Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: HRT definitief uit F1

hrt_2012_narain_karthikeyan

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het zeker: het HRT Formula 1 Team zal vanaf 2013 geen deel meer uitmaken van de F1. De Spaanse stal heeft in totaal drie seizoenen meegedaan aan het F1-circus, maar heeft zich daarin nooit kunnen ontworstelen aan de onderste regionen.

Tekst: Marc Kok
Foto: Peter van Egmond

HRT Formula 1 Team, in het verleden ook bekend als Campos Meta 1 en Hispania Racing, was het eerste Spaanse team dat ooit in de Formule 1 actief was. Tussen 2010 en 2012 kwamen in totaal acht verschillende coureurs uit voor de formatie. Bruno Senna en Karun Chandhok begonnen als het eerste rijdersduo van de stal. Terwijl Senna een heel jaar reed, moest Chandhok zijn auto halverwege het 2010-seizoen afstaan aan Sakon Yamamoto en Christian Klien.

Een jaar later werd Vitantonio Liuzzi een vaste coureur. Hij scoorde met een 13de plaats tijdens de GP van Turkije in 2011 het beste resultaat van de stal ooit. In 2011 begon naast Liuzzi ook Narain Karthikeyan aan het seizoen, maar hij moest halverwege plaatsmaken voor Daniel Ricciardo. In 2012 mocht Karthikeyan wederom instappen, dit keer met Pedro de la Rosa aan zijn zijde. Met een magere 15de stek in Monaco zette Karthikeyan dit jaar de minst slechte prestatie van HRT in 2012 neer. In de constructeurstitelstrijd finishte HRT dit jaar als 12de en laatste.

In totaal deed HRT aan 58 Grote Prijzen mee, maar het wist nimmer een puntje te scoren. Er is in de rijke F1-historie geen team te vinden dat zo vaak meedeed en nooit een punt behaalde. Sportief gezien is het verlies van de Spaanse stal dan ook geen grote aderlating voor de Formule 1. De eigenaren van HRT probeerden in november nog een koper te vinden voor het noodlijdende team, maar dat is niet gelukt. HRT had zich ook al niet ingeschreven voor het nieuwe F1-seizoen; dat was een voorbode voor het spreekwoordelijke doek dat nu is gevallen.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet