Dragracing: NitrOlympX revancheert zich
De NitrOlympX heeft met een meer dan geslaagde 28ste editie het debacle van vorig jaar volledig doen vergeten. Naast de 'winnaars met een beker' zoals Thomas Nataas, Johan Lindberg, Mattias Wulcan en Jimmy Alund, waren daarmee eigenlijk alle deelnemers, de organisatie en het publiek net zo goed winnaars op Hockenheim. De Nederlanders deden het in Duitsland uitstekend. Robert Joosten en David Vegter haalden de halve finale in de Pro Modified klasse, terwijl bij de motoren Job Heezen zelfs de overwinning greep in de klasse Super Twin. In de Sportman klassen was Nederland met vier finaleplaatsen ook goed op dreef. Van dit viertal was Stevan Reffeltrath met een overwinning in de klasse Super Gas het meest succesvol.
Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings
Vorig jaar liep de NitrOlympX uit op een compleet fiasco, toen na een schoonmaakbeurt van het asfalt de Rico Anthes Quartermile van de Hockenheimring volledig verruïneerd bleek te zijn. Om de zwaar aangetaste reputatie te herstellen, werden door de organisatie en de Hockenheimring (voor wie het evenement financieel uiterst aantrekkelijk is) alle registers opengetrokken. De Rico Anthes Quartermile werd opnieuw geasfalteerd en de Engelse baancrew van Santa Pod Raceway werd ingehuurd om in de weken voorafgaand aan de 28ste NitrOlympX de dragstrip in een optimale conditie te brengen. En met resultaat, want vanaf de eerste kwalificatierun gaf de baan uitstekende grip en werden er weer ouderwets snelle tijden op de klokken gezet. Tel daarbij dat ook het organisatorische deel soepel verliep, het mooie weer, de spannende kwalificaties en eliminaties, en het mag duidelijk zijn dat de NitrOlympX revanche heeft genomen.
Thomas Nataas
Twee gelijke tijden
De NitrOlympX was de vierde ronde van het zes wedstrijden omvattende FIA Europees Kampioenschap Drag Racing. Met het eerste optreden van dit jaar van Duncan Micallef (Malta), Urs Erbacher en debutant Noah Stutz, in de Top Fuel klasse tien deelnemers aan de start. In de eerste kwalificatierun maakte Thomas Nataas met 4,074 seconden meteen duidelijk dat snelle tijden mogelijk waren. Door problemen met de ontsteking kon de Noor de Andersen Racing Top Fueler in de resterende kwalificatieruns niet naar nog snellere tijden sturen.
Chris Andrews
Dat lukte wel bij Chris Andrews, die in zijn tweede optreden voor Rune Fjeld Motorsports tot op een duizendste nauwkeurig dezelfde tijd op de klokken zette, maar door zijn hogere eindsnelheid (482 km/u) de eerste plaats overnam van Nataas. Ook achter dit snelle tweetal lagen de tijden dicht bij elkaar, waarbij de derde positie werd ingenomen door Stig Neergaard (4,14 seconden). Antti Horto kwam als leider in de tussenstand ondanks zijn 4,36 seconden niet verder dan plaats zeven.
Noah Stutz
Erbacher wist zich, nadat de vrijdag verloren was gegaan aan het oplossen van technische problemen, op zaterdag als achtste en laatste voor de eliminaties te plaatsen. Dat lukte Micallef en de 18-jarige debutant Stutz net niet.
Thomas Nataas en Anita Mäkelä
Directe confrontaties top vier
Door de kwalificatie-uitslag zat de top vier in de tussenstand van het kampioenschap aan één kant van de eliminatieladder. Bij winst konden er dus flinke verschillen worden gemaakt. In de eerste eliminatieronde stuitte Nataas op leider Horto. De Noor was beter weg, maar verloor halverwege grip en zag Horto langszij komen. Nataas wist de Andersen Racing Top Fueler echter zodanig op snelheid te houden, dat hij Horto, die plotseling snelheid verloor, toch weer kon inhalen.
Thomas Nataas klopt Anita Mäkelä
In de halve finale moest Nataas het vervolgens opnemen tegen Anita Mäkelä, de Finse nummer drie in de titelstrijd, die in de eerste ronde Neergaard, de nummer vier in de tussenstand, een voortijdig einde van de NitrOlympX had bezorgd. Opnieuw deed Nataas goede zaken, want hoewel beide rijders met tractieproblemen te kampen hadden, behield de Noor meer snelheid en plaatste zich ten koste van Mäkelä voor de finale.
Urs Erbacher (voorgrond) komt in de halve finale tegen Micke Kågered in de problemen
Aan de andere kant van de eliminatieladder had Andrews niets aan zijn snelle kwalificatietijd. De Engelsman schoot nog voor het op groen springen van het licht plotseling vooruit en trok rood, waardoor 'thuisfavoriet' Erbacher naar de halve finale ging, om het daarin op te nemen tegen Micke Kågered. De Zweed had in de eerste ronde, ondanks de nodige vlammen uit zijn motor, geen probleem met Jari Halinen. In de halve eindstrijd zag Erbacher met een flinke motorexplosie zijn kans op de finale letterlijk in rook opgaan. Deze plaats ging daarmee naar Kågered.
Thomas Nataas doet goede zaken in de titelstrijd
De Top Fuel finale was eigenlijk de enige anticlimax van de dag. Kågered moest zijn slecht klinkende motor op de startlijn uitzetten, waardoor de winst automatisch naar Nataas ging. De Noor stelde de fans niet teleur door ondanks de bye-run volgas naar het einde te gaan en met 4,11 seconden de snelste tijd van de dag op de klokken te zetten. Nataas heeft nu de leiding in de tussenstand van het kampioenschap overgenomen, met Mäkelä op twee en Horto op drie.