Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Debutant Max van Splunteren steelt de show, Michel Florie wint nipt

480_podium_7846

De jongste en oudste Formule Ford-coureur maakten er samen een prachtige show van. De net 16-jarige Max van Splunteren heeft geen enkele race-ervaring, heeft zelfs nauwelijks gekart, maar leek toch voor een sensatie te gaan zorgen door zijn allereerste race ooit te winnen. Pas in de allerlaatste ronde wist Florie de jonge rijder te passeren en kon hij toch de zege nog pakken.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Chris Schotanus, Co van der Gragt en Bart Buijs

480_kiekens_6085

Nog voor het startlicht uitgaat schiet Jos Kiekens al vooruit. Hij beseft zijn fout en remt direct, maar de valse start is al een feit. Wanneer het veld dan wel van start gaat kan Kiekens de leiding behouden, maar al snel krijgt hij de bevestiging dat hij bestraft wordt met een drive-through-penalty en in de tweede ronde lost hij de straf meteen in.

Pits in
Ook voor Bart van Os gaat het bij de start niet goed. Zijn motor is afgeslagen en hij komt niet weg. Tijdens de opwarmronde duwt het team hem de pitstraat in en wanneer de motor weer gestart is stelt hij zich op aan het einde van de pitstraat om als laatste aan te sluiten na de start.

480_florie_splunt_4771

Debutant aan kop
Michel Florie gaat dan aan de leiding, maar ziet debutant Max van Splunteren groot in zijn spiegels. De jonge Van Splunteren zit rondenlang aan de achterzijde van de Thaise Amsterdammer geplakt, maar kan er niet voorbij. Aan het einde van de zevende ronde heeft Van Splunteren bij het uitkomen van de Arie Luijendijkbocht meer snelheid en kan hij zijn Mygale op het rechte eind naast die van Florie positioneren. Hij heeft een groot hart en remt iets later dan Florie en stuurt zijn in de Tarzanbocht buitenom naar de leiding.

480_duel_6169

Aanhaken
Florie haakt aan en blijft aan de staart van Van Splunteren hangen, maar die verdedigt knap en wijkt geen moment. Alsof hij al jaren niet anders doet sluit hij elke bocht de deur de deur goed af en Florie rest niets anders dan zijn neus diep in de versnellingsbak van Van Splunteren te houden in de hoop op een foutje.

480_florie_juicht_6197

Bad guy wins
In de allerlaatste ronde is de Amsterdam Heavy-acteur dan toch succesvol. In Bocht 8 stuurt Van Splunteren zijn auto iets te vroeg naar binnen en kan Florie langszij komen. Bij het ingaan van de S-bocht komt Van Splunteren even naast de baan en dat kost hem net teveel snelheid om de leiding te houden. Florie profiteert en neemt de leiding over en steekt uit vreugde over de mooie strijd al ruim voor de finish zijn handen omhoog.

480_vuik_vandongen_6150

Mooie strijd
Niet alleen aan de kop van het veld werd een mooie strijd gestreden, ook het gevecht om de laatste podiumplek was van begin tot eind spannend. Henk Vuik, die in 2009 zijn laatste Formule Ford-race reed, won deze strijd van Jan Paul van Dongen. “Ondanks dat mijn auto lang niet heeft gereden is hij nog steeds helemaal top. Het was een heerlijk gevecht meet Jan Paul, zo is racen het allerleukste, zeker als je wint natuurlijk”, aldus een tevreden Vuik.

480_kiekens_4767

Toch nog punten
Jos Kiekens kon na zijn straf niet meer aanklampen bij de koplopers, hij werd vijfde op ruim 20 seconden. Bart van Os kon vanaf de tiende positie 3 rijders passeren en scoorde zodoende ondanks zijn slechte begin toch nog wat punten.

480_finish_7807

De tweede Dutch Formula Ford-races start op maandag tweede Pinksterdag om 9 uur. Dan krijgt Jos Kiekens een herkansing om zijn pole in een overwinning om te zetten.

480_podium_1_4834

Uitslag race 1 Dutch Formula Ford Championship
Profile Tyrecenter Pinksterraces, Circuit Park Zandvoort, zaterdag 26 mei 2012
1. Michel Florie (Provily Racing) Duratec, 11 ronden
2. Max van Splunteren (GEVA Racing) Duratec +0.197
3. Henk Vuik (Vuik Racing) Duratec +6.566
4. Jan Paul van Dongen (Racing2win) Duratec +6.889
5. Jos Kiekens (Provily Racing) Duratec +20.530
6. Sven Snoeks (GEVA Racing) Duratec +21.924
7. Bart van Os (GEVA Racing) Duratec +1:31.558
8. Eric Haudicourt Zetec +1:37.835
9. Patrick Rausch Zetec +1 ronde
10. Jurgen Evers Duratec +1 ronde

480_blijdschap_fam_splunteren_4807
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet