Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson bezorgt Hendrick Motorsports 200e Sprint Cup zege in Darlington

Vijfvoudig Sprint Cup Jimmie Johnson schreef geschiedenis op Darlington. Hij bezorgde het team van Hendrick Motorsports de 200e Sprint Cup-zege. Een unieke mijlpaal in de geschiedenis van het team van Rick Hendrick.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2012__jimmie_darlington
Grote vreugde bij Hendrick Motorsports. De mijlpaal van 200e Sprint Cup-overwinningen
is bereikt.

Unieke mijlpaal voor Hendrick Motorsports!
Ruim zestien wedstrijden moest vijfvoudig Sprint Cup-kampioen Jimmie Johnson het zonder overwinningen stellen. Johnson behaalde zijn laatste Sprint Cup-zege in Kansas begin oktober 2011. Op Martinsville eerder dit seizoen leek het HMS-team op een drievoudige zege af te stevenen toen een late neutralisatie veroorzaakt door David Reutimann roet in het eten gooide. Op zaterdagavond 12 mei behaalde Jimmie Johnson zijn 56e NASCAR Sprint Cup-overwinning en de 200e voor het team van Rick Hendrick.

De eerste 172 ronden op Darlington verliepen zonder neutralisaties waardoor de deelnemers driemaal onder groen een cyclus van drie stops konden afwerken. Johnson bleek op Darlington over een dominante auto te beschikken en had bij de eerste neutralisatie al een voorsprong van meer dan vijf seconden op Kyle Busch opgebouwd.2012_hendrick_darlington
Vijf Sprint Cup kampioenschappen en 200 NASCAR-overwinningen. De meest
succesvolle combinatie Mr. Rick Hendrick en Jimmie Johnson.

In de 299e ronde kwam Johnson voor zijn allerlaatste stop naar binnen maar moest wel brandstofbesparend rijden. Onder neutralisatie zette Johnson de motor aan en uit om brandstof te besparen. Een trucje dat uitstekend hielp. “In Brandstofbesparende wedstrijden denk je altijd dat je tweede wordt, zeker als je Tony Stewart in je spiegels ziet opduiken. Hij is hier ontzettend goed in. Ik hield hem in mijn spiegels constant in de gaten” verklaarde Johnson achteraf. Ditmaal kwam Stewart echter zelf zonder brandstof te staan. Stewart was met zijn derde plek meer dan tevreden. Danica Patrick werd met zes ronden achterstand op winnaar Johnson als 31e geklasseerd. “Zij reed goede rondetijden en er waren momenten dat zij binnen 1/10e van hun tijden verwijderd was. Ik ben er trots op” aldus teambaas Tony Stewart.

Van de 368 ronden tellende wedstrijd reed Johnson er maar liefst 134 aan de leiding. Een neutralisatie in de 361e ronde voor een touché van Kurt Busch met de muur bracht voor Johnson uitkomst qua brandstofbesparing. Een achtste neutralisatie leidde tot de slotsprint richting finish.

2012_danica_darlington
Danica reed dezelfde tijden als de kop. Alleen eindigde zij op 6 ronden achterstond.
Volgens Tony Stewart deed ze het niet verkeerd.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet