Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Bas Schouten pakt zege in laatste ronde

480_podium_ford_0236

De titelkandidaten verdelen de pech wel eerlijk, want na de ontplofte motor van Bart van Os tijdens de kwalificatie, ontnam een defecte versnellingsbak Michel Florie de zege in de eerste Dutch Formula Ford-race. Geluk bij een ongeluk voor de Amsterdammer was dat hij nog een tweede versnelling had, zodat hij tenminste nog wel kon finishen, maar een zeker lijkende zege werd zo nog net een derde plaats. Bas Schouten won de race nu, voor Bart van Os. Op dit moment is daarmee de stand in het kampioenschap weer helemaal gelijk.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Co van der Gragt

De monteurs van Geva Racing hadden na de kwalificatie een kleine vier uur de tijd om een andere motor in de auto van Bart van Os te plaatsen. Nog voor Van Os een ronde had kunnen rijden viel zijn wagen in de kwalificatie stil met een groot gat in de motor. “Waarschijnlijk komt dat door de flinke luchtsprong en de harde landing die ik tijdens de Masters of F3 heb gemaakt in de Tarzanbocht”, verklaart Van Os het ploffen van zijn motor.

Als een raket
Bij de start blijkt de Geva-missie geslaagd, want gestart vanaf de 14e positie heeft Van Os er in de Tarzanbocht al vijf ‘te pakken’. Als een raket vliegt de getergde IJselsteiner door het veld, om na 1 ronde race al als zesde door te komen. “Het ging inderdaad geweldig, ik moet zeggen dat iedereen goed oplette en het mij niet echt moeilijk omdat zij zagen dat ik sneller ben”, vertelt Van Os tevreden.

480_florie_schouten_0157

Lekkere buffer
Michel Florie reed echter stevig aan de leiding, wetende dat zijn teamgenoot Bas Schouten – die immers geen titelkansen meer heeft- een lekkere buffer is die het hem niet moeilijk zal maken. Het duo reed dan ook rondenlang met een comfortabel gaatje naar Max van Splunteren, die even later gezelschap kreeg van zijn teamgenoot Van Os.

480_boerekamps_0186

Snelle rookie
Achter het leidende viertal reden de ervaren Jan Paul van Dongen en de tijdens de Masters gedebuteerde jonge Wouter Boerekamps een fraaie strijd uit. Zij wisselden meerdere keren van positie, weliswaar op enige afstand van de rijders voor hen, maar met een enorme voorsprong op de rest van het veld. In de derde ronde passeerde Boerekamps Van Dongen en maakte hij even later een foutje, waarbij hij door het grind van de S-bocht moest. Maar de strijd ging door en uiteindelijk trok de jonge rijder het daarbij van de Zandvoorter.

480_geva_teamgenoten_0161

Onervarenheid
Bart van Os passeert in de derde ronde zijn teamgenoot, maar in plaats van samen het gat naar Florie en Schouten dicht te rijden, gaat Van Splunteren in de aanval om p3 en dat kost Van Os even tijd. Pas in de zevende ronde heeft hij dan toch de aansluiting bij Schouten gevonden en wordt het een mooie finale.

Ervarenheid
Roel Mulder, die ook in de Historische Monoposto klasse racet en zo vandaag maar liefst zes keer aan de bak moet tijdens kwalificaties en races, vecht een mooie strijd uit met Frederik Vergote. De Belg, die racet in een Formule Ford met Duratec krachtbron, rijdt erg netjes en weet de ervaren Mulder achter zich te houden. “Ik mis op sommige punten gewoon de power, op het rechte eind en in de Slotemakerbocht verlies ik duidelijk terrein. Maar op andere punten kon ik dat weer terugwinnen en zo bleven we continu bij elkaar. Een erg leuke race”, glom Mulder na zijn huldiging als winnaar in de Zetec-klasse.

Zuur
Zoals zo vaak zat het venijn in de staart. Nadat de top vier ronden lang ongewijzigd had rondgereden liet de versnellingsbak Florie, net als tijdens de Masters en precies op hetzelfde punt, in de steek. “Het is niet te geloven. Denk je dat de race in de knip is en hoor je bij het schakelen ineens een hoop lawaai en heb je helemaal geen versnelling meer. Gelukkig was de tweede versnelling er nog wel en kon ik verder, maar het is natuurlijk wel erg zuur zo”, legde Florie uit wat er gebeurde.

Opluchting
“Michel viel ineens vrijwel stil, ik was gelukkig scherp en kon om hem heen sturen. Ongelofelijk dat ik na alle ellende van vanochtend toch nog tweede geworden ben, super!”, sprak Van Os zijn opluchting uit.

Wingman
Bas Schouten kreeg zo de niet verwachte overwinning in zijn schoot geworpen. “Het ging echte super, ik was echt snel en had Michel best kunnen passeren, maar dat doe ik natuurlijk niet. Michel noemt me niet voor niets zijn ‘wingman’. Jammer dat het voor hem nog mis ging, maar zo pak ik toch weer mooi een overwinning mee, geweldig toch.”

Volgende race
De tweede race is vanmiddag om 17.05 uur. Dan mag Florie wederom vanaf pole starten, maar wordt hij niet gedekt door zijn wingman, Van Splunteren vertrekt als tweede, Schouten als derde. Van Os moet weer vanaf achteraan zijn inhaalrace rijden, maar daarmee heeft hij inmiddels al voldoende ervaring.

Uitslag race 1 Dutch Formula Ford,
Dutch Power Pack Festival Zandvoort,
zaterdag 11 augustus 2012
1. Bas Schouten, Provily, Duratec, 11 ronden in 19:32.176
2. Bart van Os, Geva Racing, Duratec +0.733
3. Michel Florie, Provily Racing, Duratec +7.294
4. Max van Splunteren, Geva Racing, Duratec +8.651
5. Wouter Boerekamps, GP Elite, Duratec +16.271
6. Jan Paul van Dongen, Racing2Win, Duratec +16.832
7. Frederik Vergote, (Be), Duratec +1:07.175
8. Roel Mulder, Zetec +1:12.939
9. Paul Sieljes, Zetec +1:25.571
10. Eric Heudicourt, Zetec +1:25.741
11. Reinier van der Veen, Zetec +1:33.250
12. Patrick Rausch, Zetec +1 ronde
13. Jurgen Evers, Duratec +1 ronde
14. Laurant Poncin, Zetec +1 ronde

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet