Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Ambitieuze Perez wil met McLaren wereldtitel pakken

sergio_perez_4

Hij scoorde in de laatste zes Grote Prijzen van 2012 geen enkel punt. Niettemin is Formule 1-coureur Sergio Perez voor komend seizoen bijzonder ambitieus. De van Sauber naar McLaren overstappende Mexicaan wil in 2013 niks liever dan de wereldtitel grijpen.

Tekst: Marc Kok
Foto’s: Peter van Egmond

sergio_perez_1

Wat goed is komt snel. Amper 21 jaar en een paar dagen oud was Sergio Perez toen hij in maart 2011 zijn debuut in de Formule 1 maakte. De Mexicaan maakte direct indruk door zijn Sauber C30 naar een nette 7de plek te sturen. Helaas voor de snelle debutant werd na afloop zijn bolide technisch afgekeurd vanwege een illegale achtervleugel. Niettemin had de rookie in zijn eerste F1-wedstrijd zeker zijn potentie laten zien.

Feest in Mexico
Nadat hij zijn eerste F1-seizoen met 14 punten als de nummer 16 van het eindklassement was gefinisht, maakte Perez in 2012 al rap impact. In pas de tweede manche van het jaar, knalde hij naar een prachtige tweede stek. Hetgeen voor een relatief onervaren F1-piloot, die bovendien niet in een Red Bull, Ferrari of McLaren uitkomt, een klinkend resultaat is. Zeker als je bedenkt dat Perez tijdens deze GP van Maleisië met de latere racewinnaar Fernando Alonso zelfs om de winst vocht.

sergio_perez_3

Daarmee was Perez (op de foto links, staande naast racewinnaar Fernando Alonso en nummer 3 Lewis Hamilton) de eerste Mexicaan in 41 jaar tijd die het ereschavot van de F1 wist te beklimmen. Pedro Rodriquez was in 1971 (op Zandvoort) de laatste Mexicaanse podiumklant in de F1.

Geen geluk
Dat deze prestatie geen gelukje was, bewees Perez door later in 2012 nog tweemaal met de podiumchampagne te mogen spuiten. In Canada was hij derde, op het vermaarde Monza in Italië wederom tweede. Daarmee had Perez zich natuurlijk uitstekend in de picture gereden van de topteams. McLaren was er dan ook als kippen bij, om de talentvolle Mexicaan te contracteren, nadat Lewis Hamilton zijn vertrek naar Mercedes had aangekondigd.

sergio_perez_2

Dipje
Sinds de ondertekening van de verbintenis bij McLaren, eind september 2012, is het echter bergafwaarts gegaan met de prestatiecurve van Perez. Hij behaalde in Singapore nog één puntje, waarna hij de laatste zes GP’s van 2012 geen enkel punt meer wist te veroveren. Zijn seizoen er is dan ook één van hoge pieken en mindere momenten geweest. Want naast de drie fraaie podiumplekken (goed voor 51 punten) wist hij in de overige 17 wedstrijden bij elkaar slechts 15 punten te pakken. Zijn zes voortijdige uitvalbeurten in seizoen 2012 zijn te veel van het goede voor iemand die in 2013 de wereldtitel wil grijpen. Wil je wereldkampioen kunnen worden, moet je het hele jaar door constant presteren. Kijk maar naar Fernando Alonso, die dit seizoen dankzij zijn enorme constantheid tot de allerlaatste meter voor de wereldtitel kon meestrijden.

Even wennen
Bovendien moet een coureur in een eerste jaar bij een nieuw team toch even wennen aan de nieuwe situatie. Het duurt vaak een tijdje voordat de combinatie nieuwe rijder, nieuwe auto, nieuw team en monteurs het maximale uit zichzelf haalt. Niettemin durft Perez onomwonden zijn ambities kenbaar te maken: "Ik wil in 2013 voor het wereldkampioenschap F1 gaan. Het zal keihard werken worden. Daarom is het essentieel om nu al goed met de voorbereidingen bezig te zijn. Dat is nodig om onze doelen te kunnen bereiken.’’

Realisme of niet
Op de vraag of zijn ambitie voor 2013 wel realistisch is, reageert de Mexicaan gedecideerd: "Absoluut. Ik ga bij het beste F1-team racen en normaal gesproken wint degene die bij het beste team rijdt. In 2012 had McLaren weliswaar wat betrouwbaarheidsproblemen. Als het team dat kan oplossen, doen ze mee in de strijd om het kampioenschap. Ik vind ook dat ik mijn doelen hoog moet stellen. McLaren wil elke race waaraan het deelneemt gewoon winnen. Het wordt een grote uitdaging. Maar we hebben alles in huis om te slagen.’’

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet