Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Drie klinkende zeges voor GT3.nl Junior Team in Formule Ford op Snetterton

1366646212-gt3nl_snetterton_2

Bart van Os en Max van Splunteren hebben tijdens het eerste evenement van de International Formula Ford North Sea Series met zes podiumfinishes de plannen voor 2013 duidelijk gemaakt. Bart van Os kwam tweemaal als winnaar over de finish, Max van Splunteren won de andere race en werd tweemaal tweede. Met bovendien twee snelste raceronden en twee polepositions heeft Van Splunteren nu twee punten meer dan zijn teamgenoot en gaat hij aan de leiding van het klassement.

Tijdens de kwalificatie op zaterdag wordt duidelijk dat beide GT3.nl Junior-coureurs niet voor elkaar onderdoen. Bart van Os en Max van Splunteren maken er een wedstrijd op zich van en weten de ene na de andere verbetering van de snelste ronde uit hun Mygale te persen. Pas in de allerlaatste ronde slaat Van Os toe door de snelste ronde ooit op Snetterton in een Formule Ford te rijden en zo de poleposition voor race 1 veilig te stellen. Van Splunteren mag in de tweede race en derde vanaf de mooiste startpositie vertrekken.

De eerste race op zaterdag vindt plaats onder vrijwel ideale omstandigheden. Van Os en Van Splunteren strijden om de leiding, Boerekamps kan aanklampen en gedrieën rijden zij weg van de achtervolgers. Elkaar pushend wordt de ene na de andere snelle ronde gereden, uiteindelijk komt Bart van Os als winnaar van de allereerste International Formula Ford North Sea Series race over de finish, een fractie later gevolgd door zijn jonge teamgenoot. Boerekamps maakt het podium compleet.

1366646221-gt3nl_snetterton_3

Waren de condities op de baan op zaterdagmiddag ideaal, op zondagochtend is het met zo’n vijf graden Celsius koud en bovendien mistig. Bart van Os spint tijdens de opwarmronde op de koude banden, maar kan zijn weg gelukkig vervolgen en neemt snel zijn positie weer in. De wedstrijdleiding geeft de winnaar van race 1 echter 10 seconden tijdstraf, omdat hij tijdens de opwarmronde andere rijders gepasseerd is.

Tijdens de race gaat de strijd tussen dezelfde rijders als in de eerste race. Met dat verschil dat Max van Splunteren nu aan de leiding gaat. Van Os laat Boerekamps voorbij in de hoop dat de voor hem strijdende rijders hem in de onderlinge strijd de kans geeft de leiding over te nemen. Dat gebeurt echter niet, Van Splunteren blijft knap aan de leiding, enkele ronden voor het einde pakt Van Os de tweede plaats terug en wederom komt Boerekamps als derde onder de finishvlag door. Dankzij de 10 seconden tijdstraf mag Boerekamps echter als tweede gehuldigd worden, Van Os wordt evengoed derde.

Bij de start van de derde race weet Wouter Boerekamps langs Max van Splunteren te komen, maar wanneer de eerste te vroeg remt voor de eerste bocht pakt Van Splunteren de leiding terug. Van Os wil ook direct binnendoor steken, maar raakt Boerekamps ongelukkigerwijs op zijn wielen. Van Os kan zonder problemen verder, Boerekamps heeft minder geluk, zijn Duratec gaat door de tik op de wielen over de kop. Boerekamps kan zelf gelukkig ongedeerd uit zijn auto komen, maar de Ford raakt helaas lelijk beschadigd. Uiteraard besluit de wedstrijdleiding tot een code rood. De race wordt later herstart, jammer genoeg is de auto van Boerekamps teveel beschadigd om nog aan de race deel te nemen.

1366646205-gt3nl_snetterton_1

Bij de herstart pakt Max van Splunteren de leiding, maar ziet even later zijn teamgenoot langszij komen. Dat laat de zoon van Porsche-coureur Paul van Splunteren niet op zich zitten en brutaal pakt hij even later de leiding terug. De strijd is fel en ondanks dat het teamgenoten zijn, willen beide GT3.nl Junior-coureurs niet voor elkaar onderdoen. In een snelle bocht naar links raakt Van Os de bolide van zijn teamgenoot, waardoor deze spint. Van Splunteren kan zijn weg gelukkig wel vervolgen op de tweede positie, maar de strijd is daarmee gestreden en zo wint Van Os zijn tweede race van het weekend. Van Splunteren gaat nu dankzij één zege, twee tweede plaatsen, twee polepositions en twee snelste ronden aan de leiding van het klassement.

De volgende races van de International Formula Ford North Sea Series staan geprogrammeerd voor 8 en 9 juni 2013 op Circuit Park Zandvoort.

Paul van Splunteren komt binnenkort zelf op Spa-Francorchamps in actie, tijdens het officiële debuut van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux 2013. Deze race vindt echter al vijf weken eerder plaats op zaterdag 4 mei.

Tussenstand Formula Ford North Sea Series
Max van Splunteren 58
Bart van Os 56
Abdul Ahmed 41
Wouter Boerekamps 34
Paul Sieljes 31
Thomas Craincourt 30
Max Marshall 24
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet