Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: FIA WEC: Audi domineert in 6U van Spa-Francorchamps

WECRace start Spa DPPI

 

Audi heeft na de zege op Silverstone ook de tweede race van het FIA World Endurance Championship op het circuit van Spa-Francorchamps gewonnen. De Audi R18 e-tron quattro van André Lotterer, Marcel Fässler en Benoît Tréluyer werden na 168 ronden als winnaars afgevlagd. De winnaars van de eerste ronde, Tom Kristensen, Allan McNish en Loïc Duval werden op gepaste afstand tweede. De nieuwe Toyota kwam door problemen met het hybride systeem niet over de finish.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: DPPI

De vanaf pole position vertrokken André Lotterer leek in eerste instantie ook als leider de Raidillon op te gaan, maar de Duitse coureur verremde zich bij het ingaan van La Source en moest van zijn gas. Teamgenoot Loïc Duval pakte de leiding, voor de Toyota van Nicolas Lapierre en de Audi van Marc Gené. Na 16 ronden herstelde Lotterer de hiërarchie door via een gewaagde manoeuvre bovenop de Raidillon teamgenoot Duval in te halen.

Het was Lotterer vervolgens niet gegund om uit te lopen. De Braziliaanse coureur Antonio Pizzonia ging op de Raidillon van de baan, waardoor de safety car naar buiten werd gestuurd. Lotterer reed vervolgens zijn band lek en moest hierdoor een ongeplande pitstop maken. Door de pech van Lotterer kwam Lapierre weer aan de leiding, gevolgd door Duval.

Doordat de Toyota's langer buiten konden blijven en door de ongeplande pitstop van de Audi met startnummer 1 werd het aan kop stuivertje wisselen. Bijna halverwege de race kwam de nummer 2 Audi de pits in, gevolgd door de Audi met nummer 3. Kazuki Nakajima kon echter nog een paar ronden doorrijden en lag daardoor na drie uur racen 20 seconden voor op de Audi van Lotterer, Tréluyer en Fässler.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet