Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin verslaat Jeff Gordon in eindsprint Atlanta

In een zinderende shoot-out van twee ronden versloeg JGR-coureur Denny Hamlin Jeff Gordon met een verschil van slechts 0.378 secs. Martin Truex Jr. zag een potentiële zegekans aan het eind van de wedstrijd in rook opgaan.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

denny-hamlin-jeff-gordon-atlanta-2012
Prachtig slotduel tussen winnaar  Denny Hamlin en Jeff Gordon. De 41-jarige Gordon erkende
dat hij vroeger in een situatie als deze anders gehandeld zou hebben.

Denny Hamlin verslaat Jeff Gordon in eindsprint
Een crash van Jamie McMurray in de 320e ronde verknalde de zegekans voor Martin Truex Jr. Die leek over de beste papieren te beschikken. De laatste neutralisatie resulteerde in een twee ronden durende shoot out waarbij JGR-coureur Denny Hamlin de HMS-Chevrolet van Jeff Gordon met 0.378 secs. versloeg. Brad Keselowski eindigde als derde, gevolgd door Martin Truex Jr. en Kevin Harvick.

Jeff Gordon: “Hij maakte een fout in Turn 2 en ik kwam dichterbij maar maakte een slechte beslissing. Ik had eigenlijk bij hem naar binnen moeten rijden. Dan hadden wij nu in Victory Lane gestaan, maar de Chase is te belangrijk. Ik zou het niet gewild hebben! Maar ik wou dat ik het over kon doen!”

Denny Hamlin: “Deze wedstrijd wilde ik per sé winnen. Geen twijfel mogelijk, het was vorige week op Bristol al fantastisch maar de laatste jaren was ik erg goed hier en had tot nu toe nog steeds niet gewonnen! Mijn pitcrew bezorgde mij de zege! Een kampioensteam beschikt over alle passende stukken van de puzzel en ik ben ervan overtuigd dat wij hier dit jaar over beschikken.” Het team van JGR kreeg Hamlin’s Toyota na de allerlaatste neutralisatie als eerste terug op de baan. Overigens werd de wedstrijdafstand met twee ronden verlengd.

In het middelste wedstrijdgedeelte waren zowel Kevin Harvick als Denny Hamlin een klasse apart. Strategie was een belangrijke factor. Kevin Harvick ging in de 216e ronde voor vier nieuwe banden en brandstof naar binnen. Hamlin echter pas in de 221e ronde. Na deze pitstopcyclus kon Harvick zelfs een voorsprong van 8.4 seconden opbouwen. Hamlin liep al snel een seconde per ronde op Harvick’s Chevrolet in. Nadat Juan Montoya in de 241 tegen de muur schampte kwamen alle strategieën overhoop te liggen. Martin Truex Jr. kon hiervan profiteren. Een crash in de 270e ronde waarbij Jimmie Johnson, Ryan Newman en Sam Hornish Jr. betrokken waren zorgde ervoor dat de koplopers weer in hun normale pitstopcyclus terechtkwamen.

Een opgeblazen Ford-motor maakte een einde aan de illusie van Carl Edwards om zich dit jaar nog voor de Chase te kwalificeren. Met zijn zege in Atlanta wist Denny Hamlin ook teamgenoot Kyle Busch een wildcard voor de Chase te bezorgen!!

nascar-atlanta-2012-sunset
Prachtige avondwedstrijd met zonsondergang in Atlanta.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet