Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
A1GP

Div: A1GP: Mogelijke doorstart A1GP

start_5747

Er wordt gewerkt aan een doorstart van de A1GP. De website GPUpdate.net zegt hierover een bevestiging te hebben gekregen van de investeerder (Primrose). Vanuit ons land zou World Race Management achter de schermen werken aan de reanimatie van de internationale formuleklasse, waarbij landenteams tussen 2005 en 2009 tegen elkaar raceten.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Archief Fast Company

De A1GP trok tijdens haar hoogtijdagen ontzettend veel toeschouwers naar Circuit Park Zandvoort (zie foto's). Zeker de editie van 2006, toen Jeroen Bleekemolen vlak voor het raceweekend de boos opgestapte coureur van Team Nederland Jos Verstappen verving, kwamen er meer dan 100.000 man kijken in de oranje gekleurde duinen.

oranje_rook_5746

Debacle
In tegenstelling tot in ons land, werd er in het buitenland lang niet zoveel aandacht en geld gegenereerd. Omdat de inkomsten ver bij de uitgaven achterbleven, eindigde de A1GP na vier jaar in een financieel debacle en ging de stekker eruit.

‘Re-start your engines’
Nu wordt er dus aan een doorstart (met races in Europa, Amerika en het Aziatische continent) gewerkt en is er ook een website van de A1GP in de lucht, waarbij wordt gemeld: ‘For the pride of your nation, ready to re-start your engines?’ Er staat bovendien dat het nog 129 dagen duurt tot de officiële introductie van de A1GP. En de tekst ‘Welcome back A1GP!’

Kanttekening
Hoewel een doorstart van een raceklasse een aanmoediging verdient, moeten we op deze plek wel een duidelijke kanttekening plaatsen. Bij raceklasses als de A1GP en de inmiddels ook ‘overleden’ Superleague Formula, is het altijd maar afwachten wat de mooie woorden in de praktijk betekenen. In het verleden zijn er vaak gouden bergen beloofd, die later toch beduidend minder mooi bleken te zijn. Toen insiders in het verleden al lang wisten dat deze internationale formulewagendivisies niet zouden overleven, hielden de vertegenwoordigers van A1GP en Superleague Formula bij hoog en laag vol dat alles zou blijven bestaan. Om later uiteindelijk – zoals verwacht – te moeten toegeven dat het financieel niet haalbaar bleek.

Tijd
Of de A1GP daadwerkelijk een doorstart zal maken en of het dit keer ook een vruchtbare en gezonde autosportdivisie oplevert? De tijd zal het leren!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet