Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Deelnemers 24 Uur van Le Mans 2013 bekend

120614_lemans_audi_nr1_quali1Naast de deelnemers aan het FIA World Endurance Championship (FIA WEC) werden vandaag in Parijs ook de namen van de 56 teams die zijn uitgenodigd voor de 24 Uur van Le Mans bekend gemaakt. Ook de tien teams op de reservelijst voor Le Mans zijn nu bekend. Opvallend is het lage aantal LMP1 teams en het feit dat er slechts vier GTE auto's op de reservelijst staan.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: Frits van Eldik


Slechts acht LMP1 auto's aan de start op Le Mans
De bekendmaking van de deelnemers in de top klasse, de LMP1, bevatte vanmiddag geen enkele verrassing. Naast de zes FIA WEC deelnemers werd de deelname van een derde Audi en de tweede Rebellion Racing Lola bevestigd. JRM Racing trok zijn inschrijving eerder deze week terug, waardoor het aantal auto’s in de LMP1 klasse op slechts acht blijft steken. Ook op de reservelijst is geen enkele LMP1 auto te vinden.

LMP2 met 22 auto's absoluut top - 17 auto's met Nissan
Absolute smaakmaker op Le Mans zal de LMP2 klasse worden. De 12 deelnemers aan het FIA WEC krijgen op Le Mans gezelschap van 10 LMP2 auto’s uit de American Le Mans Series, de European Le Mans Series en de Asian Le Mans Series. Regerend European Le Mans Series kampioen Thiriet by TDS Racing en American Le Mans Series LMP2 kampioen Level 5 Motorsport komen aan de start, terwijl ook bekende namen als Signatech (opvallend genoeg vooralsnog zonder Nissan), Jota Sport, Murphy Prototypes, Sebastien Loeb Racing, OAK Racing en Boutsen Ginion Racing. Bij het Belgische team staat de Belgische coureur/zanger/presentator/acteur Koen Wauters als eerste coureur ingeschreven. Opvallend gezien het gebrek aan ervaring in een LMP2. KCMG, het eerste LMP2 team in de Asian Le Mans Series heeft ook voor Le Mans een uitnodiging ontvangen. Maar liefst 17 van de 22 deelnemende auto's worden door een Nissan aangedreven.

Zes LMP2 teams staan op de reservelijst en zullen moeten afwachten of zij in aanmerking komen voor een start bewijs. De teams op de reservelijst zijn Race Performance, Morand Racing, DKR Engineering, Signatech, Delta-ADR en HVM Status GP. De laatste drie teams hebben in ieder geval al één auto op de grid in juni.

Amerika vs Europa in LM GTE Pro
Aston Martin Racing, AF Corse en Porsche AG Team Manthey krijgen op Le Mans concurrentie van de regerend European Le Mans Series kampioen, JMW Motorsport, met hun Ferrari. Veel meer interesse was er vandaag echter voor twee van de vier Amerikaanse concurrenten. Naast de deelname van de beide Corvettes van Corvette Racing kreeg ook SRT Motorsports twee uitnodigingen voor de nieuwe Viper. Viper coureur Marc Goossens was na afloop van de persconferentie een tevreden mens. "We zijn bij SRT zeer verheugd dat we naar Le Mans kunnen met maar liefst twee van deze Vipers. Ik moet de ACO hier zeker voor bedanken," aldus Goossens. Ook Beth Paretta, directeur Marketing & Operations bij SRT was zeer verheugd. "We hoopten dat we een uitnodiging zouden krijgen en zijn dan ook heel erg blij dat we er twee hebben gekregen."

Ram Racing, het nieuwe Britse team dat inmiddels deelname aan de European Le Mans Series bevestigde, kreeg geen uitnodiging. De Ferrari van het team staat wel op de reservelijst, maar pas op de derde plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet