleekemolen. Bachler weet de tweede plaats over te nemen, Bleekemolen aan de buitenzijde denkt 'waarom remmen ze zo vroeg' en is daarmee té enthousiast. Hij blokkeert enigszins en verliest twee posities aan Michael Christensen en Robert Lukas. Lukas weet hij al snel weer te passeren, maar nog voor de eerste ronde voorbij is stabiliseert het hele veld.

Weinig strijd
In de top tien is Nicki Thiim de enige rijder die vol in de aanval is, hij wil perse langs Michael Ammermüller, in de wetenschap dat een achtste plaats niet voldoende is omdat zijn titelconcurrent ver voor hem op de derde plaats rondrijdt. Ammermüller weet elk plaagstootje eenvoudig af te weren en ook daar gebeurt dus tien rondelang helemaal niets.

Track limits
Giermaziak controleert de race als een grootmeester. Hij heeft al snel een voorsprong van vier seconden opgebouwd en houdt dat gat de hele race vrijwel gelijk. De top tien houdt, op Thiim na, allemaal een gaatje van een halve seconde op zijn voorganger en zo lijkt de race al vroeg beslist. Wat wel opvalt is dat vrijwel alle rijders de track limits niet echt in de gaten houden, de meeste Porsches komen af en toe met vier wielen naast de baan. Voor race control is dat reden om te melden dat de beelden na de race bekeken zullen worden, maar aangezien vrijwel alle coureurs zich er schuldig aan maken zal het uitdelen van straffen wel uitblijven. Enige uitvaller, vier ronden voor het einde, is Patryk Szcerbinski, iets dat hem dit seizoen wel erg vaak overkomt.

Landgenoten
Bij de Nederlanders is Jeroen Bleekemolen de beste op P5, Jeroen Mul weet knap zijn tiende positie te handhaven, al moet hij in de laatste ronden wel zijn Team Bleekemolen teamgenoot Ben Barker voorbij laten. "Ja, ik was op dat moment even mijn ritme kwijt, gelukkig had ik dat snel weer te pakken." Sebastiaan Bleekemolen was niet echt in zijn hum: "Wat een kleurloze race. Je weet dat je met een start op een 20e plek weinig kans maakt, maar in de race zat ik achter ragginger die eigenlijk te langzaam was, maar ik kon hem niet passeren. Erg jammer."

Venijn in de staart
Zoals wel vaker zat het venijn in de staart van de race. Waar iedereen zich al had neergelegd bij de dominantie van Giermaziak, was de snelheid van de Pool net voor Blanchimont ineens weg. Bachler stak hem tot zijn eigen verbazing eenvoudig voorbij, Edwards schrok ervan en ging wijd buiten de baan in Blanchimont en kon op volle snelheid met moeite weer terugkomen op de baan, waar hij tot zijn grote vreugde zag dat hij tweede lag.

Krankzinnige actie
Jeroen Bleekemolen zat vlak achter Christensen en hoopte een positie goed te maken, maar zag ineens dat Giermaziak hem naar buiten dreef om zijn positie te verdedigen. "Een krankzinnige actie, ik moest naast de baan en verloor twee plaatsen, In plaats van een derde plaats werd ik nu zesde."

Zo won rookie Klaus Bachler zijn eerste Porsche Supercup-race, was Sean Edwards erg gelukkig met zijn tweede plaats en werd Michael Chirstensen, na zijn zege op Silverstone, nu derde.

De volgende Porsche Supercup race is op 8 september op het fameuze circuit van Monza in Italië.

Uitslag race Porsche Supercup, GP van België
Spa-Francorchamps, zondag 25 augustus 2013
1. Klaus Bachler (AUT), FÖRCH Racing, 11 ronden in 26:55.440
2. Sean Edwards (GBR), Team Allyouneed +1.679
3. Michael Christensen (DEN), DAMS +4.146
4. Robert Lukas (POL), FÖRCH Racing +4.695
5. Michael Ammermüller (GER), Lechner Racing +5.079
6. Jeroen Bleekemolen (NED), Lechner Racing +5.975
7. Kévin Estre (FRA), Attempto Racing +6.570
8. Nicki Thiim (DEN), Attempto Racing +6.688
9. Ben Barker (GBR), Team Bleekemolen +11.310
10. Jeroen Mul (NED), Team Bleekemolen +12.285
11. Kuba Giermaziak (POL), VERVA Racing Team +13.571
12. Christian Engelhart (GER), Fach Auto Tech +14.302
13. Richie Stanaway (NZL), DAMS +16.335
14. Jean-Karl Vernay (FRA), MRS GT-Racing +16.878
15. Clemens Schmid (AUT), Lechner Racing Academy +17.313
16. Sean Johnston (USA), Team Allyouneed +18.704
17. Martin Ragginger (Aut), Fach Auto Tech +19.594
18. Sebastiaan Bleekemolen (NED), Team Bleekemolen +19.891
19. Dylan Derdaele (BEL), MOMO-Megatron +30.455
20. Markus Pommer (GER), Lechner Racing Academy +37.232
21. Jochen Habets (NED), MOMO-Megatron +42.906
22. Andreas Mayerl, (Aut) Team Allyouneed +43.310
23. Roar Lindland (NOR), MRS GT-Racing +46.995

Uitgevallen: Patryk Szcerbinski (POL), VERVA Racing Team
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet