Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: Voormalig Le Mans-winnaar Roy Salvadori overleden (1922-2012)

Gisteren overleed op 90-jarige leeftijd oud F1-coureur Roy Salvadori. Amper drie weken na Carroll Shelby overleed ook Roy Salvadori. Het boek van de winnende Le Mans-combinatie uit 1959 is nu definitief dichtgeslagen.

Tekst: Willem J. Staat

salvadori_22

Roy Salvadori overleden
Oud Le Mans-winnaar Roy Salvadori overleed gisteren op 90-jarige leeftijd. Slechts enkele weken na Carroll Shelby overleed ook Salvadori. De winnende combinatie uit Le Mans 1959 met Aston Martin is nu definitief in de geschiedenisboeken verdwenen. De van Italiaanse immigranten afkomstige Salvadori besloot zich na WO II op de autohandel te concentreren. Al voor de Tweede Wereldoorlog wilde Salvadori gaan racen. Begin vijftiger jaren begon Salvadori met een Frazer Nash en een Connaught. Hij belandde meermaals in het ziekenhuis.Voor Salvadori kwam de doorbraak met de befaamde Ecurie Ecosse toen hij tijdens de 1000 KM Nürburgring in 1953 als tweede met een Aston Martin eindigde. Met een Maserati 250F kwam Salvadori in diverse Britse F1 wedstrijden uit die niet voor het WK meetelden. Daarmee zegevierde hij op Goodwood en Aintree. In 1957 kwam Salvadori zelfs voor het fabrieks BRM Team uit en wist zich in Monaco niet te kwalificeren. Zwaar teleurgesteld verliet Salvadori het team en richtte zich weer op de sportscars met Aston Martin. Met dit merk behaalde hij zelfs een tweede plek tijdens de Daily Express F1 meeting op Silverstone. In de F1 kwam Salvadori zowel voor Vanwall als Cooper uit. 1962 werd zijn laatste F1 seizoen. Bij een zware crash op het Australische Warwick Farm in de Tasmanseries liep Salvadori een gedeeltelijke gezichtsverlamming op waarvan hij later volledig herstelde.

Vervolgens kwam Salvadori nog wel in sportscarwedstrijden uit en was tevens met John Wyer nauw betrokken bij de ontwikkeling van de succesvolle Ford GT40. Van 1965-1968 was Salvadori teammanager voor het Cooper F1 Team dat o.a. met John Surtees in 1966 de GP van Mexico won en met de Zuid-Afrikaanse GP in 1967. Daarna richtte Salvadori zich volledig op zijn autohandel. Salvadori kwam in vijftig F1-wedstrijden uit.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet