Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

Div: ADAC weekend met volop Nederlandse deelnemers op Circuit Park Zandvoort

persbericht_-_adac_masters_weekend_2012-pre3-adac-2

Tussen de nationale race-evenementen zoals de Kruidvat Gillette Paasraces en de Profile Tyrecenter Pinksterraces staat het eerste internationale autosportevenement op de kalender van Circuit Park Zandvoort: volgende week (5 en 6 mei) is het ADAC Masters Weekend voor het eerst te gast aan de Noordzeekust. Met de ADAC GT Masters, Formule ADAC, ATS Formule 3 Cup en de ADAC PROCAR als vaste series in het ADAC Masters Weekend en de Supercar Challenge als gastklasse op Zandvoort wordt er volop spektakel verwacht op het fraaie duinencircuit. Daarbij komen er bovendien heel wat Nederlandse rijders aan de start.

Tekst en foto's: PR

GT-geweld op hoog niveau
De ADAC GT Masters, met ruim 40 indrukwekkende sportwagens volgens het FIA GT3-reglement, beleeft op Zandvoort zijn tweede raceweekeinde van het seizoen. Tijdens de seizoensstart op het circuit van Oschersleben werden de in totaal zes podiumplaatsen in de twee races bezet door teams met vijf uiteenlopende auto’s: BMW Alpina B6 GT3, BMW Z4 GT3, Porsche 911 GT3 R, Corvette Z06 en Mercedes-Benz SLS AMG GT3. Verder nog in het startveld: Audi R8 LMS ultra, Aston Martin Vantage GT3, Lamborghini Gallardo LP600+, Nissan GT-R GT3, Ford GT GT3, Camaro GT3, Ferrari F458 Italia GT3 en McLaren MP4-12C GT3.

persbericht_-_adac_masters_weekend_2012-pre3-adac-1

Al vanaf het begin van de ADAC GT Masters waren er vrijwel voortdurend Nederlandse coureurs in deze serie actief. De succesvolste van hen is ongetwijfeld Peter Kox, die in 2010 samen met de Duitse coureur Albert von Thurn und Taxis in de Reiter-Lamborghini de kampioenstitel binnenhaalde en vorig jaar zijn Zwitserse teamgenoot Marc A. Hayek hielp om de titel bij de amateurs te winnen. Kox kijkt uit naar zijn thuisrace, waarin hij samen met Hayek de Lamborghini Gallardo LP600+ van het team Reiter Engineering deelt: “Als je, zoals ik, vrijwel alleen maar in het buitenland racet, is het leuk om een keer in Nederland te rijden.” Van enig thuisvoordeel is echter geen sprake, zo benadrukt de Eindhovenaar: “Ik heb tot nu toe pas twee keer een race op Circuit Park Zandvoort in zijn huidige vorm gereden.”

Christiaan Frankenhout, in 2009 de eerste kampioen in het Dutch GT Championship, groeide daarna door naar de ADAC GT Masters, waarin hij dit jaar zijn tweede seizoen met de HEICO Motorsport-Mercedes-Benz SLS AMG GT3 beleeft. Ook de Amsterdammer heeft goede herinneringen aan Zandvoort: “Dat is voor mij de plek waar alles begon: de racecursus, mijn eerste overwinning, de Nederlandse titel en vorig jaar ook de teamtitel in het Europees GT3-kampioenschap met HEICO.”
Voor Patrick Huisman, die dit jaar vanuit de Porsche Supercup overstapte naar de ADAC GT Masters, is het te hopen dat het raceweekeinde op Zandvoort langer duurt dan in Oschersleben, waar zijn teamgenoot al in de vrije training op vrijdag de MRSMcLaren MP4-12C GT3 zodanig zwaar beschadigde, dat Huisman niet meer aan rijden toekwam.

persbericht_-_adac_masters_weekend_2012-pre3-adac-3

Na een gastoptreden vorig jaar is DB Motorsport uit Waddinxveen dit jaar voor een volledig seizoen in de ADAC GT Masters ingeschreven. De BMW Z4 GT3 van het team wordt bestuurd door Jeroen den Boer en Simon Knap, die beide over heel wat baankennis op Circuit Park Zandvoort beschikken. In Oschersleben scoorden ze al punten, maar op Zandvoort willen de beide coureurs die achtste plaats minstens evenaren. Als gastrijder op Zandvoort is bovendien Jeroen Bleekemolen aan de inschrijflijst toegevoegd. De veelzijdige coureur deelt de Porsche 911 GT3 R van het Duitse team Frogreen CO2 Neutral met de Duitser Robert Renauer. Het team en de auto waren in Oschersleben al goed voor een podiumplaats.

persbericht_-_adac_masters_weekend_2012-pre3-adac-4

Start van een nieuw tijdperk in ATS Formule 3 Cup
De ATS Formule 3 Cup begint op Zandvoort aan het nieuwe seizoen. Daarmee start tevens een nieuw tijdperk, want de auto’s waarmee de afgelopen jaren werd geracet, worden vervangen door een nieuwe generatie Dallara-chassis. Bovendien beleeft de nieuwe Volkswagen Power Engine zijn première in de klasse. Hiermee hebben alle coureurs in de races een aantal keren tijdelijk de beschikking over extra vermogen door middel van de zogeheten ‘push-to-pass’. Dat moet inhaalacties in de Formule 3 bevorderen, terwijl de motor volgens de organisatie van de serie ook aanmerkelijk langer meegaat. Het Nederlandse team Van Amersfoort Racing behoort al jaren tot de vaste deelnemers in deze klasse en behaalde in recente jaren kampioenstitels met Carlo van Dam (2007), Laurens Vanthoor (2009) en Richie Stanaway (2011). Dit jaar brengt het team van Frits van Amersfoort de Nederlander Dennis van de Laar en de beide Oostenrijkers Lucas Auer en René Binder aan de start. Voor Van de Laar en Auer is de ATS Formule 3 Cup nieuw, Binder heeft al een seizoen ervaring in de klasse. Voor het eerst werkt de ATS Formule 3 Cup dit jaar tijdens elk raceweekeinde drie wedstrijden af.

Nederlandse talenten in Formule ADAC
Met Indy Dontje uit Schoorl en Beitske Visser uit Dronten komen twee jonge Nederlandse racetalenten in actie in de Formule ADAC, die als de voornaamste instapklasse in de Duitse autosport geldt. Beide komen uit voor het Lotus-team, dat wordt gerund door de ervaren crew van de Motopark Academy uit Oschersleben onder leiding van Timo Rumpfkeil. Tijdens de seizoensstart op Oschersleben kwamen debutanten Dontje en Visser al goed voor de dag. Op Zandvoort willen ze natuurlijk voor eigen publiek optimaal scoren. Visser mag daarbij met haar 17 jaar voor het eerst zelf naar het circuit rijden: deze week slaagde de enige dame in het Formule ADAC-startveld voor haar rijbewijs.

Boeiend toerwagenspektakel
Zonder Nederlandse inbreng, maar daarom niet minder aantrekkelijk, is de ADAC PROCAR – Deutsche Tourenwagen Challenge des DMSB. Hier strijden productie-toerwagens in twee klassen (tot twee liter en tot 1600 cc) om punten en podiumplaatsen, wat altijd goed is voor de nodige actie.

Indrukwekkend gastoptreden
De Supercar Challenge tenslotte is met de twee grootste divisies, Super GT en GT, vertegenwoordigd tijdens het ADAC Masters Weekend op Circuit Park Zandvoort. Ook in deze klasse komen indrukwekkende bolides aan de start, bestuurd door coureurs uit diverse Europese landen die de strijd aangaan met een aantal snelle Nederlandse equipes.

Kaarten voor het ADAC Masters Weekend op Circuit Park Zandvoort zijn in de voorverkoop verkrijgbaar vanaf € 12,50 en te bestellen via de website van het circuit: www.circuit-zandvoort.nl of bij een van de 400 Primera winkels.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet