Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Clio Cup

Clio Cup: Chaos na startcrash, Niels Langeveld wint race

480_podium_3812

Klassementsleider Niels Langeveld heeft de eerste Dutch Clio Cup-race gewonnen. De race werd in de beginfase opgeschrikt door een flinke startcrash, waarbij in eerste oogopslag heel veel rijders betrokken waren. Uiteindelijk bleek dat mee te vallen, drie rijders moesten direct opgeven en in het verdere verloop van de race vielen nog eens drie rijders uit. Marcel Dekker werd tweede en Melvin de Groot maakte het overall podium compleet. In de Olympische klasse won Ruud Steenmetz, voor Paul Harkema en Yaro Deckers.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Co van der Gragt

480_schade_schreurs_3698

480_schade_eva_3665

Terwijl de prijsuitreiking van de Supercar Challenge-race nog liep, vond de start al plaats van de eerste Dutch Clio Cup-race van het Zolder weekend. Na enkele meters ging het radicaal mis toen een aantal Clio’s elkaar raakten. Marcel van de Maat werd rond geduwd, ging haaks door het veld met als gevolg remmende Clio’s die elkaar niet meer konden ontwijken.

480_sc_3658

Slachtoffers van de crash waren Eva Harkema, Steven van der Ploeg en Marcel van de Maat, voor wie de race direct over en sluiten was met een flink pak schade. Edgar van der Ende kon nog wel door, maar zou even later alsnog uitvallen terwijl ook Jim Raaymakers en Peter Schreurs na enkele ronden moest opgeven.

480_sc_bord_3662

Door de pitstraat
Wat na de crash volgde was een safetycarperiode van vier ronden. Omdat het rechte stuk na de finish bezaaid was met zaken die van de getroffen Clio’s waren gekomen, moest het hele veld door de pitstraat. In de vijfde ronde werd de race weer vrijgegeven, maar er was inmiddels flink wat tijd verloren.

Van den Berg valt ver terug
Bij de eerste start was Marcel Dekker Stephan Polderman al gepasseerd, Melvin de Groot reed vierde en Robert van den Berg vijfde. Net voor de race herstart werd reed Van den Berg tegen de achterzijde van De Groot op. De Harders Plaza-rijder kwam in het grind naast de baan terecht, waar hij gelukkig wel zelf uit kon komen. Maar in plaats van een kansrijke positie moest hij nu vanaf de 14e plaats herstarten.

480_dekker_3723

Flinke stofwolk
Melvin de Groot had door het tikje geen schade opgelopen, hij wist al vlot Polderman te verschalken en ging op weg naar de tweede positie van Dekker. Hij kreeg al eerder dan verwacht de kans, want Dekker gleed in de Bianchibocht ver naar buiten en wierp een flinke stofwolk op. De Groot zette zijn Clio ernaast, maar Dekker gaf niet op en wist zijn tweede plek te handhaven. Niels Langeveld profiteerde van deze strijd, hij liep ronde na ronde iets weg en bouwde zo een lekker buffertje op.

Olympiërs
Achter deze strijders vochten Ruud Steenmetz en Paul Harkema om de zege in de Olympische klasse. Steenmetz buitte zijn Clio-ervaring uit en Harkema, dit jaar debutant in de Clio-cup, gaf goed partij, maar kon Steenmetz niet passeren.

yaro_3759

Leerling versus leraar
Achter dit duo vochten Joey van Splunteren en Yaro Deckers een betekenisvolle strijd uit. Deckers is namelijk in karting enige tijd begeleid door Van Splunteren en het zou voor de Dutch Formula Ford-kampioen van 2011 natuurlijk erg zijn om door zijn pupil verslagen te worden. In de kwalificatie was Deckers de baas, maar Van Splunteren zette dit in de race recht, hij werd zevende voor Deckers, die daarmee evengoed de derde plek in de Olympische klasse pakte.

Straf
In de negende ronde bestraft de wedstrijdleiding René Steenmetz en Liroy Stuart met een drive-through-penalty vanwege inhalen onder geel tijdens de safetycarsituatie. Stuart lost een ronde later deze straf in, maar Steenmetz wacht nog even.

480_langeveld_actie_3768

Geen straf?!
Dan is, na 11 ronden race en terwijl de klok nog 15 seconden race time aangeeft, daar al de zwart-wit geblokte vlag. Langeveld wint voor Dekker en De Groot, René Steenmetz wordt als achtste afgevlagd, maar heeft zijn straf dan nog niet ondergaan. Dat betekent een tijdstraf van 30 seconden voor Steenmetz, waardoor hij terugvalt naar een 20ste plek.

Reacties top drie
Winnaar Niels Langeveld: “Ik had echt een superstart, de beste uit mijn Clio-tijd. Na een paar bochten zag ik al gele vlaggen en het bord safetycar. De rest achter me had dat blijkbaar niet gezien want alles dook bijna boven op elkaar. Dat was even chaos. Mijn herstart was ook weer goed en al snel kon ik weer een gaatje slaan. Helemaal top. Ik heb heel veel aan de mannen van Certainty te danken, want die hebben echt een superauto neergezet.”

480_bekers_dekker_langeveld_3803

Marcel Dekker is realistisch: “Dit was het hoogst haalbare. Niels is gewoon het hele seizoen al te snel. Mijn doel bij de start was om Polderman te pakken en dat lukte gelukkig. Bij de Bianchibocht brak de auto opeens uit en moest ik door het grind, waardoor Melvin de Groot naast me kon komen. Dat was even spannend maar ik zette door en bleef tweede. Daarna kon ik weer wat wegrijden en een gaatje slaan.”

Melvin de Groot is tevreden: “Dat was een mooie race. Na het foutje van Dekker zat ik naast hem. Dat was een mooie actie. Ik moest echter even liften in de chicane omdat ik anders had afgesneden en straf had kunnen krijgen.”

De tweede race gaat op zondag om 12 uur precies van start. Niels Langeveld mag weer vanaf pole weg, Marcel Dekker als tweede, Robert van den berg mag vanaf P3 in de herkansing.

Uitslag race 1 Dutch Renault Clio Cup
Zolder Superprix, zaterdag 7 juli 2012
1. Niels Langeveld (Certainty Racing Team) 11 ronden
2. Marcel Dekker (Dekker Racing) +2.105
3. Melvin de Groot (Team Bleekemolen) +2.667
4. Stephan Polderman (Madeno Racing) +3.020

480_olympia_podium_3827

5. Ruud Steenmetz (Madeno Racing) OC +4.072
6. Paul Harkema (Equipe Verschuur) OC +4.576
7. Yaro Deckers (Equipe Verschuur) OC +9.532
8. Jan Muys (Dekker Racing) OC +12.432
9. Michael Bleekemolen (Team Bleekemolen) +15.986
10. Robert van den Berg (Harders Plaza Racing) +16.605
11. Ronald Morien (Equipe Verschuur) +18.094
12. Marcel Duits (Certainty Racing Team) +18.752
13. Liroy Stuart (Rhesus Racing) +19.888
14. Alex van Eijk (Intermobiel Racing) OC +20.159
15. Niels Kool (Team Bleekemolen) OC +21.368
16. Wilbert van den Burg (Visual Art & Racing) OC +28.284
17. Dennis de Borst (Team Bleekemolen) OC +30.092
18. Martin de Kleijn (Team Bleekemolen) OC +30.725
19. Rene Steenmetz (Madeno Racing) +straf ivm drive through penalty

Uitgevallen:
Peter Schreurs (BS Energy Racing Team) OC
Jim Raaymakers (Certainty Racing Team) OC
Edgar van der Ende (Certainty Racing Team) OC
Marcel van de Maat (BS Energy Racing Team) OC
Eva Harkema (Equipe Verschuur) OC
Steven van der Ploeg (Visual Art & Racing) OC

Gediskwalificeerd:
Joey van Splunteren
(Na misdragingen in de tweede Clio race)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet