Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Minder DRS, meer bandendegradatie in 2013

De FIA heeft besloten dat er volgend jaar minder gebruik gemaakt mag worden van DRS. Ook in de trainingen en kwalificatie mag de achtervleugel alleen platgelegd worden in de aangewezen DRS-zones. Daarnaast heeft Pirelli aangekondigd volgend jaar weer meer, of snellere, bandenslijtage te willen zien.

Tekst: Daan Jeuken

Uitsluitend in DRS-zones
Het DRS-systeem, waarbij de achtervleugel platgelegd wordt om meer topsnelheid te genereren, is in eerste instantie een mechanisme om inhalen te bevorderen. Hiervoor werden tijdens de races één of twee DRS-zones aangewezen, waar de vleugel mag omklappen, maar tijdens de vrije trainingen en kwalificatie mocht DRS overal gebruikt worden. Dit resulteerde in het begin van 2012 bijvoorbeeld in een aantal goede kwalificaties van de Mercedessen, die veel wonnen met hun goede DRS, maar daarna in de wedstrijd terugvielen.

Deze rare regel was volgens Charlie Whiting ingevoerd om de eerste jaren effectieve DRS-systemen te ontwikkelen. Dat is nu gelukt en dus is de regel afgeschaft: DRS in de DRS-zones en verder niet.

Pirelli wil spanning terug
Ook Pirelli heeft voor volgend jaar veranderingen aangekondigd. De bandenfabrikant wil meer actie zien en die komt er als de banden slijten. Aan het slot van 2012 hadden de teams echter dermate goed met de banden leren omgegaan (oftewel, de banden sleten niet meer zo hard), waardoor er weer éénstoppers plaatsvonden. Dat wil Pirelli niet en dus worden de compounds van volgend jaar weer wat slijtagegevoeliger.

“Ik zal niet zeggen dat het eind 2012 te gemakkelijk werd, maar de teams domineerden de situatie”, aldus Pirelli’s Motorsport Director Paul Hembery. “Met de wijzigingen die we aanbrengen, zorgen we dat volgend jaar de degradatie weer wat hoger is.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet