Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Persbericht: Max van Splunteren pakt leiding in Formule Ford-kampioenschap, twee zeges voor Bart van Os op Circuit Park Zandvoort

070713 gt3 podium

Max van Splunteren heeft dankzij drie podiumfinishes tijdens de RTL GP Masters of Formula 3 op Circuit Park Zandvoort de leiding in het kampioenschap van de Formula Ford North Sea Series overgenomen van zijn teamgenoot Bart van Os. Van Os won weliswaar twee races, maar viel in de tweede race uit en dat kostte hem veel punten. Dankzij twee tweede plaatsen en een zege heeft Van Splunteren nu een voorsprong van vijftien punten op zijn GT3.nl Junior teamgenoot.

Dat Max van Splunteren en Bart van Os dit seizoen een klasse apart zijn in de Formula Ford North Sea Series is inmiddels duidelijk. Dat beide rijders voor elkaar niet onder doen blijkt wel uit het verschil in hun rondetijd tijdens de kwalificatie. Bart van Os kwalificeerde zich voor de eerste race met een tijd van 1:44.701, Max van Splunteren had éénduizendste van een seconde langer nodig voor een rondje Zandvoort. De op één na beste tijd van Van Splunteren was maar tweeduizendste langzamer en de op twee na beste vierduizendste, wat de 17-jarige coureur voor race twee en drie de poleposition opleverde, voor zijn teamgenoot Van Os.

Bij de start van de eerste race is polesitter Van Os uitstekend weg, net als Van Splunteren die bij het ingaan van de Tarzanbocht maar een meter achter hem zit. Dit is het begin van een gevecht dat elf ronden lang duurt, waarbij Van Os meer in zijn achteruitkijkspiegels moet kijken dan vooruit. Van Splunteren is continu op zoek naar een mogelijkheid om zijn snelle teamgenoot te passeren en deelt aan de lopende band speldeprikken uit, maar vindt niet de ruimte om zijn rivaal te passeren. Van Os rijdt uitstekende verdedigende lijnen en geeft geen centimeter prijs, waardoor het tweetal de gehele race aan elkaar vast lijkt te zitten. Achter het leidende duo wordt door Abdul Ahmed en Brian Kroon gestreden om de derde podiumplek, zij kunnen het tempo van de GT3.nl Junior-rijders echter niet volgen en verdwijnen steeds verder uit beeld. In de laatste ronde doet Van Splunteren nog een ultieme poging, maar ook die is niet succesvol en zo wint Van Os de eerste race met een voorsprong van 0,4 seconde op Van Splunteren, Kroon pakt de laatste podiumplaats.


070713 gt3 mvs

De tweede Formule Ford-race mag Max van Splunteren vanaf poleposition beginnen, gevolgd door Bart van Os, Brian Kroon op de derde startplek en Abdul Ahmed als vierde.
Van Splunteren is bij de start wel goed weg, maar heeft dan problemen met zijn tweede versnelling, waardoor Van Os de leiding kan nemen en de polesitter zelfs even zijn tweede positie moet verdedigen tegen Kroon en Ahmed. In de eerste ronde heeft Van Splunteren de versnellingsbak van Van Os echter alweer gevonden en wordt de strijd uit race 1 weer voortgezet. In de vierde ronde valt de Formule Ford van Van Os plotseling stil, terwijl op bijna hetzelfde moment twee andere rijders elkaar raken en daarmee een safetycarsituatie veroorzaken. De koppeling van Van Os is defect en zijn race is over. Bij de herstart rijdt de safetycar zo langzaam, dat Van Splunteren iets te laat op het gas gaat en zo de leiding in de race verliest aan Kroon. Een ronde later kan de jonge GT3.nl-coureur de kop echter alweer terugpakken om vervolgens bij zijn achtervolgers weg te lopen en de zege veilig te stellen. Kroon wordt tweede en Thomas Craincourt pakt de laatste podiumplaats.

 

070713 gt3 bvo mvs

Bij de start van de derde en laatste Formule Ford-race komen zowel polesitter Van Splunteren als Van Os niet als beste weg. Ahmed en Kroon komen als eerste aan bij de Tarzanbocht, Van Os en Van Splunteren sluiten aan en weten binnen een ronde de eerste en tweede plaats weer terug te pakken. Dan blijkt dat zowel Ahmed als Kroon een valse start hadden, met een drive-through-penalty tot gevolg. Van Os heeft de leiding echter al stevig in handen, met op enige afstand nu Van Splunteren en daardoor is de race minder spannend dan de eerste races. Beide GT3.nl Junior-coureurs maken geen fouten en zo zijn de twee mooiste podiumplaatsen wederom voor Van Os en Van Splunteren, Craincourt maakt het podium compleet.

Max van Splunteren is blij de leiding in het kampioenschap te hebben kunnen overnemen. "Ondanks dat ik af en toe wat schakelproblemen had heb ik alle drie de races goed kunnen meestrijden. Zo dicht achter Bart rijden is zwaar, je zoekt naar een gaatje maar onze snelheid is nagenoeg gelijk en inhalen dus vrijwel onmogelijk. Met de tweede plaatsen en een zege ben ik tevreden, geweldig dat ik nu het kampioenschap leid."

Bart van Os: "Na de problemen van gisteren met de koppeling had ik bij de start van de laatste race wat moeite om weg te komen. Gelukkig had Max dat ook een beetje, waardoor ik niet te veel terrein verloor. Toen ik de leiding weer in handen had kon ik gelijk een gat trekken en als je eenmaal dat gat hebt, zit je wel goed."

De GT3.nl Junior-coureurs hebben even tijd om van de zomer te genieten, want de volgende Formule Ford-races zijn pas in het weekend van 24 tot en met 25 augustus. Het circuit van de Deense Jyllandsringen is dan het podium waarop de Formule Ford-coureurs in actie komen, waarbij er ook veel Scandinavische deelnemers zullen zijn.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet