Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Michel Florie vecht zich naar de zege

480_florie_podium_8923

Michel Florie heeft de derde Formule Ford race van het weekend gewonnen. De Amsterdammer moest er flink voor knokken en zag titelconcurrent Bart van Os kostbare punten verspelen door een opgave. De tweede plaats viel ten prooi aan Bas Schouten, gevolgd door Nicolai Sylvest.

Tekst: Maarten Overdijk
Foto's: Co van der Gragt,Bart Buijs en Michael Melis

480_start_8058

Na de regenachtige zaterdag en de vele problemen waarmee de Formule Ford te kampen kreeg, snakten de deelnemers naar ‘normale’ race-omstandigheden. Die kregen ze en daarmee wisten ze het publiek van een mooie show te voorzien.

start_florie_8059

Bij de start verzilvert Michel Florie zijn poleposition en pakt hij de leiding van de Duratec-deelnemers. Erick Lichtenstein en Jake Cook rijden als Ecoboost deelnemers logischerwijs vooraan weg van de rest, hetgeen helaas de aandacht iets afleidt van de strijd om de Duratec-leiding. En dat is een strijd die meer dan de moeite waard is om in beeld te brengen!

Bart van Os verschalkt Michel Florie in de eerste ronde bij het aanremmen van de Audi-S bocht, mede doordat Julio Morena in zijn Ecoboost het Nederlandse gevecht beïnvloedt. De top vier van de Duratecs komt slipstreamend en al bij elkaar wanneer Bas Schouten en Max van Splunteren de aansluiting weten te vinden.

480_grind_vanos_8121

Bart van Os heeft zijn handen vol aan Michel Florie, die het meerdere malen probeert aan de buitenkant van de Tarzanbocht, maar zich in ronde 4 realiseert dat de S-bocht een betere plek is; hij pakt knap de leiding terug van de Geva-coureur. Direct daaropvolgend weet Bas Schouten met een knappe actie Bart van Os te pakken in de Tarzanbocht. Een ronde later is het voorbij voor Bart van Os. Hij maakt een remfout voor de Tarzanbocht, belandt aan de rechterkant van de baan in het gras en eindigt na een spectaculaire sprong in het grind. Daarmee verliest de Geva-coureur kostbare punten in de strijd om het kampioenschap.

480_schade_CARP5897

In ronde 7 zien we de zwarte Formule Ford van Sander Mortensen met veel schade staan in de Gerlachbocht. De impact leek mee te vallen, de schade is desalniettemin behoorlijk. Op dat moment heeft Florie een gat geslagen op zijn achtervolgers en de mooie strijd zoals we de zagen in de openingsfase is daarmee ten einde.

480_ecoboost_strijd_8139

Alhoewel, helemaal aan kop vechten de Ecoboost rijders Lichtenstein en Cook een pracht van een gevecht uit, dat wordt gewonnen door laatstgenoemde.

In de laatste ronden begint het licht te regenen en het voornaamste slachtoffer daarvan is Max van Splunteren, die in het grind belandt. Michel Florie kan tijdens de regen gebruik maken van zijn opgebouwde marge en wint afgetekend bij de Duratecs, voor tweede man Bas Schouten. Daarmee is het een dubbelslag voor Provily Racing. Nicolai Sylvest pakt de laatste podiumplaats.

De heren coureurs na afloop:

480_florie_actie_8871

Michel Florie: “Ik had een perfecte start, maar in het begin miste ik de grip en kon Bart mij dus voorbij, al had ik wel hinder van de Ecoboost-coureur die zich erin mengde. Daarna ging de auto als een kogel en lag die perfect. Ik ben geduldig geweest en wist uiteindelijk Bart terug te pakken via een goede actie. In de slotfase heb ik het iets rustiger aan gedaan toen de regen op kwam zetten, gelukkig had ik toen een ruime voorsprong.”

480_schouten_podium_8934

Bas Schouten: “Dit waren mooie gevechten! Mijn auto was snel en ik wilde er gewoon voor zorgen dat ik tweede lag om Michel te helpen. Het was jammer dat Bart er vanaf ging, want ik wilde graag met hem knokken. Het werd op een gegeven moment wel glad en toen zag ik in mijn spiegels dat ook Max zichzelf uitschakelde. De rest van het seizoen ga ik Formule Ford rijden en dan zien we wel waar het schip strand. Ik heb races gemist dit seizoen, dus ik ga voor dagsuccessen.”

Nicolai Sylvest: “Ja, het was erg glibberig aan het einde. In het midden van de race was ik erg snel en toen de Geva-rijders er 1 voor 1 eraf gingen kwam ik mooi op het podium terecht!”

Uitslag (onder voorbehoud) race 3 Dutch Formula Ford, Masters of Formula 3,
Circuit Park Zandvoort, zondag 15 juli 2012
1. Michel Florie (Provily Racing) Duratec + 10 ronden
2. Bas Schouten, Provily Mygale Duratec + 2.342
3. Nicolai Sylvest (Den) Mygale Duratec + 6.626
4. Falco Wauer (Nor) Enigma Mygale Duratec + 10.499
5. Wouter Boerekamps (GP Elite) Duratec + 23.795
6. Max van Splunteren (GEVA Racing) Duratec + 1 ronde
6. Frederik Vergote (Be) Duratec + 1 ronde
7. Frank Mortesen (Den) Duratec + 1 ronde
DNF Bart van Os (GEVA Racing) Duratec
DNF Sander Mortensen (Den) Duratec

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet