Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Max van Splunteren pakt de zege in race twee

480 splunteren blij 5153

Max van Splunteren heeft de tweede Formule Ford race van de RTL GP Masters of Formula 3 op zijn naam geschreven. In eerste instantie was de leiding in handen van Bart van Os, waarna zich net als in race één een fraai gevecht ontwikkelde tussen Van Os en Van Splunteren waarbij ook Brian Kroon aansloot. Nadat Van Os wegviel met technische problemen ging de winst naar Van Splunteren terwijl Kroon na zijn derde plaats in race één nu op de tweede podiumpositie mocht plaatsnemen. De Fransman Thomas Craincourt legde na een keurige inhaalrace beslag op plaats drie. In de Zetec klasse ging de winst net als in race één naar Eric Heudicourt,


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt


480 start 5065

De tweede Formule Ford race mag Max van Splunteren vanaf poleposition beginnen, met op plaats twee de winnaar van race één Bart van Os. Op plaats drie Brian Kroon de debutant die vanmorgen in race één meteen naar het podium reed. Abdul Ahmed mag vanaf plaats vier vertrekken, gevolgd door Paul Sieljes, Arthur van Uitert, Frederik Vergote, Thomas Craincourt, Eric Heudicourt (leider Zetec), Roel Mulder, Patrick Rausch en Johan Land.

Door een slechte start van Van Splunteren kan Van Os vanaf plaats twee de leiding nemen en moet de polesitter zelfs even zijn tweede positie verdedigen tegen Kroon en Ahmed. In de eerste ronde heeft Van Splunteren de versnellingsbak van Van Os alweer gevonden terwijl ook Kroon kan aanhaken waardoor het leidende drietal bij de eerste doorkomst met een onderling verschil van slechts 0,4 seconde de finishlijn passeert. Op vier Sieljes, voor Vergote een teruggevallen Ahmed en Van Uitert.

Van Os en Van Splunteren gaan de strijd opnieuw aan, waarbij Kroon op één seconde van ieder foutje kan profiteren. In de vierde ronde valt opeens Van Os stil en moet zijn auto aan de kant zetten, terwijl op bijna hetzelfde moment Sieljes en Vergote in elkaar haken en de S-Bocht blokkeren.


480 vanos pech 5100

Uiteraard een reden om de safetycar de baan op te sturen. De volgorde is daarmee Van Splunteren, Kroon, Ahmed, Craincourt, Van Uitert, de leider in de Zetec klasse Heudicourt, Rausch, Mulder en Land.


480 brian kroon 5113

Bij de herstart pakt Kroon uiterst verrassend voor Van Splunteren de leiding, met Ahmed op drie. Een ronde later heeft Van Splunteren de rangorde weer hersteld en leidt het nog uit negen auto's bestaande veld, voor Kroon, Ahmed, Craincourt en Van Uitert. Langzaam loopt Van Splunteren wat weg bij Kroon terwijl zich om plaats drie een leuke strijd ontwikkelt tussen Ahmed en Craincourt.


480 splunteren actie 5121

Na negen ronden valt de vlag en pakt Van Splunteren zijn zege, met Kroon op twee terwijl Craincourt de strijd om plaats drie in zijn voordeel beslist en Ahmed naar plek vier verwijst. Op vijf Van Uitert, gevolgd door de winnaar van de Zetec klasse Heudicourt. Op zeven en acht Rausch en Mulder als de nummers twee en drie in de Zetec klasse terwijl Land de rij sluit.

Max van Splunteren is blij met de zege, want cadeau kreeg hij hem niet: "Mijn start was goed, totdat ik hem in zijn twee wilde zetten. Dat lukte niet zo vlot en daardoor verspeelde ik mijn koppositie. Gelukkig kon ik wel bij Bart in het spoor blijven. Ik wilde in de aanval en wachtte op een goede kans, maar die kwam de eerste ronden niet. In de vierde ronde gingen we samen de Hunserug op en toen viel Bart ineens stil. Ik kon er net omheen sturen en dacht een mooie voorsprong te kunnen pakken, toen de safetycar ineens de baan inkwam. Bij de herstart was het opletten geblazen, Brian kwam even aan me voorbij maar gelukkig kon ik hem al snel terugpakken en was de overwinning voor mij."

Kroon: "Bij de start kon ik Max en Bart, zeker toen ze in gevecht gingen, goed bijhouden. Van Os begon echter te roken en viel toen stil. Bij de herstart hield Max in en kon ik er vervolgens langs. Mijn achterbanden waren echter nog niet op temperatuur en mede daardoor maakte ik ook wat foutjes waardoor hij me vrij snel weer kon passeren. Na een derde, nu een tweede plaats is natuurlijk heel mooi." Met een derde plaats revancheerde de Fransman Craincourt zich voor zijn uitvallen, al voor de start, van race één. "Ik had een probleem met de elektronica wat we gelukkig tussen de races hebben kunnen oplossen. Het is mijn eerste keer hier en moest eigenlijk de baan ook nog goed leren. Voorzichtig kon ik plaats na plaats goedmaken en uiteindelijk zelfs de derde plek pakken. Een mooi resultaat", aldus de Fransman die in eigen land weliswaar ervaring opdeed in de Formule Ford maar pas voor het eerst in een Duratec zat.

Uitslag race 2 Formula Ford Invitation Race
RTL GP Masters of Formula 3, Circuit Park Zandvoort, zaterdag 6 juli 2013
1. Max van Splunteren (Geva Racing Team) Duratec 9 ronden in 18.33.152
2. Brian Kroon (Provily Racing) Duratec + 0.582
3. Thomas Craincourt (Craincourt) Duratec + 3.323
4. Abdul Ahmed (Geva Racing Team) Duratec + 4.352
5. Arthur van Uitert (Geva Racing Team) Duratec + 7.253
6. Eric Heudicourt (HR Racing) Zetec + 19.053
7. Patrick Rausch (HR Racing) Zetec + 20.895
8. Roel Mulder (Mulder) Zetec + 27.807
9. Johan Land (29 Raceland) Zetec + 47.817

Niet geklasseerd
Bart van Os (Geva Racing Team) Duratec + 5 ronden
Paul Sieljes (Tazman Autosport) Duratec + 6 ronden
Frederik Vergote (FLV Competition) Duratec + 6 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet