Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Raakt Sebastian Vettel zijn wereldtitel kwijt? - update

vettel

Sebastian Vettel heeft tijdens de Grand Prix van Brazilië twee keer ingehaald onder geel. Dit was duidelijk in beeld te zien en geeft toch enigszins de paniek aan die Vettel moet hebben gehad, na zijn incident met Bruno Senna. Wordt Vettel inderdaad bestraft, dan verliest hij vier punten en zal de titel naar Fernando Alonso gaan. Reden genoeg voor Ferrari om te bekijken of er genoeg bewijsmateriaal is om protest aan te tekenen tegen de Duitser. De FIA ontkent overigens dat er op dit moment al onderzoek wordt gedaan naar de incidenten, toch reageert wedstrijdleider Charly Whiting op de situatie.

Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: Peter van Egmond

Direct na de race waren er al geruchten dat Vettel zowel Jean-Eric Vergne als Kamui Kobayashi onder geel zou hebben ingehaald. In eerste instantie leek het te gaan om een geel-rood gestreepte vlag omdat het erg glad was op de baan, maar er zijn nu beelden op Youtube verschenen waarop duidelijk te zien is dat het toch echt een gele vlag was.Ook de onboard beelden van Vettel zelf zouden daarin duidelijkheid verstrekken.Mocht er een protest komen, dan zou Vettel een tijdstraf van 20 seconden opgelegd krijgen en dat betekent dat hij in plaats van zesde achtste is geworden, waarmee hij vier punten kwijtraakt. Aangezien in de huidige stand Vettel met 281 punten wereldkampioen is en Alonso met 278 punten tweede, zou dat betekenen dat de Spanjaard één punt meer heeft dan Vettel en is de titel dus voor Ferrari. Zij hebben nog tot morgen (30 november) de tijd om protest aan te tekenen. 

In de sociale media is de onzekerheid over de titel een trending topic. Alonso zelf doet hierbij een flinke duit in het zakje met zijn tweet: “Ik geloof niet in wonderen, ik haal mijn wonderen uit de reglementen”.Het afwachten is nu of Ferrari genoeg vertrouwen in het bewijsmateriaal heeft om protest aan te tekenen.

Update: Charlie Whiting heeft namens de FIA gezegd dat Vettel niet hoeft te vrezen voor straf, aangezien er met een groene vlag gezwaaid is net voor de inhaalactie van de Duitser. Ook al was er een geel licht te zien, de groene vlag overruled deze en dus mag er van een straf geen sprake zijn.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet