Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Supercup: Giermaziak pakt pole op Spa-Francorchamps, Jeroen Bleekemolen op P4

spa q giermaziak

Kuba Giermaziak heeft met een rondetijd van 2:22.532 de poleposition voor de zesde ronde van de Porsche Mobil 1 Supercup in Spa gepakt. Na een redelijk lang zomerreces na de race op Silverstone mag de Pool eindelijk weer eens van de mooiste positie starten, zijn laatste pole is inmiddels al meer dan een jaar geleden op Silverstone. Klassementsleider Sean Edwards werd tweede, op van 0.203 seconden achter zijn goede vriend Giermaziak. Klaus Bachler scoort zijn beste kwalificatieresultaat in de Supercup met een derde startplek en is bovendien beste rookie driver. Jeroen Bleekemolen is de beste Nederlander op de vierde stek, Jeroen Mul mag morgen als tiende van start gaan. Teleurstelling bij Sebastiaan Bleekemolen op een 20e en Jochen habets op een 22e plek. Bleekemolen zag zijn twee beste rondetijden uit de lijst genomen worden, maar wist nog niet waarom. Hoe close de strijd in de Supercup is blijkt wel weer uit het feit dat 1 seconde het verschil is tussen de pole en de twaalfde plek. Winnaar van de laatste race op Silverstone Michael Christensen kwam nu een halve seconde tekort en mag starten vanaf P6.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Racecam.de


spa q edwards


Sean Edwards leek lang op de pole af te gaan en daarmee goede zaken te doen voor het klassement, in de wetenschap dat in de Porsche Supercup veelal de polesitter ook de race wint. In de laatste fase van de sessie wist Giermaziak zijn tijd echter te verbeteren. Edwards was desondanks een gelukkig man, met twee redenen: ""Kuba is nog niet een van de directe kanshebbers in de strijd voor de kampioenstitel, dus een tweede plaats in de kwalificatie is een goed resultaat voor mij. Maar wat ik echt geweldig vond is dat ik voor de eerste keer vol gas door Eau Rouge en Blachimont ben gegaan met een Cup-Porsche. Ik stopte met ademen toen ik de bochten inging, maar toen ik er doorheen was nam heel diep adem en voelde ik me geweldig. Heerlijk om die bochten te kunnen doen zonder te liften."

Kuba Giermaziak na een jaar terug op pole
Polesitter Kuba Giermaziak luistert heel ontspannen naar de woorden van Edwards. Terwijl hij zijn typische glimlach laat zien, luistert hij naar de uitleg zijn vriend, met wie hij ook de cockpit deelt in de Endurance races in de VS. Om vervolgens uit te leggen: "Het is een geweldig gevoel - zoals het was in 2011 - toen ik zag dat ik de pole in Spa te pakken had. Toen waren de omstandigheden op de baan echter compleet anders", herinnert hij zich. "Mijn auto was top vandaag, maar in de strijd met Sean moest ik gebruik maken van beide sets banden." De VERVA-coureur verwacht een spannende race op zondag. "Als het regent, zal onze auto perfect zijn."
Giermaziak behaalde zijn laatste polepositie tijdens de Grand Prix op Silverstone in 2012. "Spa-Francorchamps is zeker niet mijn favoriete circuit, maar dit weekend ben ik verliefd op Spa", lacht het Poolse racetalent.

spa q bachler

Tweede rij voor Bachler en Jeroen Bleekemolen
Rookie Klaus Bachler ontvangt direct na afloop van de kwalificatie blij de felicitaties. "Eindelijk", haalt Klaus Bachler diep adem. "Ik heb nooit getwijfeld of ik ooit een goed resultaat zou krijgen, maar vandaag heb ik het bewezen. Ik ben erg blij en trots met deze derde positie, dat is ijn beste kwalificatieresultaat ooit in de Supercup. "

 

spa q jeroen


Een diepe zucht ook bij Jeroen Bleekemolen. Na enkele mindere resultaten in de eerste helft van het seizoen is een vierde plaats een verademing. "Het team heeft hard gewerkt om een goede stap voortuit met de auto te maken. Nu moet ik nog mijn rijstijl aanpassen aan de nieuwe setup." De tweevoudig Supercup-kampioen daagt zijn tegenstanders uit: "Mijn seizoen begint nu. Ik zal weer vechten voor overwinningen." Zijn Lechner-teamgenoot Michael Ammermüller start achter hem als vijfde.

Mul in top tien
Jeroen Mul is tevreden met zijn tiende startplek, na een aantal pechvolle evenementen. "Een goede kwalificatie voor mij, ik ben blij. Sectoren één en drie zijn echt goed, nu moeten we nog verbeteren in de tweede sector en dan hoop ik weer naar voren te kunnen komen in de race."

 

spa q sebastiaan

 

Sebastiaan Bleekemolen was minder gelukkig: "Mijn twee beste rondetijden zijn afgenomen omdat ik de track limits zou hebben overschreden. Dat hebben ze gezien omdat ik de camera dit weekend heb. Erg ongelukkig moment voor mij om de camera net dit weekend te hebben, want het betekent voor mij het verschil tussen een startplek tussen de tiende plek en nu de twintigste."

De zesde ronde van de Porsche Mobil 1 Supercup over 11 ronden gaat van start op op zondag 25 augustus om 11.45 uur. Eurosport en Sky verzorgen een rechtstreekse uitzending van de race op Spa-Francorchamps.

Uitslag kwalificatie Porsche Supercup, GP van België
Spa-Francorchamps, zaterdag 24 augustus 2013
1. Kuba Giermaziak (POL), VERVA Racing Team - 2:22.532
2. Sean Edwards (GBR), Team Allyouneed +0.203
3. Klaus Bachler (AUT), FÖRCH Racing +0.264
4. Jeroen Bleekemolen (NED), Lechner Racing +0.404
5. Michael Ammermüller (GER), Lechner Racing +0.423
6. Michael Christensen (DEN), DAMS +0.540
7. Robert Lukas (POL), FÖRCH Racing +0.569
8. Richie Stanaway (NZL), DAMS +0.577
9. Nicki Thiim (DEN), Attempto Racing +0.636
10. Jeroen Mul (NED), Team Bleekemolen +0.752
11. Kévin Estre (FRA), Attempto Racing +0.868
12. Christian Engelhart (GER), Fach Auto Tech +1.096
13. Ben Barker (GBR), Team Bleekemolen +1.330
14. Clemens Schmid (AUT), Lechner Racing Academy +1.366
15. Markus Pommer (GER), Lechner Racing Academy +1.424
16. Jean-Karl Vernay (FRA), MRS GT-Racing +1.436
17. Martin Ragginger (Aut), Fach Auto Tech +1.536
18. Sean Johnston (USA), Team Allyouneed +1.844
19. Patryk Szcerbinski (POL), VERVA Racing Team +1.943
20. Sebastiaan Bleekemolen (NED), Team Bleekemolen +2.258
21. Dylan Derdaele (BEL), MOMO-Megatron +2.601
22. Jochen Habets (NED), MOMO-Megatron +3.565
23. Andreas Mayerl, (Aut) Team Allyouneed +3.707
24. Roar Lindland (NOR), MRS GT-Racing – geen tijd

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet