Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Drachten Finals pakt uit met nog meer pk’s en spectaculaire Pro Mods

df_v_vegter

Komend weekend wordt met de Drachten Finals het Nederlandse dragrace-seizoen op een wel heel spectaculaire wijze afgesloten. Uiteraard moet de strijd om de Open Nederlandse titels worden beslist, maar daarnaast is er een unieke Pro Mod Battle waarin 3.500 pk sterke ‘doorslammers’ strijden om de snelste tijd over de 1/8 mijl en zorgt Danny Bellio met zijn Top Methanol Funny Car voor extreem snelle en luidruchtige runs. Maar dat is nog lang niet alles! Op vrijdag wordt er in samenwerking met de DHRA een ronde verreden voor het ‘streetlegal’ kampioenschap waarbij in de avond onder kunstlicht wordt geracet, wat een wel heel speciale sfeer oproept. Voor de vrijdag gelden ook nog eens verlaagde toegangsprijzen. Op zaterdag en zondag is er vervolgens een echte American Car Show waar speciale ‘no substitute for cubic inches’ muscle cars te bewonderen zijn. Een overladen en niet te missen programma van 5 tot en met 7 oktober op de Dragstrip Drachten.

Tekst: p.r., Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

Niet eerder was de afsluitende wedstrijd van het Nederlandse dragrace-seizoen zo laat in het jaar. Voor Quartermile Events een extra reden om flink uit te pakken en het publiek een groot aantal extra attracties voor te schotelen. Onveranderd blijft het feit dat de Drachten Finals de afsluitende wedstrijd is voor het Open Nederlands Kampioenschap Drag Racing. Bij zowel de auto’s als de motoren komen alle klassen aan de start en dat betekent dus maar liefst 15 categorieën die gaan strijden om de laatste punten en de titels. Omdat nog in geen van de klassen de kampioen bekend is, mag een spannende strijd tegemoet worden gezien.

df_v_bader
Bruno Bader

Geheel nieuw en zelfs uniek voor Europa is de Pro Mod Battle. Auto’s uit de sterkste ‘doorslammer’ klasse ter wereld strijden om de snelste tijd op de 1/8 mijl. Pro Mods hebben niet voor niets de bijnaam ‘hot rods from hell’ en leggen met hun ruim 3.500 pk sterke motoren de 201 meter af in 4,0 seconden! Horen en zien vergaat je en de grond trilt als een Pro Mod-monster van de startlijn vertrekt. Favoriet van Nederlandse zijde is David Vegter (kopfoto) die vorige maand nog de runner-up positie veroverde tijdens de European Finals op Santa Pod. Andere deelnemers zijn de Duitser Marco Maurischat, de Fransman Jean Dulamon en de Zwitserse runner-up uit het FIA Europees Kampioenschap Bruno Bader. Deelnemers kunnen zich nog tot het laatste moment aanmelden dus waarschijnlijk komen er nog wel meer Europese toppers op de aantrekkelijke prijzenpot af.

df_v_bellio
Danny Bellio

Maar nog sneller kan ook want naast al het Pro Mod-geweld komt Danny Bellio in actie met zijn schitterende 3.500 pk sterke Top Methanol Funny Car. De snelste Belg ter wereld eiste dit seizoen de tweede plaats in het FIA Europees Kampioenschap voor zich op en legde eerder in Drachten de 1/8 mijl al eens af onder de 4 seconden (!) en bereikte daarbij na 201 meter de onvoorstelbare snelheid van ruim 300 km/u. Wie Bellio kent weet dat hij zijn voet niet eerder van het gas haalt dan dat die tijd verbeterd is. Aardige bijkomstigheid is dat ook zijn zoon Sandro in Drachten in een Funny Car in actie komt. Deze jonge Belg is nog in de race voor de titel in de klasse Super Pro ET.

df_v_dulamon
Jean Dulamon

Maar zelfs dat is nog niet alles. Op de vrijdag wordt in samenwerking met de DHRA een ronde verreden voor het ‘streetlegal’ kampioenschap. De DHRA-rijders komen in actie van 15.00 tot 17.00 en van 18.00 tot 22.00 uur. Daartussendoor komen onder andere de Pro Mods voor hun runs op de baan. Met de in deze tijd van het jaar dan al invallende duisternis betekent dit dat er gereden gaat worden onder kunstlicht, iets wat een speciale sfeer oproept. Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met alle facetten van de dragrace-sport is er voor de vrijdag een speciaal actietarief van slechts € 10,00 van toepassing. Op zaterdag en zondag is er verder nog een American Car Show waar speciale exemplaren uit de Amerikaanse autocultuur te bewonderen zijn.

df_v_maurischat
Marco Maurischat

De Drachten Finals worden gehouden op 5, 6 en 7 oktober op de dragstrip van Vliegveld Drachten, De Knobben 100A, 9202 XJ Drachten. Aanvang op vrijdag om 9.30 uur en op zaterdag en zondag om 9.00 uur. De toegangsprijs bedraagt voor de vrijdag slechts € 10,00, de zaterdag € 22,00 en de zondag eveneens € 22,00. Een tweedagenkaart voor de zaterdag en zondag kost echter maar € 35,00 terwijl voor een driedagenkaart slechts € 39,00 hoeft te worden betaald. Deze prijzen zijn inclusief toegang tot de tribune (vol = vol). Kinderen tot en met 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen. Alle verdere informatie betreffende de Drachten Finals is na te lezen op www.quartermile.nl
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet