Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Di Montezemelo boos op ‘oude’ Ecclestone

luca_di_montzemelo_ferrari

Ze lopen elkaar al vele decennia tegen het lijf in de Formule 1-paddock, maar de verhouding tussen Luca di Montezemelo (rechts op de foto) en Bernie Ecclestone is momenteel niet de beste. De Italiaanse Ferrari-baas heeft hard uitgehaald naar de 82-jarige Britse F1-baas. "Ouderdom gaat vaak niet samen met het vervullen van bepaalde rollen en verantwoordelijkheden’’, aldus de ‘subtiele’ Di Montezemelo.

Tekst: Marc Kok
Foto: Peter van Egmond

Hoewel de bejaarde Ecclestone ogenschijnlijk nog als een energieke, jonge hinde door het F1-circus huppelt, is de 65-jarige Luca di Montezemelo (die in 1973 als assistent van Enzo Ferrari in de Formule 1 kwam en in 1974 manager van de Scuderia werd) allesbehalve zeker of krasse knar Ecclestone als F1-baas nog wel de juiste man op de juiste plek is.

Laatdunkend
De weinig lovende reactie van de Italiaan moet bezien worden in het licht dat Ecclestone zich vorige week laatdunkend uitliet over Ferrari’s houding in de vermaarde gele vlag-zaak, die Ferrari’s rivaal Sebastian Vettel wellicht de wereldtitel F1 had kunnen kosten. "Dat Ferrari aan de FIA durft te vragen of Vettel voor die vermeende inhaalactie onder geel gestraft zou moeten worden, waardoor niet Vettel maar Ferrari’s Fernando Alonso wereldkampioen wordt, is één grote grap’’, stelde Ecclestone afgelopen week.

Echte grap
Di Montezemelo: "Sommige mensen hebben recentelijk de uitspraak ‘het is een grap’ gedaan. Dat we momenteel tijdens het Formule 1-seizoen niet meer mogen testen, dat is pas de echte grap. Zo krijgen onze jonge coureurs geen enkele kans om zich verder te ontwikkelen. Dat is een slechte situatie. Mijn vader heeft me altijd geleerd om respectvol te zijn voor mensen die ouder zijn dan jezelf. Vooral als zij een punt bereiken dat zij niet langer de controle over hun eigen uitspraken hebben. Ouderdom gaat vaak niet samen met het vervullen van bepaalde rollen en verantwoordelijkheden’’, aldus Di Montezemelo over Ecclestone, die 17 jaar ouder is dan de Italiaan.

Felicitaties aan Vettel
Overigens wil Di Montezemelo niet als een slecht verliezer de boeken ingaan. "We hebben de FIA-beslissing, om Sebastian Vettel niet te bestraffen inzake de gele vlag-situatie, geaccepteerd binnen Ferrari. Sebastian is de terechte kampioen en daar feliciteren we hem ook mee.’’


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet