Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: Autosportlegende Carroll Shelby overleden

Afgelopen donderdagnacht is in een ziekenhuis in Dallas autosportlegende Carroll Shelby op 89-jarige leeftijd overleden. Shelby won in 1959 samen met Roy Salvadori de 24 U van Le Mans met Aston Martin. Hartklachten waren er de oorzaak van dag Shelby daarna zijn helm aan de wilgen moest hangen. Maar de komst van de Shelby Cobra en Mustang Shelby GT 500 maakten hem onsterfelijk.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Ford Racing USA

2012_shelby_mustang
De legendarische Caroll Shelby overleed afgelopen donderdag op 89-jarige
leeftijd in Dallas.

Autosportlegende Carroll Shelby overleden
Afgelopen donderdagnacht overleed autosportlegende Carroll Shelby op 89 jarige leeftijd in een ziekenhuis in Dallas. Hoewel er over de doodsoorzaak geen mededelingen werden gedaan overleed Shelby, die al enige tijd met zijn gezondheid sukkelde, vermoedelijk aan een longontsteking. De Shelby Cobra maakte in 1962 zijn debuut op de New York Auto Show. In 1963 bonden de Shelby Cobra’s op de Amerikaanse circuits de strijd aan met de Corvettes.

Na deze vele successen werd Shelby door Lee Iacocca(toen de hoogste baas bij Ford en later bij Chrysler) benaderd om een fastback-versie van de Ford Mustang te ontwikkelen. Het werd een gigantisch succes. Vervolgens was Shelby de stuwende kracht achter het grote Ford succes op Le Mans in 1966.

De energiecrisis aan het begin van de zeventiger jaren eiste zijn tol in de “High Performance” auto-industrie. Shelby legde zich toe op het organiseren van Safari’s en keerde pas na tientallen jaren weer naar de VS terug.

2012_shelby_cobras
De auto's die Carroll Shelby wereldberoemd maakten.

Eenmaal in de VS teruggekomen werd Shelby door Lee Iacocca benaderd voor het Shelby Viper project. Ook dit werd een gigantisch succes. Recentelijk was Shelby nog betrokken bij het Ford GT-project. Ook werd er gewerkt aan een gekloonde versie(in 21e eeuw configuratie) van de 1965-versie van de Shelby Cobra.

In 1965 werd Shelby door Ford bij het Le Mans-programma met de GT 40’s betrokken. In 1964 had Ford drie auto’s op Le Mans ingeschreven maar het was niet bepaald een succes. Shelby liet in de Ford’s 7L stockcar motoren aanbrengen. De Ford GT40 Mark II was aanmerkelijk sneller en betrouwbaarder. Ford zou viermaal achtereen op Le Mans zegevieren.

Shelby raakte na WWII per toeval bij de autosport betrokken. De voormalige vlieginstructeur bij de luchtmacht begon na de oorlog een handel in tweedehandse vrachtwagens. Die leverden onvoldoende op en Shelby begon een pluimveebedrijf dat hem een flinke winst opleverde. Shelby ging echter snel failliet toen zijn bedrijf besmet raakte. Een vriend betrok Shelby als amateur-racer in de autosport. Zijn successen leidden tot opname in het Aston Martin-fabrieksteam.

2012_shelby_ferrari
Ook Carroll Shelby reed in de vijftiger jaren met Ferrari. De tweede auto is een
Testa Rossa met Carroll Shelby aan het stuur.

Carroll Shelby werd op 11 januari 1923 in Leesburg, Texas geboren. In 1990 moest hij een harttransplantatie ondergaan en was één van de langst levende mensen met een donorhart. Ook ontving Carroll in 1996 een donornier van zijn zoon. Volgens welingelichte bronnen zou de in slechte gezondheid verkerende Linda Vaugh(een bekende rondborstige voormalige First Lady of Motorsports in de VS) mogelijk met longontsteking besmet hebben.

Behalve de autosport, speelden het fokken van pony’s en Afrikaans vee en historische vliegtuigen een grote rol in Shelby’s leven. De legende is dood maar zijn handtekening blijft voor eeuwig.

2012_1967_ford_mark_iv
Carroll Shelby, de stuwende kracht achter de gigantische Le Mans successen
van Ford in de zestiger jaren.

120512_shelby_cobras
Dit jaar op Sebring: Shelby-Ford GT en Cobra met hardtop
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet