Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Michel Florie wint race 1, Bart van Os verder achterop

480_florie_vanos_6821

Michel Florie heeft zijn voorsprong in het tussenklassement vergroot. Hoewel Bart van Os hem in de beginfase van de race passeerde, wist Florie hem even later in de Tarzanbocht weer terug te pakken. Toen ook zijn teamgenoot Bas Schouten Van Os meteen buitenom passeerde, was de race gereden en zit de Amsterdammer met nog twee races te gaan op rozen. “Ik ben enorm opgelucht dat mijn auto na de crash van vanochtend weer goed is en superblij dat ik gewonnen heb. Maar ik heb heel veel respect voor Bart, want hij heeft ontzettend sportief gereden. Als het om een kampioenschap gaat gebeuren er af en toe hele gekke dingen, hij heeft zich daar ver van gehouden en is een echte racer.”

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Co van der Gragt en Bart Buijs

480_florie_2355

Iedereen die de Dutch Formula Ford gevolgd heeft weet dat er dit seizoen vier coureurs zijn die heel erg aan elkaar gewaagd zijn. Elk van hen is in staat races te winnen. Michel Florie en Bart van Os waren hierin de grootverdieners, wat er in resulteert dat zij dit weekend samen moeten uitknokken wie zich de kampioen van 2012 mag noemen. Max van Splunteren debuteerde in de autosport zelfs zonder veel kartervaring, maar ontpopt zich desondanks tot een verrassend goede Formule Ford-coureur. Bas Schouten als vierde heeft echter enkele races niet meegedaan omdat hij koos voor het Dutch Radical Championship. Daarom kon hij alleen nog maar voor dagsuccessen gaan en met succes. Maat hij heeft al meerdere races in dienst van zijn teamgenoot Michel Florie gereden.

480_florie_1759

Eigen schuld
Nadat Michel Florie vanochtend hard de beroemde banden van de Hugenholzbocht was ingegaan maar desondanks van poleposition zou mogen vertrekken, was de vraag of zijn auto op tijd gerepareerd zou zijn. “Het was mijn eigen schuld”, vertelde de klassementsleider. “Ik wist niet dat ik al verreweg de snelste tijd had gereden en was nog aan het pushen. In de Gerlachbocht ging ik een langzame rijder voorbij en toen ging ik hard de Hugenholz in. Op de natte baan té hard en dat was natuurlijk stom.”
Gelukkig had zijn team Provily zijn auto op tijd voor de eerste race weer klaar.

480_os_op_kop_2304

Van Os op kop
Na de start was iedereen goed weg, maar Van Os wist toch de leiding in de race te grijpen. “Het ging lekker en ik hoopte een gaatje te kunnen slaan, maar helaas kwam Michel mij bij de Tarzanbocht weer voorbij. Balen dat ook Bas meteen buitenom kwam, toen wist ik wel dat het moeilijk zou worden om meer punten te scoren dan Michel. Het is mijn eerste jaar in de Formule Ford en ik hoef natuurlijk niet perse kampioen te worden, maar zit er wel heel dicht bij nu. Er zijn nog twee races te rijden en alles is nog mogelijk.”

Sneller
Ook Bas Schouten was tevreden. “In het begin was het even schrikken dat Bart er zo hard vandoor ging. Gelukkig konden we hem samen voorbij. Ik was erg snel, misschien wel sneller dan Michel ook, maar ik wilde er tussen blijven zitten om zo de race te controleren. Dat is gelukt en daar zijn we als team erg blij mee.”

480_van_dongen_2357

Aan elkaar gewaagd
Achter het leidende viertal streden Wouter Boerekamps en Jan Paul van Dongen weer een mooie strijd uit. Zij zijn echt aan elkaar gewaagd, dit keer wist Van Dongen het gevecht in zijn voordeel te beslechten.

480_groep_6767

Sieljes wint
In de Zetec-klasse was er dit keer ook volop strijd, met diverse nieuwe deelnemers betekende nu uitrijden niet meteen een podiumplaats, maar moest er flink geknokt worden. Na 11 ronden kwam Paul Sieljes als winnaar over de meet, voor Bernard Delheze en Eric Heudicourt.

Geen derde
Sieljes had het na zijn kwalificatie als vierde Zetec niet verwacht. “Ik had een perfecte start en had de eerste al direct te pakken. Na de Tarzanbocht had ik ook de tweede al te pakken en wist ik dat het een mooie race zou gaan worden. Helaas ging toen mijn derde versnelling kapot, maar evengoed wist ik een goed tempo te houden en kon ik ook Bernard Delhez nog voorbij. Kortom, een geweldige race!”

480_podium_zetec_2393

Geen tweede
Ook Delhez had genoten.”Mijn Formule Ford is 14 jaar oud en heeft 12 jaar stilgestaan zonder onderhoud. Ik ben naar Zandvoort gekomen omdat ik hier binnenkort ook moet racen in een andere klasse. Aangezien ik er nog nooit gereden had leek me dat wel een goede training. Een erg leuk en uitdagend circuit, ik heb genoten van de race en hoop ook in de twee volgende races weer mooie strijd te hebben. Zonder tweede versnelling, die raakte ik al in de tweede ronde kwijt, kon ik echter Paul niet achter mij houden.”

480_podium_2387

Uitslag race 1 Dutch Formula Ford,
Formido Finaleraces Zandvoort, zaterdag 6 oktober 2012
1. Michel Florie, Provily, Duratec, 11 ronden
2. Bas Schouten, Provily, Duratec +0.262
3. Bart van Os, Geva Racing, Duratec +1.116
4. Max van Splunteren, Geva Racing, Duratec +3.195
5. Jan Paul van Dongen, Racing2Win, Duratec +11.762
6. Wouter Boerekamps, GP Elite, Duratec +11.936
7. Paul Sieljes, Zetec +1:27.
8. Bernard Delhez, Zetec +1:28.
9. Eric Heudicourt, Zetec +1:39.
10. Patrick Rausch, Zetec +1 ronde
11. Jurgen Evers, Duratec +1 ronde
12. Marcus Sheard, Zetec +1 ronde

Uitgevallen
Andrew Baggott, Zetec +4 ronden
Frederik Vergote, Duratec +6 ronden

Niet gestart
Reinier van der Veen, Zetec
Thomas Grandcourt, Duratec
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet