Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: Arie Luyendijk 'back to the roots' in Daytona

130125_Rolex_FVee_arie_groep
Arie Luyendijk (r.) met de 'Formcar'-Formule V in Daytona

In het voorprogramma van de Rolex 24 op de Daytona International Speedway organiseerde Volkswagen een speciaal evenement ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Formule Vee, de formulewagen met Kevermotor, waarin tal van coureurs hun loopbaan begonnen. In augustus 1963 vond in Daytona de eerste Formule Vee-wedstrijd plaats en twee jaar later debuteerde de klasse ook in Europa, nadat Porsche-wedstrijdleider Huschke von Hanstein een aantal auto’s vanuit Amerika had laten overkomen. Arie Luyendijk is één van de coureurs die vooral in de latere klasse Formule Super Vee succesvol was, dus hij mocht in Daytona niet ontbreken.


Tekst: René de Boer (vanuit Daytona)
Foto's: Bryant McMurray, Rebocar, archief Volkswagen


130125_Rolex_FVee_Groep
Coureurs als Hans-Joachim Stuck, Arie Luyendijk, Klaus Niedzwiedz, Miko Arpiainen, Dieter Quester, Markku Alèn en Leopold Prinz von Bayern (vlnr) begonnen allemaal hun loopbaan in de Formule Vee. Zittend op de rechter auto Kaimann-constructeur Kurt 'Master' Bergmann

Volkswagen had voor het jubileum flink uitgepakt. Naast Luyendijk waren ook de Duitsers Hans-Joachim Stuck, Klaus Niedzwiedz en Prinz Leopold von Bayern, de Oostenrijker Dieter Quester en de Finnen Markku Alèn en Mika Arpiainen aanwezig, die allemaal in de Formule Vee of Super Vee raceten. Daarnaast was de inmiddels 84-jarige Kurt ‘Master’ Bergmann aanwezig, die als constructeur van de ‘Kaimann’-raceauto’s vele Formule Vee- en Super Vee-successen vierde. Ook mochten tal van eigenaren van historische raceauto’s samen met hun bolides vanwege het jubileum vanuit Europa naar Daytona komen. Aangevuld met een aantal historische formulewagens van Amerikaanse bezitters vormden deze auto’s het veld voor een tweetal paraderonden voorafgaand aan de start van de 24-uursrace.

130126_Rolex_FVee_veld
Historische Formule Vee- en Super Vee-auto's op Daytona

“Het Formule Vee-project begon in Amerika, aanvankelijk zelfs zonder dat mensen bij Volkswagen in Duitsland daarvan wisten”, vertelde Jost Capito, de huidige sportdirecteur van Volkswagen, in Daytona. “Het initiatief werd in Wolfsburg ook helemaal niet door iedereen positief ontvangen, en dat is mede de reden dat Volkswagen Motorsport tot op de dag van vandaag ook niet in Wolfsburg, maar in Hannover gevestigd is. Een aantal mensen vond het namelijk wel leuk en wilde best wat op sportgebied doen, maar strategisch gezien was het beter dat dat niet direct onder de rook van de fabriek zou gebeuren, waar iedereen het mee zou krijgen.”

130125_rolex_fvee_historic
Zo reden de Vee's in de jaren zestig op Daytona

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet