Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Div: In memoriam Chris Economaki (1920-2012)

120929_economaki_recent
Chris Economaki kwam tot op hoge leeftijd naar races en evenementen

De legendarische Amerikaanse autosportverslaggever Chris Economaki is vandaag op 91-jarige leeftijd overleden. Economaki verwierf faam als hoofdredacteur en later ook uitgever van het weekblad ‘National Speed Sport News’, dat tot vorig jaar bestond. Ook werkte hij als commentator voor de televisiezender ABC, waarvoor hij talloze malen races als de Indy 500 en de Daytona 500 versloeg. Economaki werkte tevens voor de zenders CBS en ESPN. De persconferentieruimte op de Indianapolis Motor Speedway is naar Economaki genoemd.

Tekst: René de Boer
Foto's: archief, Rebocar


120929_economaki_bord_interview_room
Plaquette ter ere van Economaki in de persconferentiezaal van de Indianapolis Motor Speedway

Economaki zag als negenjarige zijn eerste autorace en raakte direct verslingerd aan de sport. Hij beleefde nog het tijdperk van de Amerikaanse ‘board tracks’ en was getuige van de hele ontwikkeling van de Amerikaanse autosport, waarbij hij bepaald niet eenkennig was: van ovals tot ‘road courses’ en van ‘dirt tracks’ tot speedways, met dragster ertussendoor. Als 13-jarige begon hij met de verkoop van ‘National Speed Sport News’, het blad waarbij hij later zo’n belangrijke rol zou gaan spelen. Onder de titel ‘Let ‘em all go’ schreef hij enkele jaren geleden zijn autobiografie.

120930_economaki_boek
Economaki's autobiografie

Herinneringen
Ik heb Economaki een paar maal ontmoet: medio jaren negentig was hij met een groep Amerikaanse journalisten een keer bij de DTM op Hockenheim en ik deelde met hem een shuttle van het hotel naar het circuit. We raakten al snel in gesprek en hij wilde van alles weten over de Europese racerij. Dat ik ook ooit begon met het bezorgen van 'De Telegraaf', een van de kranten waarvoor ik later als verslaggever werkte, vond hij een leuk verhaal. Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst bij de Indy 500 was, zag ik hem opnieuw: speciaal voor Economaki stond op de buitenste plek van de eerste rij bureaus in de perszaal een schrijfmachine, waarop hij met verve (en luid hoorbaar) zijn werk deed. Ook dit jaar stond de schrijfmachine er nog, maar Economaki ontbrak al een enkele jaren. Het einde van zijn publicatie, vorig jaar, moet voor hem een flinke klap zijn geweest, hoewel het al een aantal jaren zijn dochter was die er aan het roer stond. Ik heb een gesigneerd exemplaar van zijn autobiografie met opdracht (‘Go, René, go’) in mijn collectie, en ben blij dat ik deze bijzondere persoonlijkheid heb mogen leren kennen. Journalist van de oude stempel. De paar exemplaren van ‘National Speed Sport News’ in mijn collectie koester ik evenzeer.

120929_speed_sport_news
De laatste gedrukte editie van National Speed Sport News verscheen vorig jaar, tegenwoordig nog online
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet