Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Regional

NEC Formule Renault 2.0: Josh Hill wint, Jeroen Slaghekke fraai tweede


480_josh_hill_9883

Josh Hill heeft op Circuit Park Zandvoort de eerste wedstrijd van de NEC Formule Renault 2.0 op zijn naam geschreven. De vanaf pole position vertrokken Jeroen Slaghekke voerde heel even het veld aan, maar moest al snel zijn meerdere erkennen in de zoon van Damon Hill. Een teleurstelling was er voor Steijn Schothorst die lange tijd op een derde plaats leek af te stevenen, maar na een safetycarperiode met een probleem de pits moest opzoeken. Daarmee kreeg Jake Dennis na een fraaie inhaalrace, die de leider in de tussenstand van het kampioenschap op een achtste plaats begon, de derde podiumpositie in de schoot geworpen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Chris Schotanus, Bart Buijs en Co van der Gragt

De eerste race van de Trophy of the Dunes staat al op zaterdagochtend om 10:15 uur op het programma. De NEC Formule Renault 2.0 bijt het spits af en heeft dit weekend drie wedstrijden te verrijden. Een flink veld van 23 fraaie single seaters brengt de NEC Formule Renault 2.0 naar Zandvoort. Dat de verschillen klein zijn in deze klasse is bekend en dat is op Circuit Park Zandvoort ook het geval met een toptwaalf binnen één seconde.

In een hectische kwalificatie waarbij diverse keren de rode vlag moest worden getoond, heeft op vrijdagmiddag Jeroen Slaghekke de snelste tijd op de klokken gezet en mag in race één vanaf pole position vertrekken. De snelle Nederlander wordt gevolgd door de Indiër Shahaan Engineer, Josh Hill en Kevin Kieveros. Een fraaie vijfde plaats is er voor onze landgenoot Steijn Schothorst en op zes de nummer twee in het kampioenschap Jordan King. Op zeven Meindert van Buuren die op zijn beurt gevolgd wordt door titelfavoriet Jake Dennis die is blijven steken op plaats acht. Als vijfde en laatste Nederlander in het veld begint Frank Suntjens vanaf plaats twintig.

480_start_6146

Na de regen in de ochtend is de baan redelijk droog als de NEC Formule Renault 2.0 van start gaat. Vanaf pole position is Slaghekke uitstekend weg terwijl Hill de tweede plaats weet over te nemen. Ook Schothorst en Van Buuren hebben een uitstekende start meegemaakt en kunnen de plaatsen drie en vier overnemen.

480_slaghekke_4154

Bij de eerste doorkomst leidt Slaghekke maar bij het uitkomen van de Tarzanbocht zet Hill zijn auto ernaast en neemt de leiding over. Ook Schothorst is snel en dringt aan bij Slaghekke. Tegenvallend is Engineer die na een slechte start en een paar mindere eerste ronden al is teruggezakt naar plaats acht.

480_buuren_9148

Hill heeft het hoogste tempo en loopt op plek één langzaam weg bij Slaghekke die op zijn beurt Schothorst op 0,6 seconde heeft. Daarachter komt een groep bij elkaar met Van Buuren en de titelconcurrenten King en Dennis. Op zeven volgt op zes seconden van dit heftig strijdende drietal Kieveros. Bij de zesde doorkomst is Dennis King voorbij, remt meteen ook Van Buuren uit en daarmee is de leider in de tussenstand van het kampioenschap al opgerukt naar plaats vier.

480_schothorst_4206

Juist op het moment dat de als tweede en derde rondgaande Slaghekke en Schothorst met snellere rondetijden langzaam inlopen op de leidende Hill, komt de safetycar het asfalt op vanwege twee gevaarlijk langs de baan staande auto’s. Met Hill op kop, gevolgd door Slaghekke, Schothorst, Dennis, Van Buuren en King worden het een paar interessante laatste minuten als de safetycar straks van de baan verdwijnt.

Bij de herstart zijn er nog minder dan drie minuten te rijden. Hill en Slaghekke letten goed op en zijn meteen weer weg, terwijl op drie Schothorst niet lijkt op te letten en een groot gat laat vallen. Er is echter iets heel anders aan de hand want de Nederlander heeft een technisch probleem en rijdt de pits in. Omdat de rest van het veld niet voor de lijn mag passeren, zijn Hill en Slaghekke meteen ver weg, op drie en grote afstand gevolgd door Dennis, Van Buuren, King en Engineer. Schothorst ziet zo een mooie podiumpositie in rook opgaan.

480_hill_actie_4208

In de laatste ronde verandert de volgorde aan kop niet meer en zo pakt Hill de winst, op 0,4 seconde gevolgd door Slaghekke. Dennis doet met een derde plaats weer goede zaken voor het kampioenschap. Van Buuren is op vier de tweede Nederlander en blijft daarmee de nummer twee van het kampioenschap, King net voor. Suntjens beëindigt de eerste race als vijftiende terwijl Schothorst ondanks zijn uitvalbeurt nog als achttiende wordt geklasseerd.

480_podium1_9331

Uitslag race 1 NEC Formule Renault 2.0
Trophy of the Dunes, Circuit Park Zandvoort, zaterdag 22 september 2012
1. Josh Hill 13 ronden in 26:28.817
2. Jeroen Slaghekke +0.428,
3. Jake Dennis + 6.501,
4. Meindert van Buuren Jr + 8.119,
5. Jordan King + 8.397,
6. Shahaan Engineer + 9.137
7. Gabriel Casagrande + 10.909,
8. Leopold Ringbom + 11.332,
9. Kevin Kieveros + 11.617
10. Dan De Zille + 12.044
15. Frank Suntjens + 20.080
18. Steijn Schothorst + 2 ronden

Snelste ronde: Jake Dennis in 1:41.047
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet