Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
BPO

BPO: Van Eldik doorbreekt hegemonie De Haan met dubbelzege in Burando Production Open

burando startveld

Kevin van Eldik heeft op Circuit Zolder de zegereeks van Cees de Haan doorbroken. De Haan won dit seizoen alle races van het Burando Production Open, maar op het Belgische asfalt was de BMW Compact M3-coureur hem twee keer te snel af. De SEAT Supercopa van De Haan was tijdens het Superstars-weekeinde echter nooit ver weg en kwam in beide wedstrijden als tweede over de finish. In divisie 2 werden de beide overwinningen door de familie Wilschut (BMW 120d) opgeëist. Renate Wilschut versloeg haar collega Liesette Braams (BMW 123d), terwijl Frank Wilschut een dag later klassementsaanvoerder Kevin van der Slik (BMW 120d) van het lijf wist te houden.

Tekst en foto's: PR

Cees de Haan, die in de eerste divisie tot dan toe alle races van het BPO op zijn naam schreef, wist op de startopstelling van de eerste race dat hem een lastige taak wachtte om zijn zegereeks een vervolg te geven. Komend van de laatste startplek, had hij een flinke inhaalslag voor de boeg. Maar dankzij een raketstart en een goede openingsronde, lag de coureur met de SEAT Supercopa al snel weer op de tweede plaats achter Kevin van Eldik.

Voor Bart den Hartog verliep de openingsronde iets minder voorspoedig. Na een aanvaring moest hij zijn Alfa Romeo 155 al na de eerste ronde in de pitstraat parkeren. Zijn raceweekeinde was daarmee snel ten einde, want hij zou zondag niet meer in actie komen.

Na zeventien ronden won Van Eldik, waarmee hij de zegereeks van Cees de Haan doorbrak. "Ik had een geweldige start. Ik maakte in de eerste ronde het verschil. De Haan moest zich door het verkeer rijden en ondertussen had ik al een mooie voorsprong opgebouwd", zei de racewinnaar, die het alleen nog spannend zag worden toen het licht begon te regenen. "Want met zijn voorwielaandrijving is Cees in de regen beter af dan ik." Uiteindelijk hield hij met zes seconden een ruime winstmarge over.


wilschut


In divisie 2 werd de strijd om de overwinning uitgevochten door de racende dames Liesette Braams en Renate Wilschut. Wilschut slaagde er in haar BMW 120d net voor de 123d van Braams te houden. "Ik begon op pole, maar ik kreeg gelijk een flinke tik van een deelnemer. Mijn stuur stond scheef en het wiel liep aan, waardoor ik overwoog de pits op te zoeken. Gelukkig heb ik doorgezet, anders was het nooit gelukt om te winnen", zei Wilschut. De laatste plek op het erepodium werd ingenomen door Johan Hoogewerff.

Bij het doven van de lichten voor de tweede race op zondag vertrok Cees de Haan goed van zijn tweede startpositie. Iets te goed naar mening van de wedstrijdleiding, die hem een 'drive through penalty' oplegde. Kevin van Eldik zag zijn kans schoon zijn tweede overwinning van het weekeinde veilig te stellen. Al maakte Van Eldik het voor zichzelf extra spannend, door ook een drive through penalty in te lossen, die hij niet gekregen had. "Ik zag het bord voor een drive through penalty en dacht dat deze voor mij bedoeld was", legde hij uit. "Maar het maakt achteraf niet uit, de tweede overwinning is binnen!"

Hiervoor moest Van Eldik wel eerst afrekenen met Twan Knop, die hij onder druk zette en wist te verleiden tot het maken van een foutje. In de slotronde passeerde ook Cees de Haan de LPG-aangedreven Audi TT nog. Uiteindelijk zag Knop zijn strijdlust beloond worden met een derde plaats op het erepodium.

In de tweede divisie waren er eveneens spectaculaire gevechten om de voorste posities. Op enig moment reed de topdrie zelfs binnen een seconde. Frank Wilschut pakte, in navolging op zijn vrouw Renate, de winst. "Na de overwinning van Renate kon ik natuurlijk niet achterblijven", grapte Frank. "Maar het ging niet gemakkelijk. Zeker toen het richting het einde begon te regenen was de baan behoorlijk listig."

Klassementsaanvoerder Kevin van der Slik kwam slechts een wagenlengte te kort op de zege. "Het lukte me een keer om de leiding te pakken, maar door de regen was de baan echt glad. Als ik van de lijn af ging om een inhaalactie te doen, schoot ik steeds door. Maar ik ben tevreden, want ik loop weer uit in het kampioenschap. Ik vind het helemaal goed zo!"

De volgende races in het Burando Production Open worden verreden tijdens de Trophy of the Dunes, 7 en 8 september op Circuit Park Zandvoort.

UITSLAG SUPERSTARS @ ZOLDER – 22 & 23 JUNI 2013
Burando Production Open race 1:
1. Kevin van Eldik, BMW Compact M3, 17 ronden in 31:46,355 minuten (128,9 km/u)
2. Cees de Haan, SEAT Supercopa, op 6,304 seconden
3. Renate Wilschut, BMW 120d, op 1:34,913 minuut
4. Liesette Braams, BMW 123d, op 1:38,562
5. Johan Hoogewerff, Volvo 850, op 1:39,045
6. Kevin van der Slik, BMW 120d, 1:39,068
7. Dennis van der Dong, BMW 320d, op 1:41,919
8. Pieter van der Wal, BMW 325i Compact, op 1 ronde

Niet gefinisht:
Peter van der Ham, BMW E46 M3, op 10 ronden
Twan Knop, Audi TT LPG, op 14 ronden
Bart den Hartog, Alfa Romeo 155, op 17 ronden

Burando Production Open race 2:
1. Kevin van Eldik, BMW Compact M3, 16 ronden in 31:00,798 minuten (123,1 km/u)
2. Cees de Haan, SEAT Supercopa, op 3,723 seconden
3. Twan Knop, Audi TT LPG, op 5,993
4. Frank Wilschut, BMW 120d, op 47,154
5. Kevin van der Slik, BMW 120d, op 47,582
6. Johan Hoogwerf, Volvo 850, op 1:04,594
7. Liesette Braams, BMW 123d, op 1:05,246
8. Barry van der Dong, BMW 320d, op 1:37,596
9. Peter van der Ham, BMW E46 M3, op 1 ronde

Niet gefinisht:
Pieter van der Wal, BMW 325i Compact

Stand aan kop na 8 races:
1. Kevin van der Slik, 110 punten
2. Frank Wilschut, 87
3. Cees de Haan, 85
4. Renate Wilschut, 81
5. Pieter van der Wal, 59

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet