Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: ‘Williams vanaf 2007 aan de start met Toyota-motoren’

Het F1-team van Willams heeft een motorendeal gesloten met Toyota. Na een jaar met Cosworth te hebben gewerkt, kiest Frank Williams ervoor om vanaf volgend jaar met een grote fabrikant in zee te gaan.

Tekst: Rogier Thomasse

Dit meldt althans het gezaghebbende en doorgaans zeer betrouwbare magazine Autosport, dat zich baseert op ‘bronnen dicht bij het team’. Deze bronnen weten tevens te melden dat de beslissing nadrukkelijk niet is ingegeven door ontevredenheid over de huidige motorenleverancier, Cosworth.

De overeenkomst tussen de Japanse autofabrikant en Williams zou een einde maken aan maanden van speculatie over de motorenkeuze die Williams zou maken. Onderdeel van deze speculatie was ook de naam die de Toyota-motoren op het kleppendeksel zouden krijgen. Toyota ligt voor de hand, maar ook Lexus - de luxedivisie van Toyota – is een mogelijkheid.

Toyota’s besluit om Williams van motoren te voorzien heeft grote invloed op Midland, de renstal van Christijan Albers, die dit jaar met de klantenmotoren van Toyota rijdt. Toyota-teambaas John Howett heeft zich tijdens de GP in Monaco al laten ontvallen dat hij liever een competitiever team als partner heeft, die hij in Williams heeft gevonden. Cosworth is een voor de hand liggende keus voor Midland, dat op zoek zal moeten naar een nieuwe motorleverancier.

Naar verwachting zal de deal officieel bekend worden gemaakt in het Canadese GP weekend, later deze maand. Hier zal ook worden bekendgemaakt of het gaat om een twee- of driejarige overeenkomst en onder welke naam de motoren zullen worden geleverd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet