Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Van Splunteren op pole, Van Os pakt winst na titanenstrijd

Bart van Os heeft de eerste wedstrijd op Circuit Park Zandvoort van de Formula Ford North Sea Series gewonnen na een titanenstrijd met teamgenoot Max van Splunteren die uiteindelijk werd onderbroken door een onwillige versnellingsbak bij de laatstgenoemde.

Tekst: Nelson Valkenburg

Eerder op de dag had Max van Splunteren al grote indruk gemaakt door met een ronde van 1.44.6 het veld meer dan de baas te zijn. Zijn tijd was maarliefst een seconde sneller dan die van Van Os en van nieuwkomer Abdul Ahmed die het gebrek aan baankennis op geen enkel ogenblik liet zien.

Duidelijk niet tevreden met zijn kwalificatie opende Bart van Os meteen na de start de aanval op Van Splunteren en vond uiteindelijk aan de binnenkant van de Tarzanbocht een manier om er voorbij te gaan. De twee teamgenoten van het GT3.nl Juniorteam vochten rondenlang een waanzinnig slipstream gevecht uit totdat Van Splunteren met een uitgekiende actie buitenom in diezelfde Tarzanbocht. Van Splunteren dook laat uit de slipstream van Van Os en wist net voor het uitkomen van de bocht de auto voor die van zijn teamgenoot te krijgen.

Terwijl Van Splunteren en Van Os vochten om de leiding kwam Abdul Ahmed mondjessmaat dichterbij nadat hij een aantal ronden eerder Paul Sieljes en Eric Heudicourt had weten af te schudden. De in Amerika woonachtige Ahmed had daardoor een uitstekend zicht op de aanval die Van Os plaatste. Van Os koos namelijk ook voor de buitenkant van de Tarzanbocht en kopieerde de aanval van zijn teamgenoot een paar ronden eerder. Ook deze lukte en opnieuw bleven de teamgenoten ontzettend dicht bij elkaar. Van Splunteren kreeg echter steeds meer moeite om bij van os te blijven en met drie ronden te gaan in de 18-minuten durende wedstrijd moest de pas 17-jarige coureur uit Vught afhaken. Het tempo verdween langzaam uit de auto en in de slotfase moest Van Splunteren, eerder nog goed voor de snelste ronde in de race, zich zorgen maken om Abdul Ahmed die in de laatste ronde zelfs de snelste van het veld was. Echt in de buurt bij Van Splunteren, die duidelijk aan "damage control" deed kwam Ahmed echter niet.

Uiteindelijk kon Bart van Os dus zijn derde overwinning van het seizoen bijschrijven met Van Splunteren op de tweede plek, vlak voor de verrassende Abdul Ahmed.

Op zondag worden er nogmaals twee wedstrijden verreden in de Formula Ford North Sea Series met een duidelijk gemotiveerde, en opnieuw van poleposition startende, Max van Splunteren die het moet gaan opnemen tegen met name Bart van Os in het titanengevecht vooraan in het veld.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet