Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Bart van Os wint eerste Masters Formule Ford race

480 duim vanos 4123

Bart van Os heeft na een racelang duel met Max van Splunteren de eerste Formule Ford race van de RTL GP Masters of Formula 3 op zijn naam geschreven. Vanaf poleposition nam de Geva Racing-rijder de leiding maar moest voortdurend alle mogelijke verdedigende lijnen rijden om zijn fel aandringende teamgenoot Van Splunteren achter zich te houden. Bij zijn debuut in de klasse reed Brian Kroon naar een keurige derde plaats. In de Zetec klasse ging de overwinning naar Eric Heudicourt.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt

480 start 4051

Met Bart van Os op poleposition en zijn Geva Racing-teamgenoot Max van Splunteren op twee gaat de eerste Formule Ford race van de RTL GP Masters of Formula 3 van start. Bij de kwalificatie was het verschil tussen de nummers één en twee slechts één duizendste van een seconde en dat belooft dus een interessante strijd te worden. Op plaats drie de debutant Brian Kroon en op vier Abdul Ahmed.

Nog voor de start is het veld één deelnemer kwijt als Thomas Craincourt, nummer acht uit de kwalificatie, bij het oprijden naar de startopstelling stilvalt.

Bij de start is Van Os vanaf polepostion goed weg en neemt voor Van Splunteren de leiding, terwijl Ahmed Kroon verrast en de derde plaats overneemt. Meteen vinden Van Os en Van Splunteren elkaar en hebben bij de eerste doorkomst al een voorsprong van 1,7 seconden op hun achtervolgers. Zoals op basis van het minimale verschil in de kwalificatie te verwachten was, gaan Van Os en Van Splunteren volop de strijd met elkaar aan en komen ronde na ronde in elkaars slipstream of naast elkaar over het rechte stuk. Achter dit leidende tweetal loopt debutant Kroon langzaam in op de op een derde plaats rijdende Ahmed.


480 groep 4064


Op plaats vijf heeft Frederik Vergote Arthur van Uitert ingehaald, terwijl de vanaf een vijfde plaats gestarte Paul Sieljes in de tweede ronde uitvalt.

480 duel 4077

Bij de zevende doorkomst heeft Van Os toch een gaatje van 0,7 seconde op Van Splunteren weten de creëren, terwijl Kroon voor de Tarzanbocht Ahmed uitremt en zo bij zijn eerste race op podiumkoers ligt. Met nog twee ronden te gaan heeft Van Splunteren het gat naar de leidende Van Os toch weer gedicht en gaat opnieuw de strijd aan. Op plaats drie heeft Kroon Ahmed op 0,7 seconde gereden.


480 remmen van splunteren 4118

In de laatste ronde doet Van Splunteren nog een ultieme poging maar moet toch zijn meerdere erkennen in Van Os, die met een voorsprong van 0,4 seconde als winnaar de finish passeert. Bij zijn debuut legt Kroon op 3,4 seconden van de Geva-piloten beslag op een keurige derde plaats. Ahmed wordt daarmee vierde, voor Vergote en Van Uitert. In de Zetec klasse gaat de overwinning naar Eric Heudicourt, voor Patrick Rausch en Roel Mulder.


480 brian kroon 4113

Brian Kroon eindigt zo bij zijn Formule Ford debuut meteen op het podium. De net 19 jaar geworden rijder komt uit het opleidingsprogramma van GP Elite en komt tijdens de Masters uit voor Provily Racing. "Ik heb vier jaar gekart en daarna in een BMW twee races bij de DNRT series gereden. Daarbij won ik één race en nu dus meteen mijn Formule Ford debuut. In de kwalificatie kon ik achter Max van Splunteren aanhaken en zo naar de derde tijd rijden. Mijn start was niet zo goed omdat het licht eigenlijk eerder uitging dan ik verwachtte. In de ronden daarna kon ik het ritme weer opbouwen en liep snel in op Abdul Ahmed. Op het rechte stuk kon ik naast hem komen en was hem eigenlijk voor de Tarzanbocht al voorbij. Ik wilde nog wel proberen bij Bart en Max te komen, maar ze waren al te ver weg. Als ze het gevecht aangaan, liggen er zeker kansen", aldus een na afloop nuchter analyserende debutant.

480 podium 4140

Uitslag race 1 Formula Ford Invitation Race
RTL GP Masters of Formula 3, Circuit Park Zandvoort, zaterdag 6 juli 2013
1. Bart van Os (Geva Racing Team) Duratec 11 ronden in 19.31.170
2. Max van Splunteren (Geva Racing Team) Duratec + 0.450
3. Brian Kroon (Provily Racing) Duratec + 3.449
4. Abdul Ahmed (Geva Racing Team) Duratec + 7.388
5. Frederik Vergote (FLV Competition) Duratec + 30.407
6. Arthur van Uitert (Geva Racing Team) Duratec + 34.188


480 zetec podium 4147

7. Eric Heudicourt (HR Racing) Zetec +1.20.421
8. Patrick Rausch (HR Racing) Zetec + 1.21.294
9. Roel Mulder (Mulder) Zetec + 1.33.440
10. Johan Land (29 Raceland) Zetec + 1 ronde

Niet geklasseerd
Paul Sieljes (Tazman Autosport) Duratec op 9 ronden
Niet gestart
Thomas Craincourt (Craincourt) Duratec
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet