Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Formule 1: Rouw bij Ferrari. Giancarlo Martini en Giulio Borsari overleden

Eerder deze week overleden twee markante Ferrari-namen. Op 66 jarige leeftijd overleed oud-coureur Giancarlo Martini en op 88-jarige leeftijd oud monteur Giulio Borsari.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Ferrari

1976_giancarlo_martini_1
Giancarlo Martini in 1976 in actie op Brands Hatch met de F1 Ferrari 312T. Eén
van de laatste keren dat een Ferrari onder privévlag reed.


Giancarlo Martini en Giulio Borsari overleden
Op 66-jarige leeftijd overleed eerder deze week Giancarlo Martini. Onder vlag van de Scuderia Everest nam Martini in 1976 aan de traditionele Race of Champions op Brands Hatch en de Graham Hill Trophy op Silverstone deel. Op Silverstone eindigde Martini als tiende. In 1973 won Martini het Formula Italia-kampioenschap en kwam later in diverse Formule 2 wedstrijden uit. Martini was de laatste coureur die destijds onder vlag van een privéteam over een Formule 1 Ferrari mocht beschikken. In de vijftiger jaren was dit vaak de norm maar de deelname van Martini aan beide Britse wedstrijden in 1976 betekende het einde van een tijdperk. Uit de Scuderia Everest ontstond Minardi. En met dit merk reed zijn neef Pierluigi Martini maar liefst 119 Grand Prix wedstrijden. Met Minardi startte Pierluigi Martini in 1990 bij de Amerikaanse GP vanaf de eerste startrij. Pierluigi eindigde in 1991 in Imola en Estoril als vierde. Giancarlo Martini laat een vrouw en drie kinderen na.


2011_borsari
"Monteurslegende" Giulio Borsari en John Surtees bij hun laatste ontmoeting in 2011.
Maar zijn er eigenlijk tegenwoordig nog F1 monteurs die ooit een legende zullen worden?

Giulio Borsari overleden
Eveneens deze week overleed op 88 jarige leeftijd Giulio Borsari. Hij werkte 17 jaar voor Maserati en sloot deze periode in 1957, met Juan Manuel Fangio als wereldkampioen, bij het merk af. Vervolgens werkte hij enkele jaren bij de Italiaanse Scuderia Centro Sud, waar o.a. Lorenzo Bandini voor reed. In 1962 trad hij bij Ferrari in dienst. In 1979 ging hij bij het merk met pensioen. Maar niet voordat Jody Scheckter en Gilles Villeneuve de wereld- en constructeurstitel voor Ferrari hadden veilig gesteld. Op 8 mei 2012 ontmoette Borsari Jacques Villeneuve bij de herdenking van zijn vader op Fiorano. In 1988 richtte hij tevens de club van oude Formule 1 monteurs op. Van 2000 tot 2008 was hij hoofd TC in de Shell Historic Challenge van het merk.

In 1964 fungeerde Borsari als chefmonteur voor John Surtees die dat jaar de wereldtitel behaalde. Surtees verwoordde het verscheiden Borsari als volgt:”Het was een donkere zwarte dag toen ik Worth Abbey binnenstapte voor de begrafenis van mijn zoon Henry. Het enige licht in de duisternis was toen ik Borsari daar zag staan. Mijn tijd bij Ferrari werd gekenmerkt door hoogte-en dieptepunten. Enzo Ferrari vertelde mij kort voor zijn dood dat wij alleen de mooie dingen moeten herinneren en niet de fouten die wij gemaakt hebben. Ik zal Giulio met grote genegenheid en dankbaarheid herinneren omdat hij zowel in goede en slechte tijden een grote steun voor mij is geweest. Emoties en uitingen zoals je die alleen maar in Italië aantreft.”

Op 29 juni 2011 troffen beiden elkaar bij een Shell Promotie event. Fernando Alonso onderhield zich lange tijd met beiden. Een speciaal moment waarbij het heden en het verleden van de Scuderia Ferrari aanwezig waren.


2011_villeneuve_borsari
Het laatste publieke optreden van Borsari met Alonso, Villeneuve en Felipe
Massa bij de herdenking op 8 mei van zijn vader op Fiorano.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet