Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Bart van Os zegeviert

480_bart_blij_8580

Bart van Os heeft de tweede Formule Ford race van het weekend gewonnen tijdens de Profile Tyrecenter Pinksterraces op Zandvoort. Na de sterke eerste ronde reed hij souverein naar de zege. Jos Kiekens kon niet aanhaken en finishte als tweede, voor de aanvallend rijdende Michel Florie.

Tekst: Maarten Overdijk
Foto's: Chris Schotanus, Co van der Gragt, Klaas Norg en Bart Buijs

480_race_2_8248

480_start_2_6855

Voor dag en dauw, starten de Formule Fords op een mistig Circuit van Zandvoort. Dat het vroeg is wordt onderstreept door de camerabeelden. Nog niet alle camera’s zijn namelijk in de lucht. Gelukkig zit de schrijvende pers in het mediacentrum er wel klaar voor.

480_start_2_5486

Kijkend uit het raam, zien we dat de snelste start is voor Jos Kiekens, gevolgd door Geva’s Bart van Os. Sven Snoeks en Max van Splunteren. Michel Florie zakt iets terug. Kiekens weet de eerste ronde echter niet als leider te voltooien, Bart van Os troeft hem namelijk in de eerste ronde al af en slaat direct een gat.

480_van_os_op_kop_7201

De Formule Ford bewijst al een tijdje dat kwaliteit absoluut boven kwantiteit gaat. Het gevecht om plek drie is er direct één om in te lijsten. Sven Snoeks heeft het aan de stok met de onervaren, maar snelle Max van Splunteren en Michel Florie. Daarachter zijn het Henk Vuik en Jan Paul van Dongen die strijden om plek vijf.

Halverwege de race komt het gevecht om plek drie ten einde als Max van Splunteren bij het uitkomen van de Audi S bocht de controle over zijn Geva bolide verliest en linksaf tussen de Audi S en Kuhmo in de bandenmuur staat. Het is te hopen dat zijn team de auto op tijd gereed krijgt.
 
De strijd om plek drie is dus teruggebracht tot een tweestrijd tussen Snoeks en Florie. Snoeks weet de aanvallend rijdende Amsterdammer niet achter zich te houden, vecht nog even terug, maar moet in de laatste ronde toch lossen, waarmee het podium beslist is.

Vooraan maken Bart van Os en Jos Kiekens niks mee van het gevecht achter hen. De heren rijden met een onderling verschil van vier seconden als één en twee naar de finish. Voor beide mannen een goed resultaat na de minder verlopen eerste race op zaterdag.

De podiumfinishers aan het woord:

480_vanos_blij_7319

Bart van Os: "Revanche! Je moet met deze auto's het verschil maken in de eerste ronden en dat deed ik. De auto was beter dan tijdens alle andere sessies dit weekend, ditmaal kon ik echt wat. Zaterdag had ik pech met een druklager dat op de startopstelling dienst weigerde, dus dit voelt nu lekker. Vanmiddag in de derde race ga ik uiteraard weer voor de volle winst!"

Jos Kiekens: "Ik had een goede start, maar Bart zal al vanaf de Gerlachbocht te prikken. Uiteindelijk zat hij voor de Renault bocht er al naast en pakte hij mij in Boccht 8. Misschien had hij wat betere banden, omdat hij zaterdag niet voluit kon gaan."

480_snoeks_florie_7267

Michel Florie: "De auto staat afgesteld op weer van 35 graden celsius. Dan doet hij het niet als het zo koud is als deze ochtend! Ik gleed continu over de voorbanden! Uiteindelijk haakte ik aan bij Max en Sven. Max en ik doken samen de Audi S in en bij het uikomen gleden we samen naar buiten. Daar licht op het gegeven moment zand en daarover spinde hij en eindigde het voor hem. Dat was echt jammer. Hopelijk is het tijdens de race vanmiddag wel warm!"

480_podium_2_8327

Uitslag race 2 Dutch Formula Ford Championship
Profile Tyrecenter Pinksterraces, Circuit Park Zandvoort, maandag 28 mei 2012
1. Bart van Os (GEVA Racing) Duratec + 11 ronden
2. Jos Kiekens (Provily Racing) Duratec + 0.346
3. Michel Florie (Provily Racing) Duratec + 10.001
4. Sven Snoeks (GEVA Racing) Duratec + 10.417
5. Jan Paul van Dongen (Race 2 win) Duratec + 18.533
6. Henk Vuik (Vuik Racing) Duratec + 18.574
7. Eric Heidicourt + 1 ronde
8. Patrick Rausch + 1 ronde
DNF Jurgen Evers + 5 ronden
DNF Max van Splunteren (GEVA Racing) Duratec + 9 ronden

480_podium_ford_2_5600

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet