Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: Zolder GP in 40 Years. Van 1963 in vier niet te missen dagen

480 zolder 3


Zolder Grand Prix '50 Years' van donderdag 27 tot zondag 30 juni is het hoogtepunt van een jaar vol jubileumfeestelijkheden.

Exclusieve historische en hedendaagse bolides vormen al racend een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van het enige circuit in Vlaanderen.Talrijke randactiviteiten zoals circuitbeleving, een Track Day, testritten op en rond het circuit, viplaps, oldtimerrally's, expo's en parades staan garant voor een gevarieerd aanbod

Tekst en Foto PR

480 zolder 2


Circuit Zolder viert 50-jarig bestaan
Het legendarische Limburgse circuit voor zijn 50ste verjaardag op uitbundige wijze in de bloemetjes zetten: dat is de opzet van de spetterende Zolder Grand Prix '50 Years', die komende donderdag 27 juni van start gaat. Het vier dagen durende auto- en motorsportfeest vormt het hoogtepunt van het jubileumjaar en slaat een brug tussen 1963 en het heden aan de hand van talrijke activiteiten, waaraan de bezoeker zowel passief bewonderend als actief (mee)rijdend kan deelnemen.

Met de Grote Prijs van Limburg werd in 1963 het startschot gegeven voor een halve eeuw racepassie in een prachtig groen kader. Circuit Zolder heeft sindsdien tientallen topevenementen van wereldniveau georganiseerd, zowel in de auto- en motorsport als in het wielrennen en veldrijden. Anno 2013 verwelkomt het circuit jaarlijks meer dan 400.000 gebruikers en bezoekers, voor opleidingen, competitie en recreatie.

"Het domein heeft zich ontwikkeld in een multidisciplinaire richting met het oog op de creatie van een sociale meerwaarde", verklaart CEO Thierry Deflandre. "Dat zetten we vier dagen lang in de verf met een brede waaier aan activiteiten voor jong en oud die hulde brengen aan 50 jaar sportieve passie op en naast het Zolderse asfalt."

Rijk gevuld raceweekend
Zaterdag wordt alvast pittig ingezet met de kwalificatierondes voor de felbetwiste Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, die tal van hypermoderne 911's tegen elkaar laat uitkomen tijdens drie races, verspreid over het weekend. Van hedendaagse scheurijzers naar de oldtimers en youngtimers die deelnemen aan de Belgian Historic & Youngtimer Cup: het is maar een kleine stap voor Zolder. Liefhebbers van Britse schoonheden op leeftijd kunnen hun hart ophalen aan de Triumph Competition & British GT.

Wie meer van gemotoriseerde tweewielers houdt, komt aan zijn trekken met de GP Youngtimers voor motoren van 250 tot 500 cc uit de jaren 60, 70, 80 en 90. Natuurlijk mogen op een Grand Prix-weekend de eenzitters niet ontbreken. Zo krijgt Zolder hoog Engels bezoek met de populaire Formula 3 Cup voor single seaters gebouwd tussen 1980 en 2008. In de spectaculaire Dutch Super Single Seater (Free Formula Open) strijden formulewagens tot 4.0 liter – van F3000 over Champcar, Worldseries en GP2 tot Formule 1 – voor de overwinning en de gunst van het publiek.


480 zolder 1


Circuitbeleving, expo's en rally
In de aanloop van de weekendraces wordt het asfalt alvast opgewarmd door de deelnemers aan de Track Day, die op donderdag door Curbstone wordt georganiseerd. Wie minstens 300 pk onder de rechtervoet heeft, mag zijn bolide van 9 tot 12 en van 13 tot 17 uur de vrije teugels laten. Vrijdag is het circuit voorbehouden aan g-krachtjunks die vanop de passagiersstoel van een krachtige bolide van een duivels snelle 'taxirit' willen genieten. Daarnaast bieden diverse automerken hun klanten de kans om testritten uit te voeren.
Naast al deze dynamische activiteiten op en rond het circuit zijn er ook diverse fascinerende tentoonstellingen, waaronder '50 jaar Circuit Zolder' en 'Ferdinand Porsche, The Heritage – from electric to electric'. Tot slot komen op zondag zo'n 500 oldtimers vanuit Antwerpen en Brussel over 's lands mooiste wegen naar Zolder afgezakt in het kader van de Beerens Classic Rally.

Een eenmalig niet te missen spektakel
De bezoeker zal dan ook ogen tekort komen bij al dat moois op twee en vier wielen. De Zolder Grand Prix '50 Years' is een must voor iedereen die de auto- en motorsport een warm hart toedraagt en in een gezellige sfeer live en vanop de eerste rij een uniek stuk gemotoriseerde geschiedenis wil herbeleven.
Een basisticket in voorverkoop voor donderdag of vrijdag kost 7 euro, voor zaterdag of zondag is dat 20 euro. Voor een Grand Prix-ticket (met toegang tot de volledige paddock, de Gentleman's club en de Gridwalk) betaalt de bezoeker 40 euro per weekenddag of 70 euro voor beide. Zijn steeds inbegrepen in de toegangsprijs: nostalgie, meerstemmig cilindergezang en adrenaline!

See you in Zolder!

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet