Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Formule 1: Oud Ferrari-coureur Froilan Gonzalez overleden

Op 90-jarige leeftijd overleed vandaag in Buenos Aires José Froilan Gonzalez. De Argentijn bezorgde op 14 juli 1951 het merk Ferrari op het circuit van Silverstone haar allereerste GP-overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Ferrari

Gonzalez 1951

Oud Ferrari-coureur Froilan Gonzalez overleden
Vandaag overleed op 90 jarige leeftijd Froilan Gonzalez, de Argentijnse oud F1-coureur die voor Ferrari geschiedenis schreef door het merk in 1951 haar allereerste overwinning te bezorgen.

Luca di Montezemolo: "Het overlijdensbericht van Gonzalez maakt mij diep bedroefd. Korte tijd geleden heb ik met hem nog over de racerij en de auto's gesproken. Na al deze jaren voelde hij zich nog steeds met Ferrari verwant. Als mens en als coureur speelde hij een belangrijke rol in onze geschiedenis, Zijn dood betekent dat wij een echte vriend verloren hebben." "El Cabezon", zoals de bijnaam van Gonzalez luidde, ontmoette het team twee jaar geleden voor het laatst op Silverstone. Op die dag reed Fernando Alonso de 375 F1 waarmee Gonzalez in 1951 het merk de allereerste overwinning bezorgde. Enkele uren later bezorgde Alonso het merk haar enige overwinning in 2011. Ook in 2001 kwam Gonzalez naar Silverstone en ontmoette toen Michael Schumacher.

In een interview met de Ferrari-website enkele jaren geleden verklaarde Gonzalez het volgende: "Toen ik de woensdag na Silverstone Don Enzo ontmoette realiseerde ik mij pas wat deze overwinning betekende. Achter zijn bureau hing een foto van deze overwinning.Hij vroeg om mijn handtekening en vroeg om een gedetailleerd verslag. Vervolgens gaf hij mij een gouden horloge met een Steigerend Paard erop cadeau. Pas drie dagen realiseerde ik mij dat dit een bijzondere overwinning was. In de autowereld is Ferrari gewoon de top. Ik ben er altijd trots op geweest dat ik er in geslaagd ben om de eerste overwinning voor het merk te behalen. Zeker voor hetgeen het merk de afgelopen zestig jaar in de autowereld gepresteerd heeft."

Gonzalez recentelijk
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet